Blog

Alegeri de părinte: apa bebelușului

[Total:    Average: /5]

Statutul de părinte vine la pachet cu tot felul de emoții și trăiri noi. Grijile sunt frecvente, la fel și senzația de responsabilitate ce apasă pe umerii noștri, căci vrem să-i oferim puiului de om tot ce-i mai bun și să luăm cele mai bune decizii pentru el.

Totul se intensifică când are loc acel moment magic când îți ții puiul pentru prima dată în brațe. Pentru unii părinți sentimentul poate fi chiar copleșitor. Pe lângă sentimentele de dragoste și protecție ce nu pot fi descrise în cuvinte, se strecoară și teama. În special teama de a nu greși, de a nu fi un părinte bun.

Încă din prima clipă ai tot felul de decizii de luat și alegeri de făcut.

Începi prin a alege scutecele potrivite, hăinuțele perfecte, căruțul cel mai bun, scaunul de mașină cel mai sigur și câte și mai câte. Cu timpul realizezi câte abilități noi începi să acumulezi.

Dar timpul zboară, iar bebelușul trece prin tot felul de etape și de schimbări. Uneori suntem atât de prinși în a fi prezenți în acest proces, încât nu realizăm că și noi ne schimbăm odată cu el. Învățăm lucruri despre el și despre noi, și dintrodată lumea capătă o nouă perspectivă.

Și, după ce-ai trecut de perioada de nou-născut și bebelușul îți bucură zilele cu cele mai inocente zâmbete și cele mai drăgălașe sunete, diversificarea bate la ușă. Și nu singură, cu alte griji și decizii de luat.

Care e cel mai potrivit moment pentru a începe diversificarea? Să aștept să-i iasă primii dințisorii? Să aștept să stea în funduleț?
Dar cu ce alimente să încep? Cu fructe sau cu legume? Pasat sau bucățele? Și tot așa…

Noi am trecut cu bine peste perioada asta și nu am simțit o presiune prea mare. E clar că și faptul că sunt nutriționist la bază m-a ajutat.

  Magia Crăciunului - compunere

Dar tot am avut decizii de luat, întrucât îmi doresc ca bebelușul meu să aibă o nutriție corectă, care să-i ofere toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru o creștere și dezvoltare optimă.

Am început diversificarea la șase luni, cu legume și am alternat piureurile cu bucățelele, în funcție de preferințele lui. Au urmat apoi fructele pe care le-a savurat din plin. Avea zile când mânca mai mult și altele când mânca mai puțin. Ceea ce e perfect normal.

Dar, odată cu diversificarea, se introduce și apa în alimentația bebelușului. Pufoșenia lor se trage și de la procentul mare de apă, aproximativ 70%, iar o hidratare optimă este esențială.

Și uite cum mai ai o decizie de luat și alte alegeri de cântărit.

Care este cea mai potrivită apă pentru alimentația bebelușului meu? Ce criterii trebuie să îndeplinească?

Important de știut este faptul că apa bebelușului trebuie să îndeplinească anumite criterii.

Un aport scăzut de Na (sodiu)

Așa cum sarea nu se introduce încă în alimentația bebelușului deoarece rinichii acestuia sunt încă imaturi, și cantitatea de sodiu, una din cele două componente ale sării, trebuie să fie scăzută în apa consumată.

Nivelul de nitrați și nitriți

Un alt criteriu ce trebuie îndeplinit este aportul scăzut de nitrați și nitriți. Aceștia sunt responsabili de producerea methemoglobinemiei, o boală ce poate fi fatală la bebeluși.

  Crăciunul copilăriei mele - compunere

Reziduu uscat scăzut de substanțe minerale

Per total, apa pentru bebeluși trebuie să fie slab mineralizată.

Apa minerală naturală oligominerală Aquatique îndeplinește aceste criterii și este ideală pentru consumul bebelușului, dar și a întregii familii.

În cazul nostru, introducerea alimentelor s-a desfășurat fără prea mari bătăi de cap. Însă, refuza să bea apă. Am încercat tot felul de căni și dispozitive, fără prea mare succes însă.

Deoarece este important să bea apă în timpul meselor pentru a preveni constipația, a trebuit să găsim o soluție.

Și cum legumele îi plac, în special morcovul și alte rădăcinoase, nu a durat mult până am început să-i pregătesc supe creme, pe care le-a acceptat cu mare drag. Atâta timp cât ținea și el în mânuță o bucățică de morcov sau altă legumă fiartă.

Cum pregătesc supa cremă de legume

Procedeul în sine nu e foarte diferit de ceea ce făceam deja.

Pregătesc legume în diverse combinații. Nu cred ca am făcut de două ori aceeași supă. Aleg din următoarele: morcov, păstarnac, cartof, cartof dulce, gulii, dovleac, dovlecel, broccoli, conopidă, ardei, roșii, etc.

Le spăl, le curăț și le tai în bucăți potrivite. Folosesc cam două trei feluri de legume la o supă, să nu amestec prea multe arome. Combin legume mai dulci, cu altele mai acrișoare sau astringente pentru a echilibra gustul. Însă, mereu urmăresc preferințele lui, iar legumele chiar îi plac.

Supele cremă sunt o modalitate prin care îi poți oferi bebelușului legumele pe care le refuză de obicei.

Adaug apă într-un crăticioară, pun sita pentru gătit la abur în ea și o umplu cu legumele tăiate. Folosesc cam 1-2 mâini de legume, căci v-am spus că păstrez câteva și pentru a i le da în mâna. Oricum, mare parte ajung pe jos.

  Calorii goale

Aquatique este ideală pentru prepararea hranei bebelușului.

După ce legumele sunt gătite, pun câteva bucăți deoparte, iar pe restul le pasez. Adaug treptat câte o lingură din apa aromată care a rămas la fundul vasului în care s-a mai scurs din sucul legumelor, până obțin consistența dorită.

Și gata, masa este servită. Urmează doar ca la sfârșitul mesei să mă înarmez cu echipamentul necesar și să fac bucătăria să nu mai arate ca pe un câmp de luptă… cu mâncare. 😉


În continuare îi propun să bea apă, dar îl las în ritmul lui.


Nu uita că o hidratare optimă este necesară pentru întreaga familie. Un procent mare din corpul nostru este reprezentat de apă, care se pierde constant și, astfel, trebuie înlocuită printr-un aport corespunzător.

O alimentatie echilibrată cuprinde și o hidratare corespunzătoare. Iar bebelușii încep treptat, treptat să imite obiceiurile părinților.

Așadar dacă vrei ca bebelușul tău să dobândească obiceiuri sănătoase, începe cu tine și cu ceilalți membri ai familiei. Iar apa este esențială într-un stil de viață sănătos.

Imagine: parenting.firtscry.com

Lasă un răspuns