Recenzii

Ferma animalelor – carte de George Orwell

Ferma animalelor carte de George Orwell

“Ferma animalelor“, carte scrisă de George Orwell este un roman-fabulă ce satirizează situații și trăsături omenești prin intermediul animalelor.
Am citit această carte imediat cum am închis ultima pagină a cărții “1984” de același autor. Un stil nou pentru mine care m-a surprins plăcut.
Rating: ⭐⭐⭐⭐


Întreaga acțiune a cărții “Ferma animalelor” se desfășoară la ferma domnului Jones, care rămâne proprietar doar preț de câteva pagini. Ca în orice fermă, se găsesc numeroase tipuri de animale, de la cai, porci, măgari, câini, rațe, până la oi, capre, porumbei, găini, gâște, etc, fiecare satirizând o tipologie umană.

Ferma animalelor” – scurt rezumat

Într-o seară, un porc bătrân, aflat pe moarte le povestește animalelor de la fermă visul său. Un vis despre revolutie. Le evidențiază animalelor condițiile inumane în care sunt ținute și modul în care sunt tratate de domnul Jones, cum tot ceea ce ele produc i se cuvin lui, în timp ce ele muncesc din greu și rabdă de foame.
În urma acestui discurs, toate animalele sunt convinse că trebuie să îl alunge pe Jonas de la fermă pentru a obține libertatea. Într-un cuvânt era timpul pentru o revoluție.

Într-un final, animalele de la fermă obțin ferma și odată cu ea libertatea după care tânjeau atâta. Dar din păcate, aceasta nu este de lungă durată. Paginile ce urmează descriu file din istoria politică a multor țări. Lăcomia și manipularea fiind “valori” de bază.

Atunci când sub pretextul unui simț civic și altruism accentuat, puterea trece în mâinile lui Napoleon, un porc la propriu și la figurat, libertatea animalelor va trece din nou la stadiul de vis, sau nici măcar atât. Prin manipulare și abuz, ferma se transformă într-o adevărată dictatură, iar pierderea de vieți nu va fi nimic neobișnuit.


Mi-a plăcut mult cartea “Ferma animalelor” și mi-a stârnit interesul pentru subiectele tratate.
Cartea pentru mine a fost o lectură ușoară, dar la fel ca și romanul 1984, câteva pasaje m-au impresionat într-un mod negativ. Deslușeam perfect acțiunile sadice, omenești, ce erau exprimate prin personajele animalelor. Bătălia pentru putere și călcarea peste cadavre mi-au lăsat un gust amar.
Ceea ce se dorea a fi o revoluție, pentru unele animale s-a transformat în infern. Deviza revoluției “Toate animalele sunt egale ” s-a transformat cu timpul în “Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”.

Deviză ce din păcate este destul de reprezentativă pentru zilele noastre.


Recomand cartea “Ferma animalelor” pentru a medita la problemele sociale ce țin de ierarhie, dreptate și putere ale zilelor noastre.


Cartea “Ferma animalelor” de George Orwell poate fi achiziționată la reducere de pe libris.ro.

7 thoughts on “Ferma animalelor – carte de George Orwell

Lasă un răspuns