Cartea Curajul de a nu fi pe placul celorlalți de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga este una dintre cele mai frumoase cărți citite. Fiind o carte plină de învățături, am dedicat un articol întreg celor mai frumoase citate din carte.
Iată 25 de citate din cartea Curajul de a nu fi pe placul celorlalți
1. Toate problemele sunt legate de relațiile interpersonale.
2. Nu putem modifica faptele obiective. Dar interpretările subiective pot fi modificate după plac. Iar noi trăim într-o lume subiectivă.
3. Lăudăroșii se simt inferiori.
Persoana se laudă și pretinde că se înțelege foarte bine cu un om puternic (în general, poate fi oricine, de la directorul școlii la vreo celebritate). Și făcând asta vrea să transmită că este o persoană specială. Minte despre experiența sa profesională sau poartă anumite mărci de îmbrăcăminte, toate acestea fiind forme de comportament prin care își susține falsa autoritate; probabil arată și aspecte ale complexului de superioritate.
Dacă ai cu adevărat încredere în tine, nu simți nevoia să te lauzi. Omul se laudă tocmai fiindcă sentimentul de inferioritate este puternic. Cu atât mai mult simte nevoia de a-și flutura superioritatea. Se teme că, dacă nu o face, nimeni nu va accepta cum este el cu adevărat. Este un complex de superioritate în toată regula.
4. Când ești în competiție cu alții, percepi fericirea celorlalți drept „înfrângere” personală și tocmai de asta nu te poți bucura.
5. Când ești provocat la luptă și simți că este vorba despre o luptă pentru putere, retrage-te din conflict cât mai curând posibil. Nu răspunde la acțiunile lui cu o reacție. E singurul lucru pe care îl putem face.
6. De fiecare dată, indiferent cât de mult crezi că ai dreptate, încearcă să nu îl critici pe celălalt din acest motiv. Aceasta este o capcană a relațiilor interpersonale. În clipa în care, într-o relație interpersonală, ești convins că „ai dreptate”, înseamnă că deja ai făcut primul pas în lupta pentru putere.
7. Dacă te schimbi, cei din jur se vor schimba și ei. Nu vor avea de ales, vor trebui să se schimbe.
Psihologia adleriană este o psihologie a schimbării personale, nu una a schimbării celorlalți. În loc să aștepți ca ceilalți să se schimbe sau ca situația să se schimbe, fă dumneata primul pas.
Cel mai rău este să stai liniștit și să nu faci nimic.
8. Nu trăi pentru a satisface așteptările celorlalți.
Dacă nu îți trăiești viața pentru tine, atunci cine o va trăi pentru tine? Trăiești doar propria ta viață.
9. Tot ce poți face referitor la viața ta este să alegi calea cea mai bună în care crezi.
10. Libertatea înseamnă să nu fii pe placul altor oameni. Este dovada că îți exerciți libertatea, trăiești liber și arată că trăiești conform propriilor principii.
Până când nu ne va mai îngrijora judecata altor oameni, până nu ne va mai fi frică de faptul că nu suntem pe placul altor oameni și până nu ne asumăm riscul de a nu mai fi niciodată recunoscuți, nu vom fi capabili să ne urmăm vreodată propriul drum în viață.
Înainte de a-mi face griji cu privire la ce cred alții despre mine vreau să merg mai departe cu mine însumi. Cu alte cuvinte, vreau să trăiesc în libertate.
11.Nu critica și nu lăuda.
Atunci când o persoană o laudă pe cealaltă, scopul său este „de a-l manipula pe cel mai puțin priceput”. Nu o face din gratitudine.
Laudele îi fac pe oameni să creadă că nu sunt în stare de nimic.
Cu cât suntem mai des lăudați, cu atât mai repede ajungem să credem că nu suntem capabili de nimic.
12. Lucrul cel mai important este să nu îi judeci pe ceilalți. Judecata este un cuvânt ce rezultă din relațiile în plan vertical. Dacă ne construim relații în plan orizontal, vom rosti cuvinte care exprimă gratitudinea, respectul și bucuria.
13. Abia atunci când omul simte că valorează ceva poate avea și curaj.
14. Când ne comparăm cu ceilalți, suntem tentați să ne construim propria imagine ideală despre noi înșine, pe care apoi o minimalizăm și o judecăm.
15. Dacă reușim să creăm măcar o relație în plan orizontal – dacă reușim să construim o relație de egalitate, în adevăratul sens al cuvântului –, aceasta este o transformare majoră a stilului de viață.
16. Scopul final al relațiilor interpersonale este sentimentul de comuniune.
17. Trebuie să ne concentrăm numai asupra lucrurilor care pot fi schimbate, nu pe cele care nu pot fi schimbate. Iată ce numesc eu acceptare de sine.
Acceptă ce nu poate fi înlocuit. Acceptă-te așa cum ești. Și ai curajul de a schimba ceea ce se poate. Asta este acceptarea de sine.
18. Dacă ți-e teamă să mai ai încredere în oameni pe termen lung, nu vei fi capabil să construiești relații profunde cu nimeni.
19. E adevărat că oamenii caută sentimentul de apartenență, acel „e bine aici”. Și, pentru a-l obține, au nevoie să se accepte așa cum sunt și să aibă încredere în ceilalți.
20. Prin muncă ne aducem contribuția la binele celorlalți și ne implicăm în comunitatea din care facem parte, simțind cu adevărat că „suntem de folos”; nu doar atât, ci ajungem chiar să ne acceptăm valoarea proprie.
Dacă simțim cu adevărat că suntem de folos, nu mai avem nevoie de recunoaștere din partea celorlalți.
Fericirea este sentimentul de contribuție.
21. În orice situație, problema este a „aceluia” care atacă;
22. Trăiește ca și cum ai dansa.
Viața este formată dintr-o serie de momente, pe care le trăim ca și cum am dansa, chiar acum, rotindu-ne în jurul fiecărei clipe care trece.
23. Ceea ce s-a întâmplat în trecut nu are nimic de-a face cu dumneata aici și acum, iar aici și acum nu e cazul să te gândești la ceea ce ar putea aduce viitorul. Dacă trăiești cinstit aici și acum, nu te vor preocupa aceste lucruri.
24. Cât timp ne amânăm viața nu vom ajunge niciodată nicăieri și zilele noastre vor trece, una câte una, într-o monotonie apăsătoare, deoarece, pentru noi, aici și acum înseamnă doar o perioadă de pregătire, o vreme pentru răbdare. Însă acest„aici și acum” este un lucru real când, de exemplu, studiem pentru un examen de admitere dintr-un viitor îndepărtat.
25. Nu trebuie să luăm lucrurile prea în serios.
Viața nu are vreun sens. Dar dumneata îi poți acorda acest sens. Și ești singurul care poate atribui un sens vieții dumitale.
Te invit să citești și recenzia cărții Curajul de a nu fi pe placul celorlalți.
Lectură plăcută!