Recenzii carti

Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz, m-a ținut cu sufletul la gură. Abia aștept să citesc și volumul al doilea, Profesorul Wilczur. Acțiunea a fost lăsată într-un punct culminat și vreau numaidecât să aflu continuarea.

Vraciul carte de Tadeusz Dolega Mostowicz

Detalii carte

Publicare: Editura Orizonturi, 2016
Nr.pagini: 318
Titlu original: Znachor
Prima apariție: 1937 (Polonia)
Gen: dramă, dragoste
Cuvinte cheie: Polonia, medicină, chirurg, carierism, familie, amnezie, viața la țară
Nota mea: ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 4.42 /5
Disponibilitate: elefant.ro, libris.ro

bookzone.ro

Vraciul, carte ce m-a fascinat

Romanul începe cu introducerea renumitului profesor și chirurg Rafal Wilczur. În a opta aniversare a căsători sale cu Beata, descoperă că aceasta l-a părăsit pentru un alt bărbat, luând-o cu ea și pe fetița lor în vârstă de 7 ani.

Răpus de durere se refugiază în băutură, iar apoi este tâlhărit și lăsat într-o groapă de gunoi.

În urma contuziilor își pierde memoria, nemaiștiind cine este. Dispariția profesorului Wilczur a făcut mare vâlvă, dar în pofida anchetei poliției, cazul a fost clasat.

libris.ro

Timp de 13 ani urmărim traseul lui Wilczur prin difetite sate unde practică diferite meserii.

Renumele de vraci și-l capătă atunci când îl vindecă pe fiul olog al morarului Prokop care îi dăduse de muncă. De atunci se adunau oamenii cu zecile la ușa lui pentru a fi vindecați.

Viața însă i-o aduce aproape însăși pe fiica sa (niciunul neștiind de legătură ce-i unește) și se vede nevoit să-și exercite abilități pentru a-i salva viața, atât ei cât și logodnicului acesteia. Însă, datorită acestui fapt, ajunge la închisoare.

bookzone.ro
  Creierul copilului tău de Daniel Siegel - recenzie

Dar după apelul de recurs, lucrurile se vor schimba pentru profesorul Wilczur, devenit vraciul Antoni Kosiba.


Impresii de lectură

Cartea m-a captivat total și abia am putut să o las din mână. Nu știu când au zburat cele peste 300 de pagini.

Mi-a plăcut totul la ea. Povestea fascinantă a celebrului chirurg, Wilczur Rafal, devenit vraciul Antoni Kosiba, povestea de dragoste dintre fiica acestuia Marysia și Leszek, cât și descrierile despre viața simplă de la țară și a activităților cotidiene ale țăranilor.

nemira.ro

Povestea de dragoste acaparează mijlocul romanului, făcându-l și mai savuros. Și, deși părea că firul poveștii l-a cam uitat pe vraci, toate acțiunile prezentate vor avea un impact direct asupra destinului său.

Mi-a plăcut mult antiteza dintre viața de la oraș și cea de la țară. Iar medicul Dobraniecki are o remarcă foarte interesantă asupra acestui aspect.

Trăind în oraş, omul uită acest univers. Intră în ritmul bolnăvicios al carierei, al muncii, al cursei…Şi nu mai ştie că există o asemenea vreme, o asemenea linişte…un alt pământ, unde adevărul comunică cu omul direct, nu prin intermediul difuzoarelor radioului, al literelor negre ale tiparului…Se uită…”

Despre autor

Tadeusz Dolega Mostowicz (1898 – 1939) a fost un scriitor, scenarist și jurnalist polonez. Începând cu anul 1925 a început să scrie proză scurtă pentru ziarul Republica, unul din cele mai influente din Polonia, iar din 1928 s-a dedicat exclusiv scrisului.

  Poti sa tii un secret?-Sophie Kinsella (recenzie)

În 1932 a cunoscut celebritatea cu romanul Cariera lui Nikodema Dyzmy, care alături de romanul Vraciul, este cea mai cunoscută operă a sa.

nemira.ro

Tadeusz Dolega Mostowicz a scris în total 16 romane, iar succesul acestora l-au ajutat să ducă o viață îndestulată din punct de vedere financiar.

Vraciul, adaptări cinematografice

Cartea a avut parte de două adaptări cinematografice. Prima, în același cu prima publicare a cărții (1937), iar a doua, în anul 1981. Ambele filme sunt în poloneză și poartă titlul cărții în original Znachor.

Curiozități despre carte

  • Inițial, Vraciul a fost scris ca un scenariu de film, dar fiind refuzat, autorul s-a hotărât să-l transforme în roman.
  • Fiind dat succesul primei părți, autorul a decis să scrie și o continuare a cărții, pe care a intitulat-o Profesorul Wilczur.
  • Scena în care profesorul Wilczur este bătut și aruncat într-o groapă de gunoi este inspirată din viața autorului care a trăit această experiență.

Vraciul, citate din carte

“Pentru o femeie acolo unde începe dragostea se termină toate principiile.”

nemira.ro

“Cerul senin şi albastru se răsfrângea în oglinda întinsă şi tăcută a iazurilor, teii răspândeau în jur o mireasmă de miere, apa –dătătoare de viaţă, strălucitoare ca o panglică –aluneca pe roata mare a morii ca o necurmată fâşie de oglindă, spărgându-se între zbaturi în cioburi verzui, străvezii, din ce în ce mai mărunte, din ce în ce mai albe, până când răbufneau de jos într-o spumă învolburată, în stropi de vuiet.”

“Amintirea celei mai scurte fericiri rămâne în suflet pentru totdeauna, până la moarte.”

litera.ro

“Bogăţia e înşelătoare. Bogăţia se câştigă pentru a sluji la ceva. Când însă ai obţinut-o, ea înăbuşă totul şi-l pune pe om să-i slujească.”

“— Eu nu-i ajut pe săraci sau pe bogaţi, ci pe oameni.”

“Dacă vrei să câştigi inima cuiva, trebuie să-i oferi inima ta.”

“Într-o zi un om poate fi pentru celălalt totul, iar în alta… nimic.”

“— Fiindcă fericirea durează atât cât omul ştie s-o preţuiască cum se cuvine. Iar omul preţuieşte numai ce se obţine greu.


Recomand cu mare drag Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz, care m-a emoționat și impresionat. Iar acum fug numaidecât să încep și volumul doi.

  25 de citate din cartea Curajul de a nu fi pe placul celorlalți

Lectură plăcută!

One thought on “Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz

Lasă un răspuns