Recenzii carti · Rezumate

Biblioteca de la miezul nopții – rezumat carte de Matt Haig

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.9]

Biblioteca de la miezul nopții este o carte care mi-a dat mult de gândit și a produs o schimbare în mine. Îți las mai jos întreg rezumatul.

Biblioteca de la miezul nopții rezumat

Biblioteca de la miezul nopții – detalii carte

Publicare: Nemira, 2020, 308 pg
Titlu original: The Midnight Library
Gen: SF, fantasy, ficțiune filosofică
Nota mea: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐⭐ /5
Nota Goodreads: 4/5

Disponibilitate carte

Biblioteca de la miezul nopții – recenzie carte

Cartea Biblioteca de la miezul nopții este una din cele mai bune cărți pe care le-am citit. Și așa cum spuneam și la începutul articolului a schimbat ceva în mine. Am avut un declic într-un moment care o citeam. Si de atunci am început să privesc viață cu alți ochi. Să o prețuiesc, oricât de clișeic ar suna. Și mi-am schimbat perspectiva asupra regretelor.

bookzone.ro
Despre autor

Matt Haig (n.1799 – 1850) este unul din scriitori meu preferați și l-am descoperi odată cu seria sa de cărți de Crăciun.

Biblioteca de la miezul nopții – rezumat carte

Nora are 35 de ani și multe regrete. Nu și-a urmat pasiunea pentru muzică, a renunțat la înot deși era foarte bună, nu s-a măritat cu bărbatul pe care îl iubea, nu ajunsese glaciologie, etc. Toate aceste regrete culminează cu concedierea ei și moartea pisicii. Dezamăgită, în acea seară aproape de miezul nopții Nora i-a un pumn de pastile. Nu moare însă, ci ajunge la Biblioteca de la miezul nopții, un loc dintre lumi, cum avea să afle de la bibliotecara care era aceeași din perioada liceului și care i-a fost sprijin Norei.

libris.ro
  Ghidul de fertilitate si conceptie-Clinica Mayo (recenzie)

Biblioteca părea să se întindă la nesfârșit și era plină de cărți care păreau că înaintau pe rafturi. Aceste cărți erau posibilele vieți pe care Nora ar fi putut să le trăiască dacă la un moment dat ar fi luat o altă decizie.

Pe lângă toate aceste cărți era și cartea regretelor. Nora a fost copleșită când a deschis-o. Așadar bibliotecara i-a oferit posibilitatea de a trăi diferite vieți. Mai întâi a ales viața în care pisica ei nu murise, apoi cea în care se mărita cu Dan, fostul ei logodnic, cea în care a ajuns un star rock, cea în care mama ei încă trăia, cea în care ajunsese la olimpiadă, fiind cea mai bună înotătoare, cea în care a fost glaciolog și a întâlnit pe cineva ca ea, care trăise sute de vieți deja, cea în care și-a însoțit prietena în Australia, etc.

libris.ro

Cu fiecare viață trăită cartea regretelor se subția, Nora reușind să realizeze că unele lucruri nu țineau de ea și pe altele le privise dintr-un unghi greșit. Nici o viață nu-i adusese Norei fericirea la care spera, astfel, întocmai cum îi spuse bibliotecara, când viața pe care o trăia o dezamăgea, se întorcea în Biblioteca de la miezul nopții.

Singura viață în care a stat mai mult a fost cea în care a acceptat invitația la cafea a lui Ash, cel care a anunțat-o că i-a murit pisica. Aveau o căsnicie fericită, o fetiță minunată, iar Nora scria o carte, luându-și un an sabatic de la postul de profesor universitar.

nemira.ro
  În pat cu regele, carte de Eleanor Herman - recenzie

Însă nemaisuportând minciuna, se întoarce în Biblioteca de la miezul nopții, iar în cele din urmă Nora decide că vrea să trăiască. În acel moment biblioteca începe să se prăbușească, iar Nora ajunge la timp în locul arătat de bibliotecară înainte ca aceasta să dispară. Se trezește în apartamentul ei cu o durere îngrozitoare.

Ajunge la urgențe, iar când își revine fratele ei o conduce acasă. Aceasta nu mai are niciun regret și niciun fel de așteptări. Din acel moment decide că vrea să trăiască. În acel moment biblioteca începe să se prăbușească, iar Nora ajunge la timp în locul arătat de bibliotecară înainte ca aceasta să dispară. Se trezește în apartamentul ei cu o durere îngrozitoare.

libris.ro

Ajunge la urgențe, iar când își revine fratele ei o conduce acasă. Aceasta nu mai are niciun regret și niciun fel de așteptări. Din acel moment decide să-și trăiască viața și să și-o construiască firesc cu lucrurile care-i aduc bucurie chiar dacă nu corespund unor presupuse standarde ale unei vieți fericite și de succes.

Nora o caută pe bibliotecara ei din liceu și decide să o viziteze săptămânal pentru a juca sah. Face voluntariat la un adăpost de animale și predă cursuri de pian. Nora a continuat să-și trăiască viața cu gândul că nu trebuie să abandonezi niciodată jocul, oricât de greu ar părea pentru că nu știi niciodată cum se va termina, atâta timp cât încă mai poți face mutări.

  Pe firul de păianjen al memoriei-Cella Serghi (recenzie)

Sfârșit!

Vezi cartea pe:


Dacă ți-a plăcut cartea Biblioteca de la miezul nopții, dar și acest rezumat, vezi și:


Lectură plăcută! 📖



Lasă un răspuns