Fără categorie

Dopamina, carte de Daniel Lieberman, Michael Long

Dopamina carte

Dopamina, carte despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotărî soarta omenirii a fost publicată la Editura Publica în Co-lecția de știință în anul 2019 și are 336 de pagini.

Totul original: The Molecule of More: How a Single Chemical in Your Brain Drives Love, Sex, and Creativity—and Will Determine the Fate of the Human Race

Rating Goodreads: 4.23

Ceea ce m-a determinat să pun cartea “Dopamina” pe lista mea de cărți de citit au fost recenziile asupra cărții, descrierea ei, dar și răsfoirea celor câteva pagini disponibile aici: Dopamina.


Dopamina, prezentare 

Dopamina este substanța chimică a dorinței, care cere întotdeauna mai mult – mai multe obiecte, mai multă stimulare și mai multe surprize. În căutarea acestor lucruri, nu se lasă intimidată de sentimente, teamă sau morală. Dopamina este sursa fiecărei nevoi imperative pe care o avem, acea fărâmă de biologie care-l determină pe omul de afaceri ambițios să sacrifice totul pe altarul succesului sau care o face pe soția fericită să riște liniștea căminului sau de dragul emoției resimțite în prezența unui necunoscut. Pe scurt, este motivul pentru care pornim în căutare și reușim, descoperim și prosperăm. Dar este și motivul pentru care ne avântăm în joc și ne risipim banii.

În această carte, profesorul și psihiatrul Daniel Z. Lieberman și conferentiarul Michael E. Long vin cu o teorie care are potențialul de a ne schimba viața: o bună parte din viața noastră are o componentă nebăgată în seamă până acum, care explică o serie largă de comportamente despre care se credea că nu au nici o legătură unele cu altele. De ce trișează câștigătorii? De ce geniile suferă adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele eșuează? De ce creierii liberalilor și conservatorilor sunt cu adevarat diferiți.

De ce suntem obsedați de lucrurile pe care ni le dorim și, odată ce intrăm în posesia lor, ne plictisim?

De ce dependența este “perfect logică” pentru o persoana dependentă?

De ce iubirea trece atât de rapid de la pasiune la indiferență?

De ce unii oameni sunt liberali fanatici și alții sunt conservatori inveterați?

De ce nu ne pierdem speranța nici măcar în cele mai grele momente – și ne pricepem atât de bine să găsim soluții pentru a le depăși?

Răspunsul este de găsit într-o singură substanță chimică din creierul nostru: dopamina. Aceasta a asigurat supraviețuirea omului primitiv. La mii de ani distanță, ea este sursa comportamentelor și a ideilor noastre culturale fundamentale – și a progresului însuși.”

“O lectură captivantă. Odata ce înțelegeți puterea și pericolele dopaminei, veți înțelege mai bine însăși condiția umană.” – Daniel Pink, autorul cărților Drive și Cand.

Sursă text: publica.ro

Dopamina carte


Dopamina, carte de Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long poate fi comandată de pe elefant.ro sau libris.ro.

O carte bună despre neuroștiință și pe care o recomand este Creierul și inteligența emoțională. 

Lasă un răspuns