libris.ro
Recenzii carti

Despre toate, pe scurt – recenzie carte de Bill Bryson

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Cartea Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN de Bill Bryson mi-a plăcut foarte mult. Este cel mai bine investit timp al meu citind o carte. Pot spune că este cea mai bună carte pe care am citit-o până acum, și nu doar de non ficțiune.

despre toate pe scurt carte bill bryson recenzie
Comandă cartea
Despre toate, pe scurt – detalii carte

Publicare: Ed. Polirom, 2015, 576 pg
Colecția: Hexagon
Titlu original: A Short History of Nearly Everything
Prima apariție: 2003
Premii: Aventis Prize for Science Books, Descartes Science Communication Prize
Vânzări: Bestseller
Gen: popularizarea științei, istorie
Teme: cosmologie, geologie, biologie
Cuvinte cheie: descoperiri, mistere, miracol, evoluție
Nota mea: 5/5
Nota Goodreads: 4.19/5

Despre toate, pe scurt – disponibilitate carte

Recenzie

Cartea Despre toate, pe scurt este acel gen de carte pe care mi-am dorit dintotdeauna să o citesc. O carte despre lumea în care trăim, despre tot ce ne înconjoară, dar într-un limbaj simplu pe care să-l pot înțelege.

bookzone.ro

În mod surprinzător, nu am știut până acum de existența acestei cărți. Anul trecut, am citit cartea Sapiens de Yuval Harari și am crezut atunci că este acea carte, care avea să răspundă la foarte multe din întrebările mele. Din păcate nu a fost așa, iar cartea nu m-a atras prea atare, fiind plină de tot felul de teorii personale și nedovedite ale autorului.

Dar cartea de față, Despre toate, pe scurt m-a fascinat și m-a captivat de la primele pagini. Abia am putut să o las din mână. Curiozitatea și setea mea de cunoaștere au fost pe deplin satisfăcute. Simțeam că citesc cea mai frumoasă poveste. Povestea lumii în care trăiesc și despre care am remarcat cât de puține știam.

libris.ro

Și, în mod paradoxal, după atâția ani și ani de descoperiri științifice, foarte multe întrebări ale oamenilor de știință au rămas fără răspuns, iar multe alte subiecte au rămas învăluite în mister.

librex.ro
  Duios Anastasia trecea - carte de Dumitru Radu Popescu

Firul narativ prezentat de autor este foarte bine ales. Te poartă astfel prin diferite etape, de la creare Universului, până la apariția vieții pe pământ și evoluția speciilor, care a culminat cu apariția oamenilor.

Iar pentru fiecare etapă în parte autorul a prezentat cronologic descoperirile făcute de oamenii de știință de lungul timpului. De la descoperirea vechimii și dimensiunilor Pământului, până la momentului în care prima celulă s-a divizat și cum a evoluat viața din acel punct.

Astfel reușim să-i cunoaștem și pe oamenii de știință și parcursul lor spre descoperirile care au schimbat lumea, dar și dedesupturile vieții lor, care m-au captivat deopotrivă.

Prin urmare, am reușit și eu, în sfârșit, să înțeleg materiile pe care le am învățat la școală.

De la geografie, matematică, chimie, fizică și până la biologie am reușit să îmi formez o imagine de ansamblu mult mai clară și să nu le mai privesc ca pe niște simple teorii pe care la un moment dat a trebuit să le memorez.

nemira.ro

Eram dornică să citesc cât mai multe pagini deodată și să descopăr cât mai multe din povestea planetei Pământ și a întregului Univers. Dar totodată voiam să prelungesc aceste momente de descoperire și de întâlnire și să simt că fac parte din această poveste fascinantă. Deși, având în vedere că acum scriu despre toate astea, e evident că fac parte din această poveste.

Dar până acum nu percepem lumea la adevărata ei valoare și nu cunoșteam atât de multe detalii care mă fac acum să mă minunez.

În plus, întâlnirea era atât de plăcută și dulce și simțeam că descopăr atât de multe lucruri interesante.

libris.ro

Mi-a plăcut mult și stilul autorului care, deși abordează subiecte destul de complexe, are darul de a te face să înțelegi cele explicate folosind tot felul de comparații, dar și un limbaj simplificat.

