Recenzii carti

Creierul copilului tău de Daniel Siegel – recenzie

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

După multe cărți de dezvoltare personală citite, mi-am propus să nu mă ating de nici o carte de parenting. Asta, până am dat de cartea “Creierul copilului tău – 12 strategii revoluționare de dezvoltare a creierului copilului tău” de Daniel Siegel și Tina Payne Bryson.

Creierul copilului tău Daniel Siegel
Publicare: Editura For you, 2017, 240 pagini
Titlu original: The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind, Survive Everyday Parenting Struggles, and Help Your Family Thrive
Prima apariție: 2011
Gen: parenting, dezvoltare personală, psihologie, educație
Nota mea: ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 4.21/5
Disponibilitate: elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro


 

bookzone.ro

Creierul copilului tău – cea mai bună carte de psihologie pe care am citit-o

Dintre toate cărțile de dezvoltare personală pe care le-am citi, doar două au meritat cu adevărat și le țin aproape de mine: Feeling Good de David Burns care tratează subiectul terapiei cognitive și Creierul și inteligența emoțională de Richard Davidson (vezi recenzia) care demonstrează cum ne putem schimba creierul.

Iar acum, după ce am citit cartea Creierul copilului tău, o trec în capul listei. Cartea este un rezumat al informațiilor prezentate în cărțile enumerate mai sus (care sunt destul de stufoase), ba chiar într-un limbaj mult mai simplu care mi-a complet câteva lacune. Are plusul de a fi adresată părinților și abordează teme specifice.

libris.ro

Creierul copilului tău – o carte pentru părinți, bunici, educatori, terapeuți, etc

În timp ce lecturam cartea și aveam câte un moment de “aha”, mi-am făcut o listă în cap cu persoanele cărora e musai să le recomand cartea. Am început așadar cu părinții din jurul meu pe care-i știam deschiși la astfel de subiecte și am sfârșit cu prieteni fără copii, dar în căutare de răspunsuri.

Despre ce este vorba concret

Bineînțeles, despre creier. Și nu doar al copiilor, ci despre cum evoluează el, din pântece până la sfârșitul vieții. Căci, de ceva timp s-a descoperit neuroplasticitatea, capacitatea creierului de a se transforma de-a lungul întregii vieții, nu doar în copilărie.

libris.ro

Creierul copiilor, fiind în plină dezvoltare, are nevoie de ajutor din partea părinților pentru integrarea diferitelor sale părți pentru o funcționare optimă.

  O sanie - rezumat după Florin Lăzărescu

Cele 12 tehnici, pe scurt

Conectează-te și redirecționează

Creierul nostru se împarte în două emisfere, cea dreaptă care se ocupă cu emoțiile și cea stângă responsabilă de gândirea logică.

nemira.ro

Copiii își folosesc preponderent emisfera dreptă și trebuiesc învățați și susținuți pentru a-și folosi și emisfera stângă.

Atunci când un copil are o criză, tu ca părinte te poți conecta cu el doar din emisfera ta dreaptă, prin emoții. După ce conexiunea a fost făcută, te poți conecta cu emisfera ta stângă la emisfera stângă a copilului tău spre a-i oferi lecțiile necesare. Adică să-i spui ce a greșit și ce să facă pe viitor.

libris.ro

Dacă încerci din prima să vii cu informații logice din emisfera ta stângă, îl vei îndepărta și mai mult. El, aflându-se în emisfera dreaptă, în emoții, nu are cum să te înțeleagă în acel moment.

Deci, mai întâi te conectezi la copil, apoi îl redirecționezi spre un comportament satisfăcător.

Când un copil începe să întrebe „De ce?“ tot timpul, ştii că emisfera stângă începe să acţioneze.

Identifică pentru a rezolva

Atunci când un copil nu poate depăși emoțional o situație, ajută-l să spună povestea a ceea ce s-a întâmplat. Povestitul implică folosirea emisferei stângi și ajută la integrarea ei.

Chiar și la adulți, ținerea unui jurnal este o formă de terapie și ajută chiar la normalizarea tensiunii arteriale.

Actul de a-ţi aminti şi de a exprima un eveniment prin scrierea într-un jurnal poate îmbunătăţi sistemul imunitar şi funcţia cardiacă, precum şi starea generală de sănătate.

Deci, încurajează-ți copilul să spună povești despre ceea ce i se întâmplă pentru a putea depăși mai ușor diferite situații.

Atunci când îi ajutăm pe copiii noştri să-şi identifice durerea şi temerile, îi ajutăm să le micşoreze.

Angajează creierul superior, nu te enerva

Creierul mai este împărțit și în partea superioară care se ocupă cu gândirea și imaginația și partea inferioara care se ocupă cu funcții mai de bază precum respirația, furia, etc.

