Cartea “Crucea de foc” reprezintă a cincea parte a seriei Outlander de Diana Gabaldon și este împărțită în două volume. În acest articol prezint recenzia primului volum.
Înainte de a descoperi seria de cărți “Outlander”, am descoperit serialul. Am făcut binge watching până am ajuns la zi cu episoadele. Apoi, vrând mai mult, m-am apucat de citit volumele succesive sezonului 4.
Astfel am început să citesc partea a cincea a seriei, “Crucea de foc” care e împărțită în două volume.
Rating: ⭐⭐⭐⭐
Cartea a apărut în anul 2018 la Editura Nemira și are 672 de pagini.
Sub titlul original “The Fiery Cross”, romanul a fost publicat pentru prima dată în anul 2000.
Seria de cărți Outlander se găsește pe:nemira.ro
elefant.ro
carturesti.ro
libris.ro
cartepedia.roDiana Gabaldon (n.1952) este o scriitoare americană cunoscută pentru seria de cărți “Outlander”. Autoarea îmbină mai multe genuri: ficțiune istorică, romance, aventură și science-fiction. Seria “Outlander” cuprinde următoarele volume:
- Călătoarea
- Talismanul
- Cercul de piatra – vol. 1+2
- Tobele toamnei – vol. 1+2
- Crucea de foc – vol. 1+2
- Prin zăpadă și cenușă
- Ecouri din trecut
- Written in My Own Heart’s Blood – încă nu a fost tradus în limba română
- Go Tell the Bees That I Am Gone – de asemenea, netradus încă în limba română
Voi începe prin a spune că ador serialul “Outlander” deși pe alocuri are un impact emoțional destul de mare. Mi-a plăcut și primul volum din “Crucea de foc“, chiar dacă au lipsit evenimentele marcante. Cartea s-a concentrat mai mult pe trăirile interioare ale personajelor și relația dintre ele, cât și pe activitățile lor cotidiene.
Îmi plac foarte mult cărțile de ficțiune istorică, iar “Outlander” împletește frumos acest gen cu fantezia care însă nu este exagerată, cu dragostea și aventura. Datele istorice prezentate sunt exacte. Atmosfera redată prin descrierile minuțioase te fac să te contopești în perioada Coloniilor engleze din secolul al VIII-lea. Romanele Dianei Gabaldon sunt foarte muncite, fiind bine documentate.
Acțiunea se desfășoară în Carolina de Nord între 1770 și 1771 și are ca substrat istoric revoltele Reglementatorilor împotriva Coroanei. Acest fapt o îngrijora pe Claire crezând că astfel va izbucni Războiul de Independență, despre care știa că va începe abia în 1775 și se va solda cu victoria rebelilor. Cu toate astea, Jamie trebuie să aleagă o tabără pentru a păstra și domeniul Fraser’s Ridge.
Povestea continuă fix de unde rămăsese în sezonul 4. După ce Roger s-a întors la Briana, împreună cu copilul lor Jeremiah încearcă să se adapteze la Fraser’s Ridge și la condițiile acestui secol. Romanul începe cu pregătirea pentru nuntă a celor doi, dar și pentru botezul micului Jeremiah a cărui paternitate încă nu era clară.
Claire își reia din nou activitățile medicale, adaptate însă la aceste vremuri și ajunge să fie considerată vraciul comunității.
Mie personal nu îmi place deloc personajul Roger, nu reușesc să empatizez cu el deși trece printr-o serie de întâmplări. Modul în care se comportă el ca bărbat în relație cu Briana nu mă dă pe spate. Însă Claire și Jamie rămân un cuplu emblematic.
Îmi place foarte mult relația dintre ei, felul cum fuzionează împreună și glumele pe care și le fac. O relație sudată. Îmi place timiditatea lui Jamie atunci când Claire îl învață diferite lucruri medicale, în special din sfera sexuală.
Acțiunea romanului e dată de revoltele care au loc împotriva strângerii de taxe. Pentru a potoli acest grup de Reglementatori, guvernatorul Tyron îl pune pe Jamie să strângă oameni pentru luptă. Pentru a nu fi considerat trădător se conformează. Astfel, Jamie cheamă oamenii la luptă în stilul tipic scoțian dând foc unei cruci de lemn.
Cărțile Dianei Gabaldon sunt de obicei imprevizibile, nu știi ce poate urma, dar romanului de față pare să îi lipsească intriga.
Mi s-a părut și ca atenția este mai mult concentrată pe relația dintre Briana și Roger și angoasele lui cu privire la paternitatea lui Jeremiah.
Din acest roman nu lipsesc nici scenele de dragoste care îi au în centru tot mai mult pe Briana și Roger.
“Crucea de foc” nu are o intrigă foarte dezvoltată, dar este un roman de tranziție conturând idea unui viitor război ce va afecta viața tuturor celor de la Fraser’s Ridge. Prin descrierile făcute este totuși un roman frumos care te introduce în epoca coloniilor engleze și te lasă să te bucuri în tihnă de personajele preferate.
Vezi și recenzia celui de-al doilea volum “Crucea de foc“. Lectură plăcută!
Comments are closed.