Recenzii carti

Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz, m-a ținut cu sufletul la gură. Abia aștept să citesc și volumul al doilea, Profesorul Wilczur. Acțiunea a fost lăsată într-un punct culminat și vreau numaidecât să aflu continuarea.

Vraciul carte de Tadeusz Dolega Mostowicz

Detalii carte

Publicare: Editura Orizonturi, 2016
Nr.pagini: 318
Titlu original: Znachor
Prima apariție: 1937 (Polonia)
Gen: dramă, dragoste
Cuvinte cheie: Polonia, medicină, chirurg, carierism, familie, amnezie, viața la țară
Nota mea: ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 4.42 /5
Disponibilitate: elefant.ro, libris.ro

bookzone.ro

Vraciul, carte ce m-a fascinat

Romanul începe cu introducerea renumitului profesor și chirurg Rafal Wilczur. În a opta aniversare a căsători sale cu Beata, descoperă că aceasta l-a părăsit pentru un alt bărbat, luând-o cu ea și pe fetița lor în vârstă de 7 ani.

Răpus de durere se refugiază în băutură, iar apoi este tâlhărit și lăsat într-o groapă de gunoi.

libris.ro

În urma contuziilor își pierde memoria, nemaiștiind cine este. Dispariția profesorului Wilczur a făcut mare vâlvă, dar în pofida anchetei poliției, cazul a fost clasat.

Timp de 13 ani urmărim traseul lui Wilczur prin difetite sate unde practică diferite meserii.

libris.ro

Renumele de vraci și-l capătă atunci când îl vindecă pe fiul olog al morarului Prokop care îi dăduse de muncă. De atunci se adunau oamenii cu zecile la ușa lui pentru a fi vindecați.

  Vizită de Ion Luca Caragiale - rezumat

Viața însă i-o aduce aproape însăși pe fiica sa (niciunul neștiind de legătură ce-i unește) și se vede nevoit să-și exercite abilități pentru a-i salva viața, atât ei cât și logodnicului acesteia. Însă, datorită acestui fapt, ajunge la închisoare.

nemira.ro

Dar după apelul de recurs, lucrurile se vor schimba pentru profesorul Wilczur, devenit vraciul Antoni Kosiba.


Impresii de lectură

Cartea m-a captivat total și abia am putut să o las din mână. Nu știu când au zburat cele peste 300 de pagini.

libris.ro

Mi-a plăcut totul la ea. Povestea fascinantă a celebrului chirurg, Wilczur Rafal, devenit vraciul Antoni Kosiba, povestea de dragoste dintre fiica acestuia Marysia și Leszek, cât și descrierile despre viața simplă de la țară și a activităților cotidiene ale țăranilor.

Povestea de dragoste acaparează mijlocul romanului, făcându-l și mai savuros. Și, deși părea că firul poveștii l-a cam uitat pe vraci, toate acțiunile prezentate vor avea un impact direct asupra destinului său.

Mi-a plăcut mult antiteza dintre viața de la oraș și cea de la țară. Iar medicul Dobraniecki are o remarcă foarte interesantă asupra acestui aspect.

Trăind în oraş, omul uită acest univers. Intră în ritmul bolnăvicios al carierei, al muncii, al cursei…Şi nu mai ştie că există o asemenea vreme, o asemenea linişte…un alt pământ, unde adevărul comunică cu omul direct, nu prin intermediul difuzoarelor radioului, al literelor negre ale tiparului…Se uită…”

Despre autor

Tadeusz Dolega Mostowicz (1898 – 1939) a fost un scriitor, scenarist și jurnalist polonez. Începând cu anul 1925 a început să scrie proză scurtă pentru ziarul Republica, unul din cele mai influente din Polonia, iar din 1928 s-a dedicat exclusiv scrisului.

  Matilda - carte de Roald Dahl (recenzie)

În 1932 a cunoscut celebritatea cu romanul Cariera lui Nikodema Dyzmy, care alături de romanul Vraciul, este cea mai cunoscută operă a sa.

Tadeusz Dolega Mostowicz a scris în total 16 romane, iar succesul acestora l-au ajutat să ducă o viață îndestulată din punct de vedere financiar.

Vraciul, adaptări cinematografice

Cartea a avut parte de două adaptări cinematografice. Prima, în același cu prima publicare a cărții (1937), iar a doua, în anul 1981. Ambele filme sunt în poloneză și poartă titlul cărții în original Znachor.

Curiozități despre carte

  • Inițial, Vraciul a fost scris ca un scenariu de film, dar fiind refuzat, autorul s-a hotărât să-l transforme în roman.
  • Fiind dat succesul primei părți, autorul a decis să scrie și o continuare a cărții, pe care a intitulat-o Profesorul Wilczur.
  • Scena în care profesorul Wilczur este bătut și aruncat într-o groapă de gunoi este inspirată din viața autorului care a trăit această experiență.

Vraciul, citate din carte

“Pentru o femeie acolo unde începe dragostea se termină toate principiile.”

“Cerul senin şi albastru se răsfrângea în oglinda întinsă şi tăcută a iazurilor, teii răspândeau în jur o mireasmă de miere, apa –dătătoare de viaţă, strălucitoare ca o panglică –aluneca pe roata mare a morii ca o necurmată fâşie de oglindă, spărgându-se între zbaturi în cioburi verzui, străvezii, din ce în ce mai mărunte, din ce în ce mai albe, până când răbufneau de jos într-o spumă învolburată, în stropi de vuiet.”

“Amintirea celei mai scurte fericiri rămâne în suflet pentru totdeauna, până la moarte.”

“Bogăţia e înşelătoare. Bogăţia se câştigă pentru a sluji la ceva. Când însă ai obţinut-o, ea înăbuşă totul şi-l pune pe om să-i slujească.”

“— Eu nu-i ajut pe săraci sau pe bogaţi, ci pe oameni.”

“Dacă vrei să câştigi inima cuiva, trebuie să-i oferi inima ta.”

“Într-o zi un om poate fi pentru celălalt totul, iar în alta… nimic.”

“— Fiindcă fericirea durează atât cât omul ştie s-o preţuiască cum se cuvine. Iar omul preţuieşte numai ce se obţine greu.


Recomand cu mare drag Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz, care m-a emoționat și impresionat. Iar acum fug numaidecât să încep și volumul doi.

  Cronicile din Narnia 2-Leul, vrăjitoarea și dulapul de C. S. Lewis (recenzie)

Lectură plăcută!

One thought on “Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz

Lasă un răspuns