Recenzii carti · Rezumate

Charlie și fabrica de ciocolată – rezumat carte de Roald Dahl

Click to rate this post!
[Total: 31 Average: 4.7]

Cartea Charlie și fabrica de ciocolată, al cărei rezumat îl găsești mai jos este una din cele mai frumoase cărți pentru copii scrie de Roald Dahl, alături de Matilda, care a încântat generații de-a rândul.

Charlie și fabrica de ciocolată rezumat

Detalii carte
Titlu: Charlie și fabrica de ciocolată
Autor: Roald Dahl
Publicare: Editura Arthur, 2019, 200 pagini
Titlu original: Charlie and the Chocolate Factory
An apariție: 1964
Gen: literatură pentru copii, fantasy
Nota mea: ⭐⭐⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 4.14 /5
Disponibilitate carte: cartepedia.ro și carturesti.ro sau de pe elefant.ro varianta în limba engleză.

Despre autor

Roald Dahl (1916 – 1990) este un scriitor britanic, dar și scenarist de film și televiziune. Cărțile sale s-au vândut în peste 250 de milioane de exemplare.

bookzone.ro
Vezi și alte cărți de Roald Dahl.

Charlie și fabrica de ciocolată – rezumat scurt

Cartea “Charlie și fabrica de ciocolată” spune povestea lui Charlie, un băiat cuminte ce provine dintr-o familie săracă. Acesta locuiește cu părinții, dar și cu cei patru bunici ai săi.

Ciocolata era una din plăcerile lui cele mai mari, dar reușea să se bucure de aroma ei inconfundabilă doar o dată pe an, de ziua lui.

libris.ro

Situația lui Charlie era cu atât mai dificilă, întrucât peste drum de casa lui se afla celebra fabrica de ciocolată a domnului Willy Wonka. Mirosul îi stimula papilele gustative, dar pentru a-i simți gustul trebuia să aștepte până la ziua lui.

  Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz (recenzie)

Însă, în acel an Willy Wonka a decis să ascundă în ciocolatele sale 5 bilete ce asigurau o vizită în minunata sa fabrică de ciocolată, dar și să le ofere norocoșilor câștigători dulciuri pentru toată viața.

libris.ro

Auzind acestea, Charlie spera cu ardoare să fie unul dintre câștigători. Ajungând ziua aniversarii sale și având dreptul la o ciocolată, se grăbește la magazin, dar norocul nu-i surâde.

Văzând tristețea nepotului, bunicul său îi oferă singura monedă pe care o avea pusă deoparte, pentru ca Charlie să-și mai cumpare o ciocolată.

nemira.ro

De aceasta dată, Charlie găsește unul din cele cinci bilete și se pregătește de vizita în renumita fabrică de ciocolată a lui Willy Wonka, alegându-l ca însoțitor pe bunicul său.

La fabrica de ciocolată Charlie are parte de o experiență deosebită, iar buna purtare îl face ca acesta să fie singurul copil care ajunge să termine turul fabricii. Ceilalți copii, din diferite motive se pierd pe drum, fabrica fiind plină de tentații la tot pasul, întrucât se găseau peste tot dulciuri care mai de care mai ademenitoare

libris.ro

Însă, Charlie urmează să descopere că tot acest tur a fost de fapt un test și că un premiul mult mai mare îl așteaptă: fabrica de ciocolată Willy Wonka va deveni a lui.

Sfârșit rezumat.

  Vraciul, carte de Tadeusz Dolega Mostowicz

Recenzie carte

Recunosc că de această dată primul a fost filmul, apoi a urmat cartea Charlie și fabrica de ciocolată. Dar îl văzusem cu atât de multă vreme în urmă, încât uitasem mare parte din acțiunea cărții, dar și finalul.

Așadar, am fost mai mult decât bucuroasă să mă refugiez în paginile cărții și să descopăr aventurile lui Charlie în fabrica de ciocolată a domnului Willy Wonka.

Mi-am îndreptat atenția asupra cărții Charlie și fabrica de ciocolată după ce am terminat de citit cartea Matilda (vezi recenzia și rezumatul) de Roald Dahl, care tocmai devenise unul din scriitori mei preferați.

Mi-a plăcut enorm de mult această carte. Așa cum am remarcat și în Matilda, imaginația autorului pare că nu are limită. Felul în care a decris fabrica de ciocolată și diversitatea de dulciuri a făcut să-mi plouă în gură.

Această carte merge perfect citită cu o ciocolată bună alături. Nici nu vă sfătuiesc să începeți altfel, întrucât după primele pagini vă veți trezi cu o poftă de nestăvilit.

Mi-a plăcut cum a fost construit personajul Charlie, un băiat educat și modest, calități ce i-au adus numai beneficii. Din acest punct de vedere este o carte cu o morală foarte bună pentru copii, având ca și comparație ceilalți vizitatori ai fabricii care au început alături de Charlie turul, dar nu au reușit să-l ducă la bun sfârșit datorită comportamentul lor.

  Cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Înduioșătoare este și povestea celor patru bunici ai lui Charlie care stau toți, zi și noapte în același pat, dar trăiesc prin poveștile nepotului lor. Și Charlie la rândului lui este răsfățat cu iubirea și poveștile de demult ale acestora.

Charlie și fabrica de ciocolată – concluzii

Cartea a devenit o poveste clasică ce ar trebui citită măcar o dată în viață. Pentru cei ca mine, care nu s-au desfătat cu această lectură în perioada copilariei este un moment numai bun să se delecteze cu o astfel de poveste și a pătrunde în lumea minunată a lui Roald Dahl.

După citirea a două dintre cele mai populare cărți ale lui, îmi doresc să continui și cu celelalte cărți scrise de autor.

În concluzie, dacă sunteți amatori de povești pentru copii și de povești ce au făcut istorie, trebuie neapărat să citiți cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl.


Dacă ți-a plăcut Charlie și fabrica de ciocolată – rezumat, vezi și alte rezumate:


Lectură plăcută! 📖