Recenzii

Privighetoarea, carte de Kristin Hannah (recenzie)

Privighetoarea carte Kristin Hannah
Privighetoarea, carte de Kristin Hannah este una din acele cărți la care m-aș fi gândit de două ori înainte să o încep, dacă aș fi știut exact despre ce e vorba în ea. Atât a fost de copleșitoare!

Cartea “Privighetoarea” de Kristin Hannah a apărut în anul 2015 sub titlul “The Nightingale”.
În limba română cartea a fost publicată la Editura Litera,în Colectia Blue Moon în anul 2016 și are 480 de pagini.
Cartea s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare, iar în 2015 a primit premiul Goodreads Choice pentru cea mai bună carte de ficțiune istorică.

Cartea poate fi achiziționată de pe la elefant.ro, libris.ro și carturesti.ro

În prezent se pregătește ecranizarea cărții.
Kristin Hannah (n. 1960) este o scriitoare americană. În anul 2018 a primit Premiul Goodreads Choice pentru cea mai bună carte de ficțiune istorică și pentru cartea “Un nou început”.
Alte cărți scrise de Kristin Hannah publicate în limba română :

  • Aleea cu licurici
  • Dincolo de stele
  • Grădina de iarnă
  • A doua șansă

“Privighetoarea”-rezumat pe scurt

Acțiunea romanului se desfășoară preponderent pe fundalul celui de-al doilea război mondial. Însă, relatarea romanului începe în anul 1991 când Vianne Mauriac, aflată pe moarte, începe să-și amintească de această perioadă.


Pe când avea doar 14 ani, mama ei murise, iar împreună cu Isabelle, sora ei mai mică sunt abandonate de tatăl lor. Acesta se întorsese schimbat din Marele Război, fetele nemaisimțind iubirea acestuia. Acestea sunt trimise, așadar la casa familiei din Carriveau, o localitate de pe Valea Loirei și lăsate în grija unei femei ursuze.
La scurt timp, Vianne se îndrăgostește de Antoine, rămâne însărcinată și se căsătoresc. După trei sarcini pierdute o are pe Sophie. Între timp, Isabelle, rebela familiei fuge de la mai multe internate.
Venirea războiului în 1939, aduce mari schimbări în familia lor. Antoine pleacă pe front, iar Isabelle, prinsă în mijlocul bombardamentelor în Paris, fuge la Carriveau. Pe drumul de întoarcere îl întâlnește pe Gaeton, un partizan. Se îndrăgostește de el, dar la ivirea zorilor se trezește singură.
Urmează clipe grele pentru cele două surori. Un neamț le invadează casa, alimentele se dau cu rația și panica se instalează în oraș.
Fiind o fire vulcanică, Isabelle se abține cu greu să nu sară la gâtul neamțului care locuia la ele, punându-le pe Vianne și Sophie în pericol. Astfel, decide să se întoarcă la tatăl ei în Paris, unde se alătură Rezilienței, expunându-se astfel unui mare risc.
Isabelle ajunge să ajute la trecerea graniței a aviatorilor prăbușiți pe teritoriul Franței. Primește numele de cod Privighetoarea, datorită numelui său de familie Rossignol, care înseamnă privighetoare în limba franceză.
După ce a reușit să treacă mai mulți aviatori granița, traversând la pas cu ei Pirineii, începe să fie urmărită de nemți.
Lucrurile iau o întorsătură neașteptată când Isabelle ascunde un aviator în hambarul din curtea lui Vianne. Neamțul cu care locuia aceasta în casă începe să o suspecteze după ce a luat la rând toate casele din oraș și nu a dat de aviator. Nemaiputând să-l împiedice, Vianne ajunge cu neamțul în hambarul în care era ascuns aviatorul împreună cu Isabelle.
În aceste pagini tensiunea crește și se va menține până la sfârșitul cărții. Ca să vă mențin susanul și curiozitatea nu voi divulga mai multe.
Dar ce pot să spun e că urmează întâmplări ce te vor tine cu sufletul la gură, te vor înfuria și emoționa până la lacrimi.
Mi-e greu să cred că multe din scenele relatate au avut loc cu adevărat. Cruzimea nemților a fost de nedescris. Paginile cu detalii despre deportarea evreilor, lagărele de muncă, separarea mamelor de copii, sau uciderea lor fără milă mi-a adus lacrimi în ochi.

Privighetoarea-recenzie

Privighetoarea” este o carte de ficțiune istorică extrem de dură. Această carte m-a ajutat să-mi fac o imagine mai amplă a ceea ce a însemnat al doilea război mondial pentru oamenii de rând. Cruzimea nemților m-a șocat profund.
Scriitoarea nu face rabat de la detalii și descrieri ce te vor oripila. Dacă aș fi știut acest lucru de la bun început probabil că nu m-aș mai fi apucat de carte. Dar odată intrată în poveste nu am mai putut să o las din mână.
Pe fundalul acestei realități crunte a războiului este prezentată și povestea de dragoste dintre Gaeton și Isabelle. Înfiriparea acestei povesti mi s-a părut destul de forțată la început, dar am urmat apoi cu interes evoluția ei deși nu pot să spun că m-a “prins” cu adevărat.
Partea de final, desfășurată în anul 1995 este foarte emoționată de astfel. Vianne, știind că nu mai are mult de trăit, decide să zboare la Paris, fiind invitată la o conferință în onoarea surorii sale. Oferă un discurs emoționant luându-l prin surprindere și pe fiul ei care descoperă cât de puține știe despre mama lui.


Mi-a plăcut mult cartea “Privighetoarea” , chiar și cu tot impactul emoțional pe care îl are. Am descoperit o nouă autoare pe care cu siguranță o voi mai citi.
Recomand această carte cititorilor pasionați de cărți de ficțiune istorică, în special de povești din cel de-al doilea război mondial.
O altă carte care mi-a plăcut și care se desfășoară tot pe fundalul celui de-al doilea război mondial este Cartea Mironei de Cella Serghi.


Lectură plăcută!

Lasă un răspuns