Papillon este o carte autobiografică scrisă de Henri Charrière în care povesteşte despre perioada în care a fost închis pe nedrept în închisoarea din Guiana Franceză.
Papillon – detalii carte
Publicare: Orizonturi, 2016, 320 pg
Titlu original: Papillon
Prima apariție: 1969, Franța
Vânzări: 13 milioane de exemplare
Gen: autobiografie, mister, aventură, crimă
Ecranizări: 1973, 2017
Nota Goodreads: 4.2/5
Disponibilitate carte
Cartea este disponibilă în două volume.
Dacă locuiești în afara țării, găsești cartea Papillon în diferite limbi pe Amazon.com
Papillon – prezentare carte
Roman autobiografic, Papillon este povestea fascinantă a unui condamnat la închisoare pe viață pentru săvârșirea unui omor.
Autorul, HENRI CHARRIÈRE, numit Papillon după forma tatuajului ce-l purta pe piept, este arestat în 1931, acuzat de uciderea unui gangster, Roland Legrand.
Deși neagă cu vehemență acest lucru, apărându-se cu înverșunare, justiția franceză îl condamnă la închisoare pe viață, trimițându-l pe insula Diavolului, într-o închisoare faimoasă pentru duritatea ei din Guiana Franceză.
Complexitatea personajului, puternic marcat de gândurile ce îl copleșeau inevitabil, este dată de încercările acestuia de a evada, de a-și redobândi privilegiile unei vieți fără constrângeri.
În detenție, prietenii se leagă, la fel apar certuri și se ivesc invidii. Climatul sordid din interiorul închisorii și mai ales forțarea la tăcere și singurătate îl determină pe eroul cărții să imagineze planuri de evadare din cele mai năstrușnice.
Libertatea îl obsedează, dar va avea șansa să se bucure de ea?
Citate – cartea Papillon
“Prea mult progres mecanic, o viaţă agitată, o societate însufleţită de-un singur ideal: noi invenţii, o viaţă tot mai lesnicioasă şi mai îndestulată. Tot savurând descoperirile ştiinţifice aşa cum lingi un şerbet, devii însetat de-un confort cât mai desăvârşit şi lupţi fără încetare să-l obţii. Toate astea ucid sufletul, mila, înţelegerea, mărinimia. N-ai răgaz să te-ocupi de ceilalţi, şi cu atât mai puţin de cei care au călcat legea. Până şi autorităţile văgăunii ăsteia sunt altfel decât la noi, întrucât răspund şi de liniştea publică. Deşi se pot pomeni cu mari bătăi de cap, socotesc probabil că merită să rişti ca să salvezi un om. Iar asta e superb.”
“Nu sunt un intelectual care să-ţi poată zugrăvi cu intensitatea necesară, cu o însufleţire destul de puternică, emoţia, formidabila impresie de respect faţă de noi înşine, nu: de reabilitare, dacă nu de viaţă nouă. Acest botez imaginar, această baie de puritate, această înălţare a făpturii mele deasupra mocirlei în care zăceam, felul ăsta de a mă face să mă trezesc de pe o zi pe alta cu o adevărată responsabilitate au reuşit să facă din mine, într-un chip atât de simplu, un alt om în locul acelui individ cu complexe de ocnaş, care chiar liber îşi aude lanţurile zornăind şi crede clipă de clipă că-l supraveghează cineva, încât tot ce-am văzut, ce-am păţit şi am suportat, tot ce-am îndurat, tot ceea ce mă îmboldea să devin un om corupt, descompus, periculos în orice moment, aparent ascultător, cu pasivitate, dar teribil de primejdios în revolta lui, toate astea au dispărut, ca prin farmec. “
Dacă ți-a plăcut cartea Papillon de Henri Charrière, vezi și: