Rezumate

Matilda, rezumat carte de Roald Dahl

Click to rate this post!
[Total: 58 Average: 4.8]
Matilda rezumat
Matilda rezumat

Cartea Matilda de Roald Dahl, al cărei rezumat urmează în continuare, este una din cele mai cunoscute cărți pentru copii. Te invit să citești întreaga recenzie.


Matilda – rezumat

Matilda este o fetiță foarte deșteaptă. A învățat singură să citească și să socotească. Până la vârsta de 5 ani citise deja toate cărțile pentru copii de la bibliotecă, cât și cele mai importante opere ale unor scriitori de renume, precum: Charles Dickens, Jane Austen, Charlotte Bronte, George Orwell, Hemingway, etc.

În ciuda inteligenței sale ieșite din comun, familia Matilde nu o prețuiește prea mult, ci adesea o ia peste picior.
Tatăl Matildei vinde mașini la mâna a doua și se crede din cale afară de deștept, iar mama ei este preocupată doar de aspectul fizic. Matilda are și un frate, care îi calcă pe urmele tatălui. Întreaga familie iubește televizorul și detestă cărțile.

bookzone.ro

Matilda însă nu pune la suflet răutățile lor, întrucât cărțile îi ofereau o viziune mult mai amplă asupra vieții. Se hotărăște însă să le dea o lecție de fiecare dată când se purtau necuviincios cu ea. O dată, de exemplu, i-a lipit tatălui pălăria de cap.

Matilda începe școala

La cinci ani și jumătate Matilda a început școala. Putin mai târziu decât ceilalți copii, deoarece părinții au uitat să o înscrie.
Aici descoperă încă din prima zi că Trunchbull, directoarea școlii este o femeie rea care urăște copii și apelează la forță pentru a-i pedepsi.
Însă, învățătoarea ei, domnișoara Honey este o femeie foarte bună, frumoasă și înțeleaptă.
Învățătoarea are un șoc când observă că Matilda știe deja să scrie, să citească și să înmulțească. Și nu doar cu numere mici, ci cu numere foarte mari, al căror rezultat îl dă aproape pe loc.

libris.ro
  La conac - rezumat după Ion Luca Caragiale

Astfel, își dă seama că are de-a face cu un copil genial și vrea să-i ofere tot sprijinul.

Le face în acest scop o vizită părinților Matildei pentru a-i sfătui să o mute într-o clasă avansată, convinsă fiind că aceștia sunt foarte mândri de fiica lor și o susțin.

libris.ro

Mare i-a fost surprinderea și dezamăgirea când a descoperit ce fel de oameni sunt aceștia.

Mama Matildei era foc și pară deoarece a fost întreruptă fix când se uita la telenovela ei preferată, iar despre capacitățile fiicei sale prea puțin o interesa. De fapt, credea că Matilda este prostuță și că nu vede rostul de a o muta într-o clasă avansată.

nemira.ro

Chiar și directoarea școlii a rămas siderată când a auzit propunerea învățătoarei.

Matilda își descoperă puterile

Într-o zi are loc un eveniment mai puțin plăcut. Clasa Matildei are ora cu directoarea, iar Lavender, colega Matildei îi pune o salamandră în paharul cu apă.

libris.ro

La vederea ei, directoarea țipă ca din gură de șarpe și dă vina pe Matida pentru farsă. Aceasta încearcă în zadar să se dezvinovățească când directoarea o amenință cu exmatricularea.

Datorită nedreptății care i se face, Matilda se înfurie atât de tare, încât, concentrându-se cu putere asupra paharului, reușește să-l răstoarne cu tot cu salamandră pe directoare.
La sfârșitul orei îi povestește învățătoarei ce s-a întâmplat. Aceasta o înțelege și o invită la ea acasă.

  Zanzibarezul – Jurnalul unui lunatic în Zanzibar de Ciprian Iftime - recenzie carte

Matilda descoperă, astfel, în ce condiții umile trăiește învățătoarea și cum a ajuns în această situație.

Povestea domnișoarei Honey

Când avea 2 ani, mama acesteia murise, iar tatăl o chemase pe mătușa ei să aibă grijă de ea.

După 3 ani a decedat și tatăl ei în condiții suspecte. Astfel, mătușa i-a devenit tutore și a moștenit și casa în care locuiau, întrucât testamentul dispăruse.

Astfel, domnișoară Honey era tratată ca o slugă în propria casă. Iar atunci când s-a angajat, mătușa și-a trecut salariul în contul ei deoarece spunea că îi datorează foarte mulți bani, lăsându-i doar un penny pe săptămână.
Nemaisuportând tirania mătușii, învățătoarea a plecat de acasă și s-a mută într-o căsuță veche și sărăcăcioasă.
Mare este surpriza Matildei să descopere ca mătușa domnișoarei Honey este însăși directoarea Trunchbull.

Matilda pune la cale un plan

Impresionată de povestea acesteia, Matilda se hotărăște să o ajute și pune la cale un plan.
Astfel, la următoarea ora cu directoarea, cu puterea minții, Matilda ridică creta și începe să scrie pe tablă în numele tatălui învățătoarei, Magnus.

Acesta îi spune să-i lase fata în pace, să-i dea casa înapoi și să plece din oraș, altfel îi va face de petrecanie așa cum i-a făcut și ea lui.
Văzând acestea, directoarea își dă seama imediat din partea cui este mesajul și leșină. A doua zi este de negăsit. Astfel, învățătoarea și-a recuperat casa, salariul și liniștea.

  Fata babei și fata moșneagului, rezumat după Ion Creangă

Matilda se mută la domnișoara Honey

Ajunsă acasă, Matilda descoperă că familia ei se pregătește să fugă în Spania. Se pare că tatăl ei făcea afaceri cu mașini furate.

Îi spun să-și pregătească și ea bagajele, însă fuge la învățătoare pentru a-i povesti ce se întâmplă. Hotărăsc împreună să rămâne la ea dacă și părinții ei sunt de acord.

Și cum aceștia nu au avut nimic de obiectat, ba chiar s-au gândit că va fi o gură în minus de hrănit, Matilda a rămas cu învățătoarea cea bună și înțeleaptă.

Dacă ți-a plăcut rezumatul cărții Matilda de Roald Dahl, vezi și alte rezumate:

17 thoughts on “Matilda, rezumat carte de Roald Dahl

Lasă un răspuns