Blog · Topuri și liste

Cărți pentru bebeluși. Cum le alegem?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Este dovedit faptul că cititul are numeroase beneficii chiar și la bebeluși, citindu-le, desigur cărți pentru bebeluși. Nu trebuie să așteptăm ca ei să înțelegă pentru a începe să le citim.

Unii experți încurajează mamele să le citească copiilor lor chiar încă de când sunt în burtică. Acest fapt îi ajută să creeze o punte cu lumea exterioară prin vocea mamei, care îi calmează și îi fac să se simtă iubiți.

bookzone.ro

Pe bebeluși, cititul cu voce tare îi ajută la dezvoltarea creierului și a limbajului chiar dacă sunt departe de a spune primul lor cuvânt. Îi ajută, de asemenea, să se dezvolte emoțional și social.

Mai mult de atât, prin prezența ta și a legăturii care se crează între voi când îi citești, copilul va asocia cititul cu o stare de bine și îi va acorda importanță.

libris.ro

Cum alegem cele mai potrivite cărți pentru bebeluși?

  • 0-4luni

La această vârstă bebelușii sunt atrași de imagini cu un contrast puternic, fie în culori viii, fie alb-negru. Putem alege cărți cu diferite printuri, fețe, animale sau forme geometrice.

Cărțile pot fi cartonate sau pot consta în cardboard-uri cu diferite imagini. Sunt recomandate cărțile cu o singură imagine și un singur cuvânt pe pagină.

libris.ro
  Colecția Iubiri de poveste - Septembrie 2021

Preferatele mele sunt cărțile cu animale de la fermă cu sunet și tactile. Bebelușul poate simți diferite texturi în același timp.

Chiar dacă aceste cărți nu spun o poveste poți interacționa cu copilul tău arătându-i imaginile, punându-i întrebări, schimbând tonalitatea vocii, etc.

nemira.ro
  • 4-6luni

La această vârstă, întrucât bebelușul începe să apuce lucruri poți opta pentru cărți din material textil sau în continuare pentru cărți cartonate, dar de dimensiuni mici. Acestea pot conține poezii scrute și rimate sau un text simplu și familiar.

  • 6-12luni

La această vârstă bebeluși realizează că imaginile reprezintă obiecte și își pot manifesta interesul arătând cu degetul diferite imagini. Poți alege cărți cu povești scurte.

libris.ro
  • 12-24luni

La această vârstă cărțile pot conține câte o propoziție pe pagină și imagini mai complexe. Paginile pot fi de hârtie. Sunt potrivite cărțile cu ferestruici.

  • 24-36 luni

La vârsta aceasta poveștile pot fi mai complexe, să conțină acțiune și umor. Personajele este de preferat să fie oameni și copii și nu animale vorbitoare și să ofere informații cât mai reale.

De asemenea, poți opta pentru cărți din care copilul să poată învăța despre lumea exterioară cum ar fi cărți despre animale, meserii, anotimpuri, mașini etc.

Eu personal aș lăsa pentru mai târziu cărțile cu basme sau cărțile fantastice. În această perioadă copilul absoarbe tot și e important să învețe lucruri concrete.

  Top 100 cele mai frumoase cărți pentru copii - cărți de povești

Am făcut mai jos o selecție de cărți pentru bebeluși care sper să te inspire.

  1. Cutie. Prima mea bibliotecă ilustrată. Primele cuvinte.

Conține o serie de 8 cărticele cu imagini frumos colorate și atractive ce respectă regula de o imagine și un cuvânt pe pagină. Sunt ilustrate animale, fructe, legume, jucării, etc. Cărticelele sunt cartonate și de dimensiuni mici, de 9X9cm, astfel copilul le poate prinde. Îmi place că imaginile sunt reale și nu desene abstracte.

Există și varianta cu o selecție mai diversă de animale. Prima mea bibliotecă ilustrată. Animale.

Imi place mult întreaga colecție de la Litera, Bebe învață

  1. Asocieri. Legume și fructe

Aceste cartonașe fac parte din colecția Cărți de joc educative Montessori, de la editura Gama și la fel mi se par foarte interesante. Există 4 serii pentru diferite vârste: meserii, insecte, animale, mașini, corpuri geometrice, etc.

O altă colecție interesantă de la Gama este colecția Cărți de joc educative junior potrivită pentru bebelușii de câteva luni.

  1. Mângâi și asculți animalele de la fermă. Aceasta este una din preferatele mele. Exista și varianta cu animale din junglă.

  2. Colecția primele povești Montessori de la Litera.

  3. Prima carte cu ferestruici. Prima vizită la fermă.

  4. Bebe smartphone. O plimbare prin savană.

Cea mai ofertantă mi se pare colecția Bebe învață, aș cumpăra toate cărțile din colecție. ❤️

  Emoții de toamnă la țară

Poți să îi citești copilului tău de mai multe ori pe zi, fără să te forțezi să atingi un interval anume sau să te chinui să termini cartea. Și îi poți citi aceeași carte de mai multe ori. Repetiția e mama învățăturii.

Poți să îi citești și seara înainte de culcare pentru a crea o rutină plăcută ce îl anunță că e timpul pentru “nani”.

Nu uita, cititul trebuie să fie o activitate frumoasă și relaxantă în timpul căreia poți consolida conexiunea cu copilul tău. Nu ezita să îți schimbi tonul vocii, să râzi, să pui întrebări (chiar dacă bebelușul încă nu înțelege) și să îți manifești iubirea față de el.

Zâmbetele lui vor fi cel mai frumos feedback și te vor topi.


Ai grijă de copilul tău și citiți împreună!

Lasă un răspuns