Recenzii carti · Rezumate

Lorelei – rezumat carte de Ionel Teodoreanu

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Am trecut cartea Lorelei de Ionel Teodoreanu în topul preferatelor mele. M-a impresionat până la lacrimi și mi-a reconfirmat pasiunea pe care o am pentru scrierile lui Ionel Teodoreanu. Îți las mai jos un rezumat întreg al acestui roman de dragoste.

Lorelei rezumat carte Ionel Teodoreanu

Lorelei – detalii carte

Publicare: Agora, 2011, 223 pg
Gen: roman de dragoste
Nota mea: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐⭐ /5
Nota Goodreads: 4.12/5

Disponibilitate carte

Lorelei – recenzie carte

Mi-a plăcut enorm de mult cartea Lorelei. Sfârșitul m-a lăsat cu o senzație de gol. Îmi venea să o citesc din nou. Am început să citesc din nou, obsesiv despre Teodoreanu. Mi se pare una dintre cele mai bune cărți românești. Nu știu cum am ratat-o până acum, dar sunt fericită că am făcut-o și m-am bucurat acum de ea.

bookzone.ro

Amuzant e că, cu o zi înainte terminasem de citi Scrisoarea de dragoste de Mihail Drumes și am găsit câteva similitudini. El profesor la litere, visând să realizeze o capodoperă literală. Ea tânără elevă/studentă îi pune viața pe stop. Însă aspirațiile lui mult mai înalte, îl fac să o piardă.

Lait motivul scrisorii de dragoste prezent în ambele de asemenea, mai pregnant chiar în Lorelei, roman renumit pentru unele dintre cele mai frumoase scrisori de dragoste.

libris.ro

Ce să vezi, același subiect și la George Călinescu în Cartea nuntii (fără scrisoare), dar măcar aici avem un final fericit. Și colac peste pupăza toate cele trei cupluri se întâlnesc pentru prima oară în tren.

  Grădina de la miezul nopții - rezumat carte
Lorelei – rezumat carte

Catul Bogdan este scriitor și profesor universitar. Când mergea cu trenul spre Galați o întâlnește pe Luli de care se îndrăgostește.

libris.ro

Luli are 18 ani și este o fată inteligentă, diferită și pasionată de literatură. Aceasta se îndrăgostește și ea de Catul Bogdan care întâmplător era președintele comisiei de bacalaureat. După ce se întâlnesc în ziua examenului, împreună cu tatăl lui Luli pun la cale nunta.

Alături de Luli, Catul, în vârstă de 37 de ani simțea că întinerise, iar aburii trecutului se evaporaseră. Însă se pare că și inspirația îl părăsise.

nemira.ro

După an de zile zile de călătorit prin lume cei doi se stabileasc la Iași în casa în care Catul crescuse și în care nu lăsase pe nimeni să între de la moartea mamei sale pe când era copil.

Catul își reia munca la universitate și încearcă să scrie. Deși o iubește cu ardoare, pune lipsa de inspirație pe seama lui Luli.

libris.ro

Cu timpul, închisă în casă, doar în compania servitoaror și a vizitelor prietenului lor Nathan, bucuria lui Luli se stinge. Trăiește din amintirile din vacanță pe care i le împărtășește prietenei sale din copilărie Gabriela. Luli nu bănuise nimic, însă acesta era îndrăgostită de Catul.

La indemnul lui Nathan, Catul face diverse activități în afara casei cu Luli care reaprind bucuria în ea. Apoi Catul se concentrează iar pe scrierea unui nou roman, iar Luli se afundă iar într-un colț.

  Însușiri modificate. Știința și arta meditației

Într-o zi printre numeroasele scrisori de la admiratoare, Catul găsește una care îl impresionează și obsedează în același timp. Era semnată L. Luli îi conformă în glumă că e autoarea. El nu o crede. Atunci ea îi spune că nu ea a trimis-o.

Urmează și alte scrisori din partea aceleași femei, care se semnează de data asta cu Lorelai. Cu timpul nu le mai împărtășește cu Luli.

Pentru a o mai înveseli, Nathan îi sugerează lui Luli să o invite pe Gabriela la ei.

Vestea îl bucură enorm le Catul dându-i speranțe false lui Luli crezând că ei i se datorează starea lui. Însă descoperă apoi că acesta i-a umblat printre scrisori și le-a descoperit pe cele de la Gabriela. Scrisul era același cu al lui Lorelai. Descoperirea lui Lorelai era motivul de bucurie a lui Catul. Farsa fusese pusă la cale de Luli, care îi scrisese prin Gabriela scrisori soțului ei. Credea că soțul ei se bucură descoperind că ea este Lorelai, dar acesta se bucură nici măcar gândindu-se că e Luli, ci prietena ei Gabriela.

Luli leșină, ajunge la spital cu peritonită și în acea seară moare. Catul e răvășit. Însă în tot acest timp Gabriela rămâne lângă el. Astfel după un an se căsătoresc.

Gabriela este profesoara și îi place viața de societate. Îl convinge și pe Catul să se alăture micilor plăceri. Până când într-o zi își dat seama că se minte singur. Se închide în cameră și începe să scrie despre Luli. Dorul și durerea îl răpun.

  Recenzie „Pe aripile iubirii” -Barbara Cartland

Gabriela începe să iasă fără el, iar la un moment dat Catul își dă seama că îl înșală. În tot acest timp multe lucruri încep să prindă contur în mintea lui, așadar, după plecarea Gabrielei cu prietenii, se duce în pod și descoperă printre lucrurile ei scrisorile de la Luli din vacanță cu toate momentele trăite împreună, dar și cea în care a pus la cale farsa cu scrisorile semnate Lorelai.

Catul realizează că a trăit într-o minciună, ca însăși Luli era Lorelai, nu Gabriela care nu-i spusese niciodată adevărul după moartea lui Luli.

Răpus de acest zbucium se îndreaptă spre Galați rememorând clipele trăite acolo, apoi spre Dunăre. Pentru totdeauna…

Sfârșit!

Vezi cartea pe:


Dacă ți-a plăcut cartea Lorelei de Ionel Teodoreanu, dar și acest rezumat, vezi și alte rezumate (lista întreagă) :


Lectură plăcută! 📖Lasă un răspuns