Recenzii carti · Rezumate

Amantul Doamnei Chatterley – rece carte de D.H. Lawrence

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Amantul doamnei chatterley rezumat carte

Cartea Amantul doamnei Chatterley a fost publicată în anul 2016 la Editura Polirom, în colecția Top 10+ și are 304 pagini.

Rating: ⭐⭐⭐/5

bookzone.ro

Rating Goodreads: 3.5

Cartea Amantul doamnei Chatterley poate fi achiziționată de pe elefant.ro sau libris.ro în format electronic.


Amantul Doamnei Chatterley – rezumat

După cum ne putem da seama și din titlu, prezintă povestea de dragoste dintre o femeie căsătorită și un pădurar.

libris.ro

Constance ( Lady Chatterley), în vârstă de 27 de ani simte cum viața se stinge în ea. E căsătorită cu un bărbat pe care nu il iubește, ba chiar îl disprețuiește. Acesta fusese accidentat în război, iar acum era paralizat de la brau în jos.

Astfel, simțindu-se captivă într-o căsnicie cu un bărbat imobilizat, se lasă pradă unei relații amoroase interzise, imorale.

libris.ro

Recenzie

Am citit cartea Amantul doamnei Chatterley fara sa am prea multe informatii despre ea, deci fara niciun fel de asteptari.

Începutul cărții este demoralizant având în vedere starea și situația doamnei Chatterley. Trăirile ei sunt descrise într-o manieră foarte reală, încât nu m-am putut abține să nu empatizez cu suferința ei.

nemira.ro

La un moment dat am avut un deja vu. Una din scene mi-a amintit de o frântură dintr-un film. Nu îmi aminteam să fi văzut filmul “Amantul doamnei Chatterley”, dar îmi aminteam senzația pe care mi-o lăsase. Tristețe amestecată cu puțin dezgust. Cam asta am simțit și pe parcursul întregii cărți.
Legatura dintre Constance și pădurar nu e una tipică și nu spun asta doar prin prisma faptului că aparțin unor clase sociale diferite. Era o relație stric la nivel fizic din care parcă și pasiunea lipsea la început.

  Fântâna dintre plopi, rezumat din Hanul Ancuței de Mihail Sadoveanu

M-au încercat emoții unice până acum la citirea unei cărți: teamă, revoltă, deznadejde.

libris.ro

Deși am simțit destul de repede că nu îmi place cartea, am continuat să o citesc.

Cu timpul, în relația dintre Constance și pădurar a apărut și pasiunea. Astfel, în carte sunt descrise mai multe scene erotice. Femeia din Constance fusese trezita. În continuare, însă, în relația lor lipsea iubirea.

Cartea devine puțin mai interesantă dupa prima jumătatea a cărții, având parte de mai multă acțiune.

Finalul este destul de ambiguu, mă așteptam la ceva mai clar, mai bine definit. Cartea se încheie cu o scrisoare.


D. H. Lawrence(1885-1930) este un scriitor britanic. A scris romane, nuvele, piese de teatru, poeme. Operele sale au tratat subiecte precum sexualitatea și sănătatea emoțională. La un moment dat s-a spus despre el că și-a risipit talentul scriind pornografie. Cu toate astea, însă, este considerat unul din cei mai influenți scriitori ai secolului al XX-lea.
Printre operele cele mai cunoscute ale lui D. H. Lawrence se numără:

  • Amantul doamnei Chatterley”,
  • Femei îndrăgostite”,
  • „Fii și îndrăgostiți”
  • „Curcubeul”

Cartea „Amantul doamnei Chatterley” a fost publicată prima dată în anul 1928 în Italia și este considerată una din cele mai controversate cărți din istoria literaturii.

În Statele Unite cartea a fost interzisă până în anul 1959. Deși a fost considerată o cartea scandaloasă, având un limbaj licențios și scene explicit descrise, a avut un real succes încă de la publicare.

  Aventurile lui Tom Sawyer - rezumat carte

Te invit să citești Amantul doamnei Chatterley pentru a descoperii povestea, dar și trăirile tale vizavi de ea.

”Era o zi într-adevăr minunată. Păpădiile păreau niște sori în iarbă, printre albăstrelele palide. Păduricea era plină de o dantelărie de frunze întredeschise și de mâțișori prăfuiți. Dedițeii galbeni înfloreau pretutindeni, mari deschiși, plini de noua lor strălucire galbenă. Era galbenul puternic al verii care începea. Ciuboțica cucului se desfășura din plin, într-o iluzorie uitare de sine. Erau buchete dese de ciuboțica cucului, care-și pierduseră sfiiciunea. Verdele bogat și sumbru al zambilelor părea o mare din care se înălța albastrul palid al bobocilor, în timp ce pe aleea principală miozotistul își zbârlea frunzele și căldărușele vii își desfăceau roiurile de flori ca o cerneală violetă. Sub un tufiș, erau fărâmituri de coji de ouă. Pretutindeni, o explozie de muguriii și de elan vital.”


Vezi și:

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns