Alimentele ne oferă atât energie, sub forma caloriilor, cât și vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi și fibre necesare pentru buna funcționare a organismului.
Așadar, alimentele care conțin doar calorii fără a oferi organismului nostru și substanțe nutritive se numesc alimente ce conțin calorii goale. În plus, pentru a elibera energia(caloriile goale) pe care aceste alimente le conțin și pentru a elimina reziduurile este necesar ca organismul să scoată din rezervele proprii vitamine și minerale. Acest lucru pe termen lung poate duce la diferite carențe în organism. Iar pe lângă asta, aceste alimente pot duce la creștere în greutate.
Exemple de astfel de alimente: produsele de tip fast-food, produsele de patiserie, prăjiturile și înghețata din comerț, dulciurile, margarina, băuturile răcoritoare. În această categorie intră și alcoolul(băuturile alcoolice, berea, vinul) care oferă 7kcal/g și niciun nutrient, dar care la rândul sau, pentru a fi metabolizat și eliminat, are nevoie de micronutrienți.
De asemenea sunt și alimente care sunt nutritive dar care contin și calorii goale. De exemplu, laptele cu diferite arome, iaurtul indulcit și cerealele pentru micul dejun .
Este de preferat ca aceste alimente să se consume în cantități mici și cât mai rar. O alimentație diversificată poate asigura toți nutrienții de care organismul are nevoie.
Mai jos se află un tabel care, în funcție de vârstă și sex, indică necesarul zilnic de calorii și limita maximă de calorii goale pentru persoanele care fac mai puțin de 30 de minute de activitate fizică zilnic.
Gen | Vârsta (ani) | Necesar caloric(kcal) | Din care calorii goale |
Feminin | 2-3 | 1000 | 135 |
4-8 | 1200-1400 | 120 | |
9-13 | 1600 | 120 | |
14-19 | 1800 | 160 | |
19-30 | 2000 | 260 | |
31-50 | 1800 | 160 | |
51+ | 1600 | 120 | |
Masculin | 2-3 | 1000 | 135 |
4-8 | 1200-1400 | 120 | |
9-13 | 1800 | 160 | |
14-19 | 2200 | 265 | |
19-30 | 2400 | 330 | |
31-50 | 2200 | 265 | |
51+ | 2000 | 260 |