Recenzii carti · Rezumate

Ferma animalelor – rezumat carte de George Orwell

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

Cartea Ferma animalelor, al cărei rezumat îl găsești mai jos este un roman fabulă scris de George Orwell, ce satirizează situații și trăsături omenești prin intermediul animalelor.

Ferma animalelor rezumat carte de George Orwell recenzie

Titlu: Ferma animalelor
Titlu original: Animal Farm
Autor: George Orwell
Publicare: Editura Polirom, 2018, 208 pagini
Prima apariție: 1945
Gen: satiră, alegorie, ficțiune politică
Nota mea: 4/5
Nota Goodreads: 3.95/5
Disponibilitate: elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro

bookzone.ro

Am început să citesc cartea Ferma animalelor imediat cum am terminat de citit cartea 1984 scrisă tot de George Orwell în care am regăsit un stil nou pentru mine care m-a surprins plăcut.

Ferma animalelor – rezumat carte

Întreaga acțiune a cărții Ferma animalelor se desfășoară la ferma domnului Jones, care rămâne proprietar doar preț de câteva pagini. Ca în orice fermă, se găsesc numeroase tipuri de animale, de la cai, porci, măgari, câini, rațe, până la oi, capre, porumbei, găini, gâște, etc, fiecare satirizând o tipologie umană.
Într-o seară un porc bătrân aflat pe moarte le povestește animalelor de la fermă un vis pe care l-a avut ca un fel de premoniție. Un vis despre revolutie.

libris.ro

Le evidențiază animalelor condițiile inumane în care sunt ținute și modul în care sunt tratate de domnul Jones, cum tot ceea ce ele produc i se cuvin lui, în timp ce ele muncesc din greu și rabdă de foame.
În urma acestui discurs toate animalele sunt convinse că trebuie să îl alunge pe Jonas de la fermă pentru a obține libertatea. Într-un cuvânt era timpul pentru o revoluție.

  Privighetoarea, carte de Kristin Hannah - recenzie

Într-un final, animalele de la fermă obțin ferma și odată cu ea libertatea după care tânjeau atâta. Dar, din păcate, aceasta nu este de lungă durată. Paginile ce urmează descriu file din istoria politică a multor țări. Lăcomia și manipularea fiind “valori” de bază.

libris.ro

Atunci când sub pretextul unui simț civic și altruism accentuat puterea trece în mâinile lui Napoleon, un porc la propriu și la figurat, libertatea animalelor va trece din nou la stadiul de vis, sau nici măcar atât.

Prin manipulare și abuz, ferma se transformă într-o adevărată dictatură, iar pierderea de vieți nu va fi ceva neobișnuit.

nemira.ro

Ferma animalelor – recenzie

Mi-a plăcut mult cartea Ferma animalelor și mi-a stârnit interesul pentru subiectele tratate. A fost o lectură ușoară, dar, la fel ca și în cazul romanului 1984, câteva pasaje m-au impresionat într-un mod negativ.

Deslușeam perfect acțiunile sadice, omenești ce erau exprimate prin personajele animalelor.

libris.ro

Bătălia pentru putere și călcarea peste cadavre mi-au lăsat un gust amar.
Ceea ce se dorea a fi o revoluție, pentru unele animale s-a transformat în infern.

Deviza revoluției “Toate animalele sunt egale ” s-a transformat cu timpul în “Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”.

Deviză care, din păcate, este destul de reprezentativă pentru zilele noastre.

  Recenzie Anything but love-Abigail Strom

Recomandări

Recomand cartea Ferma animalelor de George Orwell pentru a medita la problemele sociale ce țin de ierarhie, dreptate și putere ale zilelor noastre.


Dacă ți-a plăcut Ferma animalelor – rezumat, vezi și:

Lectură plăcută!

10 thoughts on “Ferma animalelor – rezumat carte de George Orwell

Lasă un răspuns