Daca ți-a plăcut serialul “Dinastia Tudorilor”, sigur îți va plăcea și romanul “Din dragoste pentru o regina“, care preia firul povestii de unde s-a terminat serialul.
Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐
Cartea a apărut la Editura Litera în anul 2014 și face parte din colecția „Iubiri și destine”. Volumul are 304 pagini, iar coperta este broșată.
Jean Plaidy (1906 – 1993) este un pseudonim, numele real al autoarei este Eleanor Hibbert. Cărțile ei s-au vândut în peste un milion de exemplare în toată lumea. Cărțile de ficțiune istorică sunt și astăzi foarte apreciate, în special pentru acuratețea lor.
Romanul are trei părți: Maria Manuela, Maria Tudor, Elisabeta de Valois. Cartea începe cu nota autoarei care este de mare folos înainte de a începe să citești. Te ajută să știi de unde pornești, în ce perioadă se încadrează romanul, care este tema și afli date reale despre personajul principal.
Îmi place foarte mult istoria, mai ales a regalității europene. M-a fascinat serialul „Dinastia Tudorilor”, iar acest roman include si domnia lui Henry al VIII-lea (personajul principal din serial).
Mi-a plăcut acest roman. Este ca o continuare a serialului. Acesta se termină înainte de urcarea la tron a Mariei Tudor, astfel că romanul cuprinde exact partea ce a urmat după venirea ei la tron și intersectarea ei cu Filip al II-lea.
În esență, romanul reprezintă povestirea istorie într-o manieră frumoasă. Poveștile de dragoste îi dau un farmec aparte. Și scot cartea din rigiditatea unei cărți de istorie. Dacă vrei să descoperi istoria acestui monarh, într-o manieră relaxantă, aceasta este cartea potrivită. În schimb, dacă speri să citești un roman de dragoste siropos, nu este acesta cel mai potrivit.
Filip al II-lea este un personaj controversat, fiind descris de unii ca fiind un conducător sever, fanatic, chiar ucigaș, iar de alții ca fiind un tată și un soț iubitor. Autoarea abordează o perspectivă neutră, ceea ce face romanul mai frumos.
Romanul începe de la nașterea lui Filip al II-lea și se termină o dată cu moartea ultimei sale soții. Căci pană la urmă, subtitlul romanului este ( despre) „Iubirile lui Filip al II-lea”.
Este descrisă copilăria lui severă, în care, deși copil, trebuia să respecte toate protocoalele acelei vremi. Acest lucru a dus la interiorizarea lui. Pe la 16 ani s-a îndrăgostit de viitoarea lui soție, Maria Manuela doar privindu-i portretul. Au loc o serie de întâmplări, iar după un timp ajunge să se căsătorească cu Maria Tudor.
Insă, dragostea adevărată o găsește în brațele Elisabetei de Valois. Ea fiind “regina” din titlu: „Din dragoste pentru o regină”.
Însă romanul nu se încheie aici, urmează și alte evenimente care coincid și cu situația bisericii catolice din acea perioadă, culminând cu finalul neașteptat al romanului (chiar dacă știi și istoria).
După citirea acestui roman, mi-am dat seama că colecția „Iubiri și destine” este exact pe gustul meu. Abia aștept să citesc și alte cărți din această colecție.
În concluzie, recomand “Din dragoste pentru o regina Din dragoste pentru o regina” iubitorilor de istorie și de povești de dragoste ce au marcat istoria.
Nevoia de experiență a tinerilor nu le îngăduie să deosebească adevărul de greșeală.
sursa foto: litera.ro