Îți las mai jos unul din fragmentele mele preferate.

niculescu.ro
  Cartea nunții de George Călinescu - recenzie

“Dacă vă imaginaţi cei 450 de milioane de ani de existenţă ai Pământului comprimaţi într-o zi terestră normală, atunci viaţa începe foarte devreme, undeva pe la ora patru dimineaţa, odată cu ivirea primului, celui mai simplu organism unicelular , după care nu mai avansează niciun pas în următoarele şaisprezece ore. Până aproape de ora opt şi jumătate seara, când au trecut deja cinci părţi din şase ale zilei, Pământul nu poate arăta universului nimic altceva decât o piele forfotitoare de microbi. Apoi, în sfârşit, apar primele plante de mare, urmate de prima meduză, douăzeci de minute mai târziu, şi de enigmatica faună Ediacaran, descoperită pentru prima dată de Reginald Sprigg în Australia. La nouă şi patru minute seara îşi fac loc în scenă, înotând, trilobiţii, urmaţi aproape imediat de creaturile cu forme apetisante de la Marna Burgess. Chiar înainte de ora zece, plantele încep să urce la suprafaţă. Curând după aceea, când din zi au mai rămas doar două ore, vin şi primele vietăţi terestre.

Ne bucurăm de zece minute de vreme calmă şi plăcută, graţie căreia Pământul este acoperit, la zece şi douăzeci şi patru de minute, de marea pădure carboniferă, ale cărei reziduuri ne dau cărbunele. Totodată, încep să se mişte primele insecte cu aripi. Cu puţin înainte de ora unsprezece, iată şi dinozaurii cu pasul rar şi apăsat, care devin centrul atenţiei cam trei sferturi de oră. Cu douăzeci şi unu de minute înainte de miezul nopţii, ei dispar şi începe epoca mamiferelor. Oamenii apar cu un minut şi şaptesprezece secunde înainte de miezul nopţii. Întreaga noastră istorie cunoscută ar reprezenta pe această scară doar câteva secunde, iar răstimpul unei vieţi , abia o clipă. De-a lungul acestei zile la viteză mărită, continentele alunecă încoace şi încolo, se ciocnesc şi se lipesc într-un ritm care aduce a nesăbuinţă curată. Munţii se ridică şi se scufundă, bazinele oceanice apar şi dispar, gheţarii avansează şi se retrag . Şi, în toată perioada, cam de trei ori pe minut, undeva pe planetă scânteiază o lumină ca de bliţ, care marchează impactul unui meteorit de dimensiunile celui de la Manson sau mai mare. Este de-a dreptul o minune că există supravieţuitori în acest adevărat ring de box instabil. De altfel, nici nu reuşesc să supravieţuiască prea mult.”

Concluzii

Cred așadar, ca Despre toate, pe scurt este o carte ce ar trebui citită de fiecare dintre noi pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim. Să o apreciem și să ne apreciem existența, care este în sine un miracol.

cartepedia.ro
  Ferma animalelor - rezumat carte de George Orwell

Despre autor

Bill Bryson (n. 1951) este un jurnalist american, autor de cărți de non-ficțiune pe teme precum știința, călătoriile, etc.

Carte Despre toate, pe scurt a fost scrisă dintr-o sete de cunoaștere a autorului, care a observat cât de puține știe despre știință.

libris.ro

De curând a apărut în limba română și cartea Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc de Bill Bryson. Am început să o citesc și sunt deja fascinată.

Lista de cărți scrise de Bill Bryson și traduse în limba română:
  • Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN
  • Călătorii prin Europa
  • De cealaltă parte a lumii
  • O plimbare în pădure
  • Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc
  • Acasă. O istorie a vieții private
  • Însemnări de pe o insulă mică
  • 1927, o vară care a schimbat lumea
  • Continentul uitat. America micilor orașe
  • Însemnări dintr-o țară mare
  • Drumul către Little Dribbling

Dacă și tu arzi de curiozitate să descoperi mai bine lumea în care trăim îți recomand cu drag să citești cartea Despre toate pe scurt. De la Big Bang la ADN de Bill Bryson.

Lectură plăcută! 📖



One thought on “Despre toate, pe scurt – recenzie carte de Bill Bryson

Lasă un răspuns