Recenzii carti

Puntea Pisicilor, Hermann Sudermann-recenzie

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Puntea Pisicilor-Hermann Sudermann

Acțiunea romanului “Puntea Pisicilor” este intensă. Se succed fapte și întâmplări ce te ajută să îți formezi o imagine cu privire la acele vremuri de război și nu numai. Romanul se conturează în jurul unei povești profunde de dragoste și are un final pe măsură, deși tot speram de la cuvânt la cuvânt că va avea loc o schimbare de situație.
Rating: ⭐⭐⭐⭐
Cartea a apărut la Editura Lira (parte a grupului editorial Litera) în anul 2012, are 272 de pagini, iar coperta este cartonată.

Hermann Sudermann (1857 –1928) a fost un dramaturg și romancier german.
Romanul „Puntea Pisicilor” sub numele original „Der Katzensteng” a fost scris în anul 1889 și tradus în limba engleză în anul 1898 sub titlul “Regina or the Sins of the Fathers”.
Pe baza acestui roman, de-a lungul timpului s-au facut mai multe ecranizări.

bookzone.ro

Puntea Pisicilor – personaje

Personajele principale ale acestui roman sunt Boleslav von Schranden, Regina, urmate în plan secund de Elena, Felix Merkel, baronul von Schranden ( tatăl lui Boleslav), primarul, preotul, etc.

Puntea Pisicilor-Desfășurarea acțiunii

Acțiunea se desfășoară în Prusia, la începutul secolului al IX-lea, când încă mai aveau loc Războaiele Napoleoniene. Romanul se încheie cu începutul ultimului război al lui Napoleon, la Waterloo, unde va fi înfrânt definitiv.
Tânărul Boleslav, proaspăt întors din război află că tatăl lui, baronul Schranden, a murit „de mâna țăranilor” după ce acesta și-ar fi tradăt țara ajutându-i pe soldații francezi. Boleslav dorește să îți îngroape tatăl, dar lumea din sat se opune, ba chiar abia așteptă să îi vină de hac, răsfrângând asupra lui toată furia și ura pe care o aveau fata de tatăl său, care a fost un om foarte sever. Tot atunci a aflat și că i-a fost incendiat castelul, casa în care copilărise.
Puntea Pisicilor reprezintă podul dintre castel și sat.
Reușește în cele din urmă să-și îngroape tatăl, iar ceea ce îi „rămâne” este o tânără femeie care îl slujea precum un câine, Regina. Fata fusese vândută de către tatăl ei baronului, iar acesta o făcuse slujnica și amanta lui. Deși într-o stare deplorabilă și la marginea nebuniei, fata era foarte frumoasă. Tăranii o pândeau la fiecare pas pentru a o omorî, fiind acuzată de complicitate la trădarea patriei.
Boleslav este îndrăgostit de Elena încă din copilărie, dar începe ușor să o uite când ajunge să fie atras de Regina.
Puntea Pisicilor” este un roman de dragoste, dar și de ficțiune istorică. Este un roman „puternic”, cu o bază foarte solidă.

libris.ro
  Platanos, rezumat scurt după Doina Ruști
Te invit, așadar, să descoperi romanul “Puntea Pisicilor”.

Ceea ce ne impune natura preschimbăm în păcat, ceea ce ne sfătuiește înțelepciunea ni se pare gol și fad! Oscilăm tot timpul între temeri și ambiții. Alergăm după binecuvântări în care nu credem și ne temem de blesteme de care râdem.

Lectură plăcută!

libris.ro

4 thoughts on “Puntea Pisicilor, Hermann Sudermann-recenzie

  1. Nu prea mi a placut ,,romanul” ( dimensiunile sunt ale unei nuvele). Subiectul este foarte frumos si interesant. Ce m a deranjant efectiv a fost dimensiunea redusa. Consider ca autorul putea sa l dilate mult mai mult, sa fie un sir mai mare de intamplari si o caracterizare mai profunda a personajelor ( de altfel, frumos conturate). Povestea lor de dragoste nu prea exista, nu are momente de desfasurare construite pe indelete ( un inceput,o desfasurare, un punct culminant, momente de maxima tensiune, un deznodamant) ; totul este prea putin construit si parca dat pe repede inainte. Cand in sfarsit parea sa se intre intr o poveste de dragoste propriu zisa, se termina romanul. Dezamagitoare lectura din punctul meu de vedere..

Lasă un răspuns