Recenzii carti · Rezumate

Zanzibarezul – Jurnalul unui lunatic în Zanzibar de Ciprian Iftime – recenzie carte

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Zanzibarezul – Jurnalul unui lunatic în Zanzibar de Ciprian Iftime este o carte despre călătorii, atât pe insula Zanzibar din Africa, cât și spre Sinele interior.

Cititorul, martor la această călătoriei, se va trezi călător spre propriul Sine, căci relatările nu au cum să nu aprindă o scânteie care să te ghideze apoi pe drumul din propria călătorie în viață, oriunde va vrea ea să te ducă să o trăiești și să te trăiești pe tine în modul cel mai autentic.

Cu bune, cu grele, cu suișuri și coborâșuri, cu lecții învățate sau repetate. Toate acestea îți dezvăluie limitele și-ți dau oportunitatea să le depășești pentru a afla cine ești cu adevărat și să descoperi minunăția creației din noi, cât și din afara noastră.

bookzone.ro

E despre a găsi lumina care se ascunde în spatele umbrei și care așteaptă tăcută să fie dezvăluită, să ne binecuvânteze cu darurile ei.

Zanzibarezul – Jurnalul unui Lunatic în Zanzibar – detalii carte

Publicare: Editura Dharana, 2024, 352 pg
Gen: călătorii, jurnal, povestiri
Nota mea: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐⭐ /5

libris.ro

Disponibilitate carte

Zanzibarezul – recenzie carte

Cartea prezintă călătoria unui om, de la copilăria marcată de lipsuri atât materiale cât și emoționale, stăruința adolescentului de a-și depăși condiția prin urmarea unor căi conventionale, până la decizia curajoasă și decisivă de a renunța la tot pentru a se găsi pe sine.

  Despre toate, pe scurt - recenzie carte de Bill Bryson

“Societatea îmi spune că sunt aici ca să găsesc fericirea, să obțin ce îmi doresc, să îmi împlinesc visurile, să mă îndrăgostesc, să am succes, să fac bani. Dar acesta este doar un mecanism de supraviețuire, un mix de nevoi fundamentale îmbrăcate în pătura caldă și confortabilă a unui sistem la crearea căruia nu am participat, dar care vrea să mă creeze pe mine. Dacă nu e atât de greu să supraviețuiești, ce e cu toată aura asta care înconjoară niște lucruri atât de primitive?”

libris.ro

“De mic copil am plasat Zanzibarul în acea clasă solemnă de destinații fantastice alături de Varanasi, Papua Noua Guinee sau Machu Picchu. Toate aceste locuri sunau prea exotic să fie adevărate. Pentru mine, Zanzibar părea un pământ antic, al aventurii şi al sălbăticiei. Înainte să ajung în Zanzibar eram sigur că această insulă, ca pământ al fanteziei, era doar în capul meu. Ei bine, m-am înșelat.”

Cartea prezintă periplul lui Ciprian, un băiat simplu din Galați, prin diferite locuri și relații care îi șlefuiesc caracterul în drumul lui nedeterminat spre devenire. Locul ales era plin de necunoscut, dar avea lângă el în această călătorie o femeie cu care se vedea pentru toată viața. Treptat însă visurile se năruie…

“Ceva din mine încă speră că o să spargeţi coconul de mătase în care trăiți și că o să renașteți în fluturi gingaşi şi rebeli, pentru care emanciparea e bunătate, afecțiune, înțelegere şi răbdare. Noi, bărbații, avem nevoie de femei lângă noi. Suntem noi prinşi destul în condiția de a munci, de a acționa, de a face. Fiți voi cele care ne echilibrează, care ne aduc un ulcior de pace. Fiți, și atât!”

Cartea este plină povești picante, el căutând-se în toate femeile frumoase pe care le întâlnea. Dar în același timp este plină și de revelații spirituale, chiar și pentru cititor.

E despre transformarea unui introvertit într-un personaj popular, dar care în adâncul sufletului tot singur este. Despre decepții și dezamăgiri, alături de descoperirea  celor mai întunecate părți ale sale, urmată de cădere.

Stilul autorului este cursiv, ușor de urmărit, îmbinat cu transpuneri realistice și explicite ale unor locuri și idei poate greu de exprimat și înțeles uneori. Totul e bine dozat și nu te lasă să te plictisești. Îmbină trăirea exterioara cu cea interioară și cu descoperirile ei.

O carte care te plimba prin locuri exotice, prin necunoscut, șamani, mitologie, experiențe spirituale revelatoare, eșecuri.

După un an de zile petrecut în Zanzibar, revenirea în România e și ea plină de dezamăgiri, de durerea neîmplinirii emoționale, dar și de întorsături de situații.

Dar atâta timp cât trăim este mereu loc de un nou început…

Cartea merită și e imperios să fie citită până la capăt.

“Cu toții suntem deconectați de noi și ne suntem datori nouă înşine să descoperim de unde a pornit disocierea de sinele nostru autentic. Cu toții avem datoria față de noi înşine să pornim într-o călătorie de vindecare, de regăsire, de reîntregire, în care să ne reconectăm cu cine suntem cu adevărat, să găsim pacea, echilibrul interior, să găsim resursele pe care le-am suprimat în tot acest timp și să îndrăznim să revendicăm tot ce ne-a lipsit până acum și ce am încercat să suplinim prin metode greşite. Ce alt scop suprem ar putea exista în viață în afară de a deveni cu fiecare zi ce trece varianta ta mai bună: să înveți, să te desprinzi din ghearele sistemului care profită de pe urma traumelor tale şi care pretinde că știe el mai bine, să gândeşti liber, să alegi liber, să te desăvârşeşti.”

nemira.ro
  Fefeleaga - rezumat după Ion Agârbiceanu


” Lumea este atât de schimbătoare pentru că a fost întotdeauna montată pe baza unor ficțiuni şubrede, uşor de zdruncinat. O societate construită pe adevărul absolut nu poate fi compromisă, pentru că adevărul este dur şi invariabil. Adevărata putere e să le dai tuturor putere prin acces la cunoastere. Dominația prin control este un exercițiu eficient într-o tiranie, nu într-o democrație.”

Despre autor

Ciprian Iftime este un roman stabilit de 10 ani în Zanzibar și deține aici două resorturi vizitate de mulți români și nu numai.

libris.ro

Lectură plăcută! 📖



2 thoughts on “Zanzibarezul – Jurnalul unui lunatic în Zanzibar de Ciprian Iftime – recenzie carte

  1. Cartea “Zanzibarezul – Jurnalul unui lunatic în Zanzibar” de Ciprian Iftime pare să ofere o călătorie captivantă și profundă atât într-o locație exotică, precum insula Zanzibar din Africa, cât și în călătoria interioară spre sinele propriu. Este încurajator să vedem cum această carte nu doar împărtășește experiențele autorului, ci și inspiră cititorii să exploreze propriile lor călătorii interioare și să-și descopere autenticitatea și înțelepciunea interioară. Cu siguranță, această carte va fi o resursă valoroasă pentru cei care caută să înțeleagă mai bine propria lor călătorie în viață și să-și exploreze potențialul de creștere și transformare.

Lasă un răspuns