Recenzii carti

Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun! de Pascal Bruckner (recenzie)

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ador cărțile cu povești de Crăciun! Imi place magia Crăciunului și simt cum cărțile mă ajută să o trăiesc.

Însă cartea “Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun!” de Pascal Bruckner nu a fost chiar ce am crezut, o poveste magică pentru copii. Este de fapt o poveste pragmatică ce prezintă modul în care omenirea s-a schimbat, uitând să prețuiască lucrurile simple.

Pascal Bruckner (n. 1948) este un filosof și scriitor francez. Printre operele sale se numără și:

bookzone.ro
  • Iubirea față de aproapeleHoții de frumusețe Luni de fiereCăpcăunii anonimiCopilul divinParadoxul iubiriiUn rasism imaginarNoua dezordine amoroasă Fanaticii apocalipsei


Sub titlul “Au secours, le père Noël revient !“, cartea a fost publicată pentru prima dată în anul 2003. Această carte îi este adresată fiicei autorului care încetase în a mai crede în Moș Crăciun.

Cartea este povestea lui Moș Crăciun ajuns în pragul aniversării a 500 de ani, dar care este deprimat și nu mai are încredere în misiunea sa. Este morocănos, neîngrijit și începe să urască sincer copii și întreaga umanitate văzând că nimeni nu mai crede în el.

Ultima sa seară de ajun împărțind cadouri se sfârșește foarte prost pentru acesta ajungând în stare de ebrietate la poliție.

Reîntors la Polul Nord, degustat de cele întâmplate, își trimite scrisoarea de demisie la ONU. Luați prin surprindere aceștia trimit doi dintre cei mai buni oameni ai lor pentru a-l pune pe Moș pe picioare și a asigura astfel livrarea de cadouri și pentru anul următor. Așadar îl pun pe Moș Crăciun să se apuce de culturism, îi dau lecții de marketing și de rebranding personal. Prin urmare, Moș Crăciun devine un alt om.

libris.ro


Nu prea mi-a plăcut cartea, mai ales că aveam alte așteptări. Văzând coperta și faptul că e încadrată pe site-uri la categoria de cărți pentru copii am sperat că e o poveste feerică cu reni și elfi.

libris.ro
  Să ucizi o pasăre cântătoare, carte de Harper Lee - recenzie

Dar cartea nu e despre asta, e despre degradarea omenirii, iar stilul autorului este unul crud, direct, sarcastic. Total opus la limbajul cald și dulce pe care îl așteptam.

Cele trei stele sunt însă pentru faptele pe care autorul reușește să le scoată în evidență prin această satiră.

nemira.ro

Se folosește de personajul “Moș Crăciun“, un simbol al bunătății și bucuriei pentru a contura idea degradării omenirii și a superficialității cu care am ajuns să tratăm lucrurile simple care contează cu adevărat în viață.

Dacă pornești de la premiza că nu este o carte cu povești de Crăciun, plină de magie, s-ar putea să-ți placă cartea pentru stilul fără ocolișuri al autorului în a-și expune părerea despre societatea de azi. Dar cu siguranță nu este o carte pentru copii.

libris.ro

Lectură plăcută!

3 thoughts on “Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun! de Pascal Bruckner (recenzie)

Lasă un răspuns