Recenzii carti

Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață? – Dr. Laura Ene

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Cartea Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață?” mi-a stârnit încă de la început interesul și voi explica în continuare de ce.

Deși am un blog de cărți întrucât îmi place foarte mult să citesc, profesia mea este de nutriționist. Am studiat 5 ani de zile această specializare la Universitatea de Medicină din Iași.

Astfel, printre cărțile mele preferate se numără și cele ce ating teme precum nutriția sau sănătatea. Pe lângă tratatele și cărțile de specialitate, îmi place să citesc și cărți despre nutriție destinate publicului larg.

bookzone.ro

Însă, majoritatea cărților pe care le-am citit s-au dovedit a fi mai mult comerciale, ba chiar periculoase pentru cititori, întrucât erau prezentate fie diete “minune, fie tot felul de teorii care puse în practică ar atenta la sănătatea oricui.

Dar atunci când am răsfoit cartea Capcanele dietelor” scrisă de dr. Laura Ene, am simțit că este “altceva” și am început cu nerăbdare să o citesc.

libris.ro

Rating: Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Rating Goodreads: 4.33 (6 ratings)

libris.ro

COMANDĂ CARTEA


Dr. Laura Ene este medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și autoarea cărților “Capcanele dietelor. Stil de viață sau dietă? “ (2018) și Capcanele mâncatului emoțional(2019).

nemira.ro

Ambele cărți au apărut la Editura All.


Mi-a plăcut mult această carte și abia aștept să o citesc și pe cea de-a doua.

libris.ro
  Oscar și Tanti Roz - carte de Eric-Emanuel Schmitt - recenzie/rezumat

Într-adevăr, este o altfel de carte despre nutriție, cu informații de calitate, exprimate într-un limbaj simplu și pe înțelesul tuturor. Cartea nu prezintă vreo dietă minune care te scăpa de kilogramele în plus în “X” săptămâni.

Din contră, dr. Laura Ene prezintă pașii spre un stil de viață sănătos, care este de la sine înțeles – trebuie să dureze toată viața.

Primele capitole sunt dedicate informării teoretice, menite să te facă să înțelegi importanța unei alimentații sănătoase, dar și efectele nefaste ale kilogramelor în plus asupra sănătății, a mecanismului în care se produce îngrășarea, dar și pierderea kilogramelor.

În cea de-a doua parte sunt prezentate sfaturi clare și concrete pentru a adopta un stil de viață sănătos, dar și soluții punctate pentru eventualele probleme pe care le-ai putea întâmpina. Aceste informații sunt completate de alte elemente importante în procesul de slăbire, dar și a menținerii unui stil de viață sănătos: hidratarea, suplimentele alimentare, somnului, sportul, relaxarea.

“Găsește un echilibru în viața ta! Strecoară zilnic momente de relaxare în programul tău, ca să nu cedezi apoi tentației de a-ți lua revanșa prin excese alimentare.”

Mi-ar plăcea ca această carte să fie citită de cât mai mulți oameni. Astfel, ar putea realiza că a mânca sănătos nu este atât de greu pe cât pare, dar reprezintă o modalitate prin care se pot evita o multitudine de boli legate de obezitate.

“75% din bolile contemporane sunt legate de obezitate. Bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, disfuncțiile sexuale, tulburările respiratorii, stările depresive.”

Cartea are “vocea” unui om bun și blând, cu dorința de a-i ajuta pe ceilalți, împărtășind din cunoașterea sa, de a oferi sfaturi și a-ți prezenta realitatea lucrurilor fără a te critica sau arăta cu degetul.

  Recenzie ”Palatele verzi”-W. H. Hudson

Interesantă este și experiența doamnei doctor în ceea ce privește dietele și alimentația întrucât a trecut prin câteva schimbări despre care povestește detaliat în carte.

Este atins și subiectul obezității la copii. Aceștia sunt reflexia obiceiurilor părinților chiar și în ceea ce privește alimentația și sunt prezentate modalități prin care îi poți educa să mănânce sănătos, puterea exemplului e baza.

“Problema obezității la copii este o problemă de educație, atât nutrițională, cât și comportamentală – a părinților în primul rând.”

Sunt combătute și diferite miturile legate de alimentație, cum ar fi asocierea dintre hipotiroidie și obezitate sau cea dintre renunțarea la fumat și creșterea în greutate.

“Capcanele dietelor” este o carte de nutriție complexă. Partea teoretică fiind perfect completată de partea practică. Pe lângă sfaturile legate de gastrotehnie (tehnici de gătit sănătos), despre cum să faci cumpărăturile și de alegere a alimentelor, sunt prezentate și sfaturi menite să te susțină pe parcursul acestui întreg proces, cum ar fi stabilirea obiectivelor.

Acestea ar trebui să fie “specifice, măsurabile, accesibile, relevante și să aibă un termen limită.

Aș putea asemui cartea cu o călătorie prin “nutriție” în care ești însoțit de un bun prieten (Dr. Laura Ene) care îți oferă informațiile și instrumentele necesare pentru a te descurca apoi pe cont propriu în acest proces de transformare în care nu este vorba doar despre ceea ce mâncăm, ci și despre cum gestionam acest proces din punct de vedere emoțional, relațional și social.

  Colț Alb - carte de Jack London (Recenzie)

Cartea este bine structurată și reprezintă una dintre puținele cărți de nutriție destinate publicului larg care merită cu adevărat să fie citite și ale cărei sfaturi merită să fie puse în practică.

Mâncatul rămâne una din plăcerile vieții și nimeni nu ar trebui să fie privat de ea, fie că este într-un proces de slăbire sau nu.

Mănâncă orice îți face plăcere, dar neapărat savurează mâncarea preferată, mestecă pe îndelete și bucură-te de fiecare înghițitură!

În concluzie, recomand această carte tuturor, indiferent că au probleme sau nu de greutate.

Cartea “Capcanele dietelor” scrisă de Dr. Laura Ene ar trebui să existe în fiecare casă și utilizată ca instrument de educație nutrițională, începând de la copii până la bunici, deoarece…

“Niciodată nu este prea târziu să facem alegerile corecte pentru viața noastră și pentru sănătate, precum și pentru silueta dorită.”

Vă doresc lectură plăcută!

Lasă un răspuns