Creierul copilului tău tinde să folosească creierul inferior. Astfel că, în situații de criză este important să implici creierul superior al copilului tău făcându-l să gândească, pentru a depăși momentul.

  Zâna plăpumioară, Katharine Pyle
Folosește-l sau îl pierzi

Simplu. Dacă creierul superior al copilului tău nu este stimulat, el nu va fi integrat cu creierul inferior și corpul.

Mișcă-l sau îl pierzi

Mișcarea ajută la o bună comunicare și integrare a creierului inferior și cel superior. Așa că, implică-ți copilul în tot felul de activități fizice. Acest sfat funcționează și la adulți, ajutând și la reducerea stresului, fiind mai echilibrați.

Mișcarea poate elimina, de asemenea, anumite blocaje.

Folosește telecomanda minții

Spunerea de povești, cum am menționat mai sus aduce “înțelegere, vindecare și integrare“. Dar, pentru un copil anumite scene pot fi dificil de rememorat. Atunci poate folosi telecomanda mentală să pună stop și să reia când se va simți pregătit.

Amintește-i să-și amintească

Creierul copilului tău ca și a-l adulților de altfel, are o memorie implicită și una explicită.

Memoria implicită este cea care te ajută să conduci mașina fără a te gândi la cum se face asta, iar memoria explicită este reprezentată de amintirile pe care le accesezi conștient. Gen o amintire din copilărie la care te gândești cu drag, sau nu.

Și, pentru că anumite evenimente pot crea amintiri implicite în creierul copilului tău de care poate că nici nu este conștient, dar îl pot afecta pe viitor, este important să transformi amintirile implicite în amintiri explicite. Adică să le aduci la suprafață pentru a putea asimila experiența.

Poți face asta antrenându-i copilului memoria zi de zi cu întrebări legate de activitățile sale.

Lasă norii emoției să treacă

Ajută-l pe copil să înțeleagă că felul în care se simte acum nu îl definește ca întreg. Dacă un copil se simte trist, îi este greu să înțeleagă că este un sentiment trecător.

În medie, o emoţie vine şi se duce în nouăzeci de secunde.

Analizarea minții

Analizarea mintii îl ajută pe copil să se înțeleagă. Aceasta se face prin senzații fizice (cele cinci simțuri), imagini mintale, sentimente și gânduri. Pentru a-l ajuta, pune-i copilului tău intrebari care ating fiecare ramură în parte.

Exersează observarea minții

Observarea minții îi ajută pe copii să se calmeze și să se concentreze. Cel mai simplu mod prin care pot face asta este observarea respirației.

  Seria After, carte După ce ne-am întâlnit de Anna Todd - recenzie
Mărește factorul distracției în familie

Jucându-te cu copilul tău îl poți ajuta să aibă relații sănătoase pe viitor.

Conectează-te prin conflict

Privește fiecare conflict ca o oportunitate de învățare pentru copil.

Crizele parentale sunt ocazii pentru creştere şi integrare.

Prea des uităm că „disciplina” înseamnă cu adevărat „a învăţa”, nu „a pedepsi”. Un ucenic este un elev, nu beneficiarul unor consecinţe comportamentale. Când vorbim despre observarea minţii, luăm momentele de conflict şi le transformăm în oportunităţi de învăţare, de dezvoltare a aptitudinilor şi a creierului.


Am enumerat și explicat cât mai pe scurt aceste tehnici, dar pentru o mai bună înțelegere și aplicabilitate îți recomand să citești cartea. Nici nu este foarte lungă.

În plus te poate ajuta pe tine personal să devii mai echilibrat.

Pe măsură ce copiii se dezvoltă, creierul lor „oglindeşte” creierul părinţilor. Cu alte cuvinte, propria creştere şi dezvoltare a părintelui, sau lipsa acesteia, are un impact asupra creierului copilului.

“Părinţii pot modela direct dezvoltarea creierului copilului, în funcţie de experienţele pe care i le oferă” deoarece “creierul este, de fapt, restructurat de experienţele noastre”.

Autorii ne mai spun că “chiar şi atunci când sunt foarte mici, copiii pot percepe sentimentele noastre de teamă sau suferinţă, sau inadecvare, chiar dacă noi nu ne dăm seama că ne confruntăm din nou cu ele. Iar atunci când un părinte este supărat, e foarte dificil ca un copil să rămână calm şi fericit.”

Cartea Creierul copilului tău de Daniel Siegel este plină de informații menite să te ajute înțelegi modul în care funcționează creierul copilului tău, dar să te înțelegi și pe tine. Toate astea ajutându-te să ai o relație mai bună cu copilul tău so să-l ajuți să se dezvolte armonios.

Și nu uita:

Greşelile sunt ocazii favorabile pentru creştere şi învăţătură.

Lectură plăcută!

6 thoughts on “Creierul copilului tău de Daniel Siegel – recenzie

Lasă un răspuns