Romanul Viața la țară de Duiliu Zamfirescu, al cărui rezumat îl găsiți mai jos, reprezintă primul volum din seria Romanul Comăneștenilor, urmat de Tănase Scatiu, În război, Îndreptări și Anna.
Viața la țară – detalii carte
Publicare: Editura Cartea Românească, 2017, 192 pagini
Prima apariție: 1894-1895
Gen: roman realist
Nota mea: 3/5
Nota Goodreads: 3.59/5
Disponibilitate: elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro
Viața la țară – rezumat pe capitole
I
Boierul Dinu Murguleț din satul Ciulniței este vizitat de vecina lui Prohira, împreună cu fiul ei Tănase Scatiu pentru a cere mâna fiicei sale Tinca. Propunerea îl înfurie pe Dinu întrucât Tănase este nepotul vechiului vătaf al familiei, care s-a îmbogățit.
II
Coana Diamandula, sora mai mare a conului Dinu este pe moarte și așteaptă cu ardoare să-l mai vadă o dată pe fiul ei Matei plecat la studii în străinătate. Vestea întoarcerii acestuia produce mare bucurie întregii familii.
III
Matei revine acasă după șapte ani și este întâmpinat de un întreg alai.
IV
Ajuns acasă, Matei este îndurerat de starea în care o găsește pe mama sa.
V
Aflăm că Sașa este fiica unui vechi prieten al conului Dinu. Aceasta are un frate, Mihai și două surori mai mici, Victoria și Mary și conduce moșia de la Comănești, întrucât părinții le-au decedat.
VI
Mama lui Matei moare, dar înainte de asta îl pune să făgăduiască că va rămâne la țară și se va însura, îndemnându-l să o cunoască mai bine pe Sașa.
VII
Are loc înmormântarea coanei Diamandula, iar Matei este răpus de durere.
VIII
După o săptămână Matei se mută la moșia părinților săi pe care mama sa, înainte de a se muta la Dinu a lăsat-o în grija domnului Nae, o rudă de-a soției lui Dinu. Cu toate astea, moșia a fost neglijată, iar Matei se duce la Sașa pentru a-l sfătui cum să se ocupe de ea.
IX
Matei se îndreaptă spre câmp unde găsește o dezorganizare totală. Începe a țipa la oameni, iar vestea că boierul e printre ei, îi pune la treabă.
X
Aflată la Comănești, Tincuța este condusă acasă de către Mihai și surorile lui. Pe drum însă, trăsura se strică și pornesc la pas prin întuneric, prilej cu care Mihai și Tincuța se apropie mai mult.
XI
Matei decide să doarmă sub cerul liber și-l ascultă pe baci vorbind despre stele și zodii.
XII
Duminică Matei merge la biserică la Comănești unde se întâlnește cu Sașa care îl invită la ea. Aici apare și Tănase Scatiu care nu contenește a se lăuda, iar Sașa și Matei râd pe sub mustăți de comportamentul acestuia.
XIII
Ajuns acasă, Tănase se ceartă cu mama sa pentru ca o găsește beată, apoi se trezește cu o ceată de țărani la poartă, cu o citație, și-l amenință ca nu cumva să le ia în pământul.
XIV
Pe când Matei se afla la un lipovean și gusta pepene, apare Sașa și pleacă împreună cu trăsura. Drumul până acasă se dovedește a fi un bun prilej pentru dezvăluirea sentimentelor ce și le poartă.
XV
Cei doi se reîntâlnesc a doua zi, când moaștele sfintei Aglaia sunt aduse la Comănești.
XVI
Conul Dinu se asigură că Matei e statornic în hotărârea sa de a se însura cu Sașa și nu doar urmează ultima dorință a mamei sale.
XVII
Conul Dinu cere mâna Sașei pentru nepotul său, dar o sfătuiește să nu-i dea răspunsul pe loc, ci să aștepte până se va întoarce din călătoria pe care trebuie să o facă cu Mihai la Paris. Îi spune asta și lui Matei, însă cei doi nu rezistă, se întâlnesc și fac planuri de viitor.
XVIII
Tincuța și Mihai se întâlnesc pe lac și-și făgăduiesc că se vor aștepta unul pe altul până ce Mihai va termina studiile și se va întoarce din străinătate, apoi se vor căsători. Însă plecarea îl întristează nespus pe Mihai.
XIX
După plecarea Sașei la Paris, Matei se ocupă de gospodărie și află cât este de șireată Aglaia, soția domnului Nae și că aceasta se opune căsătoriei dintre Tincuța și Tănase întrucât s-a încurcat cu acesta. Astfel, Matei are de gând să scape de ea.
XX
Mihai se îmbolnăvește și în delir o strigă pe Tincuța. Astfel, Sașa află de dragostea ce i-o poartă fetei.
Pe de altă parte, Matei află că a fost omorât câinele baciului de care acesta era foarte atașat, iar acum vrea să plece de la moșie.
XXI
După câteva săptămâni, baciul fuge în lume fără a lăsa vreo veste, ceea ce îl întristează nespus pe Matei întrucât era omul lui de încredere.
XXII
În ziua procesul dintre Tănase și țărani, pe câmp se iscă o revoltă, iar judecătorii prezenți la fața locului sunt la un pas de a fi linșați. Însă, Matei, care se îndrepta spre gară pentru a o întâmpina pe Sașa vede mulțimea și aplanează conflictul. Iar pe judecători îi ia la el.
Între timp, Tănase, care scăpase de furia mulțimii s-a dus la autorități și a declarat că judecătorii au fost uciși de către țărani.
A doua zi, după ce judecătorii au plecat de la el, Matei pornește spre Comănești pentru a o vedea pe Sașa.
Ajunge la el, însă, unchiul său căre-i spune vestea pe care a împrăștiat-o Tănase.
Ajunși la Balta, moșia lui Tănase, decoperă cu oroare că țăranii erau torturați sub comnada polițistului pe care Tănase îl plătise.
XIII
Matei se duce să o vadă pe Sașa, iar conul Dinu anunță cu solemnitate întregii familii, nunta celor doi. Acum, Matei e încredințat că va rămâne pe meleagurile natale întrucât aici și-a găsit fericirea.
Dacă ți-a plăcut Viața la țară – rezumat, vezi și alte rezumate:
Lectură plăcută!