Recenzii carti

Cartea nunții de George Călinescu – recenzie

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]


Titlu: Cartea nunții

Autor: George Călinescu

bookzone.ro

Publicare: Editura Litera, 2017, 256 de pagini.

An apariție: 1933

libris.ro

Gen: roman de dragoste, interbelic, citadin, realist balzacian

Nota mea: 4 /5

libris.ro

Nota Goodreads: 3.5/5

Comandă de pe: elefant.ro, carturesti.ro, libris.ro

nemira.ro

Cartea nunții – prezentare

Cartea prezintă povestea de dragoste dintre Vera Policrat, studentă și Jim Marinescu, doctor în litere.

libris.ro

Fundalul romanului îl reprezintă Bucureștiul interbelic.

Jim și Vera se întâlnesc prima dată în tren, atunci când Jim se întorcea de la Paris. După ce îi fură un sărut, Jim nu spera să o mai reîntâlneasca, dar într-o zi se trezi cu ea la el acasă. Astfel, destinul îi aduce din nou împreună.

Pentru rezumatul întreg al cărții, vezi articolul Cartea nunții – rezumat.

Cartea nunții-recenzie

Mi-a plăcut “Cartea nunții“. Aproape uitasem stilul liric și balzacian al lui George Călinescu, având în vedere că au trecut aproximativ 10 ani de la ultima carte scrisă de Călinescu pe care eu am citit-o, și anume “Enigma Otiliei“.

Mi-ar fi plăcut totuși să regăsesc mai multă acțiune în carte. Cea mai impregnantă parte a cărții este cea în care Vera și Jim își declară iubirea și își fac tot felul de planuri împreună. Totul era descris atât de idilic încât aveam impresia că ceva sigur se va întâmpla până la final, că o inimă va fi frântă. Dar nu a fost așa. Este o carte despre iubire, finalizată cu o nuntă, de aici și titlul “Cartea nunții“.

  Adio de Honoré de Balzac (recenzie)

Mi-ar fi plăcut, ce-i drept, să avem parte de mai multe nunți, de exemplului cea a lui Silvestru, un personaj pentru care am simțit compasiune. Dar tocmai povestea și sfârșitul său tragic și sumbru pun în antiteză povestea celor doi tineri îndrăgostiți. Astfel, la un moment dat aveam impresia că citesc o carte cu titlul “Cartea morții”.

Pe lângă aceste detalii, însă, cel mai mult mi-a plăcut stilul autorului. Fiecare frază parcă era o poezie, fiind bogată în numeroase figuri de stil.

Pasionată fiind de scrierile lui Balzac, am recunoscut în descrierea personajelor și a interacțiunii dintre ele stilul acestuia, cât și în descrierea arhitecturii.

Am fost plăcut surprinsă să descopăr că această carte are și caracter biografic. Călinescu a fost profesor de litere exact ca Jim, iar pe soția acestuia o chema Vera. Se pare că și atmosfera “burgheză” din “casa cu molii” este inspirată din adolescența autorului alături de mătușile sale.


Recomand această carte visătorilor ce încă mai cred în povești de dragoste idilice și vor să tragă o gură proaspătă de iubire pură, poetică.

“Aerul cădea în jurul lor în straturi de mătase, și lina ninsoare de afară li se părea o desfoiere universală de flori de meri și caiși.”


Lectură plăcută!

One thought on “Cartea nunții de George Călinescu – recenzie

Lasă un răspuns