Recenzii carti

Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Agnes Martin-Lugand

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Titlu: Oamenii fericiți citesc și beau cafea
Autor: Agnes Martin-Lugand
Publicare: Editura Trei, colecția Fiction Conection, 2016, 176 pagini
Titlu original: Les gens heureux lisent et boivent du café
An apariție: 2013
Gen: roman de dragoste contemporan
Cuvinte cheie: Franța, Irlanda, cafenea, fotografie
Nota mea: ⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 3.31 /5
Comandă de pe: elefant.ro, carturesti.ro, libris.ro.

bookzone.ro

Agnès Martin-Lugand (n. 1979) – este o scriitoare franceză care a devenit cea mai populară romnacieră din Franța după ce cărțile sale s-au vândut în peste de 2 milioane de exemplare în toată lumea.

Cărți scrise de Agnès Martin-Lugand:

libris.ro
  • Oamenii fericiți citesc și beau cafea – 2013
  • Viața e ușoară, nu-ți face griji – 2016
  • Fericirea îmi scapă printre degete – 2017
  • Îmi pare rău, sunt așteptată… – 2017
  • Încă aud muzica noastră în gând – 2018
  • Lumina unui nou început – 2019
  • Ceea ce nu poate fi ascuns – 2019

Titlul

Titlul cărții m-a derutat puțin, astfel că, am crezut inițial că este o carte de psihologie, iar apoi am crezut că e o antologie de texte motivaționale, nicidecum un roman.

De fapt, “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” este numele cafenelei pe care protagonista romanului o deține.

libris.ro
  Iubiri paralele-Cella Serghi (recenzie)

“Oamenii fericiți citesc și beau cafea” – prezentare

Protagonista romanului este Diane, o pariziană care își pierde atât soțul cât și fetița într-un accident rutier. Relația cu familia ei nu era una excelentă, dar avea norocul de bunul ei prieten, Felix, care îi oferea sprijin moral și conducea singur mica lor cafenea literară numită “Oamenii fericiți citesc și beau cafea”.

Acțiunea cărți începe la un an distanță de la tragedia ce a aruncat-o pe Diane într-o cruntă depresie.

nemira.ro

Deși cu greu, motivată de prietenul ei Felix, decide să facă ceva cu viața ei. Însă spre surprinderea acestuia alege să plece în Irlanda, o țară în care Colin, soțul ei ar fi vrut să meargă. Locația exactă, o alege la întâmplare cu degetul pe hartă.

În Mulranny, o mică localitate cu vedere la mare se cazează în casa lui Abby și Jack și îl are ca vecin pe nepotul lor, Edward. Acesta este un machoman destul de ursuz cu care Diane întră rapid în conflict. Dar, bineînțeles că lucrurile se vor schimba, iar când între ei pare că se înfiripă o poveste de dragoste, un nou personaj își face apariția.

libris.ro

Recenzie

Mi-a plăcut cartea “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” deoarece se citește foarte ușor. Nu abundă în metafore și descrieri și are un limbaj comun.

  Night music, carte de Jojo Moyes-recenzie

Firul povestii în sine este destul de simplu și prevăzător. Doar sfârșitul nu l-am intuit prea bine, căci s-a lăsat loc și de alte volume pentru a continua povestea.

Din cauza subiectului abordat, mi se pare mai mult o “carte de duzină”, de un weekend în care nu ai chef să citești ceva mai “profund”. Din acest motiv eu introduc cartea “Oameni fericiți citesc și beau cafea” în categoria de cărți chick lit.

Sincer, nu prea am reușit să-mi dau seama de unde vine popularitatea cărții.

Povestea lui Diane mi-a amintit de Isabel Delancey, din cartea “Night Music” scrisă de Jojo Moyes care, de asemenea, după moartea soțului ei se refugiază într-o mică localitate unde nu o cunoștea nimeni și ajunge să-și deschidă din noua inima.

În continuare, descrierea personajul Edward mi se pare izbitor de asemănătoare cu cea a lui Hardin din seria After (După ce ne-am întâlnit) de Anna Todd.

Personajul în sine mi se pare clișeic. Un om brutal care se pare că este un suflet torturat de o copilărie nefericită, cu un tată care l-a abandonat pe el și pe sora lui după moartea mamei lor.

Dar, bineînțeles că își da carapacea la o parte când o întâlnește pe “ea” și devine un bărbat chiar drăgăstos.

  Povești de seară pentru fete rebele -Citate frumoase

Deși mi se pare că scriitoarea s-a pripit în a avansa lucrurile. Astfel, de unde ieri îi spunea să dispară din fața lui, a doua zi o întâmpină cu un sărut pe tâmplă. Cred că autoarea putea introduce mai multă interacțiune între ei pentru ca o astfel de schimbare radicală să fie plauzibilă.

De asemenea, certurile de vecini dintre Edward și Diane și limbajul grosolan și lipsit de respect dintre cei doi, par mai degrabă adolescentin și nu de oameni trecuți de 30 de ani.

Cu toate astea, romanul m-a făcut să trec pe lista mea de lecturi și a doua parte Viața e ușoară, nu-ți face griji, a cărei recenzie o găsiți aici. La fel, un titlu de carte motivațională.

În concluzie, recomand cartea “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” ca o lectură ușoară, de weekend.


Lectură plăcută!

6 thoughts on “Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Agnes Martin-Lugand

  1. 🤔 Deși recenzia sugerează că „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” este o carte ușoară, de duzină, mă întreb dacă nu cumva popularitatea ei vine din simplitatea și accesibilitatea poveștii. Uneori, cărțile care abordează subiecte familiare și emoții universale, precum durerea pierderii unui fi apropiat, pot avea un impact mai puternic decât operele literare sofisticate. Nu ar trebui să judecăm prea aspru preferințele de lectură ale oamenilor, atâta timp cât lectura în sine îi face fericiți și îi ajută să evadeze din rutină. La urma urmei, plăcerea de a citi este cea mai importantă, indiferent de genul literar, nu?

    1. Mulțumesc pentru comentariu!
      Cu ocazia asta am reciti și eu recenzia după atâția ani. Nimic nu mai știam despre ce e vorba. Pare că am fost cam dură la momentul respectiv. Într-adevăr, lectura este mai importantă decât genul ales.
      Numai bine!

Lasă un răspuns