Blog

Acțiuni mici pentru a salva o Planetă mare


0
(0)

Uneori noi, omenii trăim ca și cum am fi într-un prezent continuu în care nimic nu se schimbă și întreprindem tot felul de acțiuni fără a ne gândi la consecințe.

Planeta noastră a fost dintotdeauna plină de resurse și omul a știut mereu să se folosească de ele pentru a avea un trai mai bun.

Însă, generații la rândul de industrializare și consumerism, fără grijă față de mediul înconjurător au început să-și pună amprenta.

Auzim tot mai des vorbindu-se despre epuizarea resurselor naturale, despre dispariția diferitelor specii, despre scăderea suprafețelor împădurite, despre poluare și sufocarea naturii cu deșeuri care duc inevitabil la deteriorarea mediului în care trăim și implicit la scăderea calității vieții.

Acum, mai mult ca niciodată, e timpul să luăm măsuri, fiecare în viață lui. Să ajutăm natura să se regenereze, dar în primul rând să oprim procesul de degradare, atât cât putem.

Pământul va mai dăinui mult timp după ce viața noastră se va sfârși și trebuie să ne gândim la ceea ce lăsăm în urmă copiilor, nepoților și stră-stră-strănepoților noștri.

E.ON România a făcut un prim pas în direcția asta și a lansat campania WE has no limits prin care ne invită să construim împreună un viitor nelimitat de verde și sustenabil.

Și cum schimbarea începe cu noi, cu fiecare individ în parte și cu acțiunile întreprinse în viața sa, vă voi relata ceea ce eu și familia mea facem pentru a contribui la un viitor verde și sustenabil.

1. Reciclarea deșeurilor

Respectăm cu strictețe regulile de reciclare a deșeurilor. Avem norocul de a locui într-o țară în care lucrurile sunt foarte bine puse la punct la acest capitol, cu sancțiuni imediate asupra celor ce nu le respectă.

2. Cumpărăm mai puțin

O soluție de a reduce deșeurile, în special cel format din materiile greu degradabile precum plasticul, este să cumperi mai puțin. Suntem o generație de consumatori și adesea cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Fie că suntem convinși de o super reducere sau de plăcerea de moment de a cumpăra ceva, adesea umplem casa cu lucruri inutile care sfârșesc prin a fi aruncate. Mi s-a întâmplat asta cu: haine, cosmetice, decorațiuni diverse și tot felul de ustensile și aparaturi.

Și nu e nici o surpriză că multe dintre acestea fie conțin, fie sunt integral realizate din plastic. În plus, procesul de fabricare al acestor lucruri au un impact nefast asupra mediului.

Viața mi s-a ușurat de când am încetat a mai cumpăra compulsiv tot felul de chestii. Pur și simplu mă întreb dacă chiar am nevoie de lucrul respectiv. Casa e mai spațioasă și oferă o senzație de claritate.

3. Cumpărăm inteligent, nu doar mai puțin

Pentru a evita risipa alimentară, mergem la cumpărături mai des și cumpărăm atât cât avem nevoie pentru câteva zile. Alegem fructe și legume proaspete, de preferință locale și de sezon. Le preferăm pe cele bio căci provin din culturi fără pesticide. Un plus pentru sănătatea noastră, dar și pentru mediu. Ne echipăm cu o sacoșă dintr-un material biodegradabil pentru a evita achiziționarea continuă de pungi de plastic.

4. Citim cărți electronice

Ador să citesc, încă de mică am început să-mi clădesc biblioteca personală. Titlul site-ului, Colecționara de cărți, nu l-am ales deloc întâmplător.

Dar de câțiva ani am descoperit e-reader-ul care suportă mii de cărți în format e-book. Astfel, am lăsat achiziționarea de cărți în format fizic doar pentru variantele de colecție sau cele ilustrate. În plus, e-book-urile sunt mult mai ieftine și se citesc mult mai rapid.

5. Cu bicicleta la serviciu 🚲

Aici voi relata experiența soțului meu care de vreo doi ani merge la muncă doar cu bicicleta și a transformat asta într-o pasiune molipsitoare. La fel, și la asta a contribuit țara în care locuim, unde mulți oameni circulă cu bicicleta, iar pistele sunt bine puse la punct și… peste tot.

Reduce astfel consumul de carburant care poluează. În plus, în weekend ieșim cu prietenii care s-au molipsit de acestă pasiune, prin plimbări cu bicicleta.

6. Ieșiri în natură

Strâns legat de punctul anterior, plimbările în natură te deconectează de la orice fel de aparatură electronică. Astfel, am ales ieșirile cu prietenii în natură în detrimentul întâlnirilor în casă, unde inevitabil există cu consum de energie. În plus, natura te ajută să te recreezi.

7. Am redus consumul de energie

Încălzirea locuinței reprezintă un consum mare de energie. Iar căldura se pierde rapid prin pereții neizolați și tâmplăria neetanșă. Așadar, am izolat apartamentul și am trecut le geamuri termopan. În plus am atașat și un termostat care ajută la reglarea căldurii, cu scăderea semnificativă a consumului de energie.

Iar când vine vorba de electrocasnice preferăm să investim în piese ce au clasa de consum de energie minim A+ și sunt durabile.

Ce urmează în continuare

Pe viitor vrem să introducem iluminarea inteligentă cu aprindere automată când intri in cameră, dar și cu reglarea intensității luminii în funcție de cea existentă. Deocamdată încercăm să nu mai lăsăm lumina aprinsă în zone în care nu e nevoie și să profităm la maxim de lumina naturală. De asemenea, în momentul în care vom schimba mașina, vom trece pe una electrică.

Până atunci, pe lângă toate astea facem și dușuri scurte și închidem des robinetele de apă. Gătim lejer, fără mâncăruri ce necesită o coacere îndelungată și neapărat închidem plita cu minim 5 min înainte ca mâncarea să fie gata.


Așadar, după cum vedeți nu e nevoie de acțiuni uriașe pentru a face schimbări cu impact pozitiv asupra mediului.

Doar împreună facem diferența. Azi un om, mâine, doi și așa mai departe. Așa se produce schimbarea.

WE has no limits

Și, așa cum soțul meu i-a molipsit pe prietenii săi de plimbările cu bicicleta, hai să-i molipsit și noi pe cei din jur cu acțiuni ce susțin un viitor nelimitat de verde și sustenabil.

Nu ezita să împărtășești în comentarii acțiunile tale în acest sens pentru a-i inspira și motiva și pe ceilalți.

Țintă noastră? ➡️ Un viitor verde. 🌍🏞️🌳

Imagini: pinterest.com, arhiva personală, eon.ro

Evaluează postarea!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Urmărește-mă pe...

Lasă un răspuns