Rezumate

Aventurile lui Tom Sawyer – rezumat carte

Click to rate this post!
[Total: 46 Average: 4.7]
Aventurile lui Tom Sawyer este o carte pentru copii scrisă de Mark Twain și publicată prima dată în anul 1876. Găsești mai jos rezumatul.
Aventurile lui Tom Sawyer rezumat
Cartea este disponibilă pe:

Aventurile lui Tom Sawyer – rezumat

Tom Sawyer este un băiat neastâmpărat care locuiește cu mătușa sa Polly și cu fratele său vitreg, Sid, în orașul St. Petersburg, Missouri, de pe râul Mississippi.

După ce vineri a chiulit de la școală și și-a murdărit hainele într-o bătaie, drept pedeapsă, Tom trebuie să dea gardul cu var.

La început Tom este dezamăgit de faptul că trebuie să renunțe la ziua sa liberă. Cu toate acestea, în curând își convinge cu iscusință prietenii să îi dea la schimb mici comori pentru privilegiul de a-i face treaba.

bookzone.ro

În această perioadă, Tom se îndrăgostește de Becky Thatcher, o colegă de clasă.

Povestea lor de dragoste se sfârșește atunci când Becky află că Tom a mai avut o relație înainte, cu o fată pe nume Amy Lawrence.

Tom încearcă să o recâștige, dar fără succes.

libris.ro

La scurt timp Tom îl însoțește noaptea pe Huckleberry Finn, prietenul său, la cimitir pentru a încerca un leac pentru negi ce implica o pisică moartă.

Însă la cimitir ei asistă la uciderea tânărului doctor Robinson de către indianul Injun Joe.

  Bunicul - rezumat, Barbu Ștefănescu Delavrancea

Speriați, Tom și Huck fug și jură să nu spună nimănui ce au văzut. Injun Joe dă vina pe bețivul Muff Potter pentru crimă. Potter este arestat pe nedrept, iar Tom încep să se simtă vinovat pentru ascunderea adevărului.

Tom, Huck și prietenul lor, Joe Harper fug pe o insulă pentru a deveni pirați. În timp ce se bucură de noua lor libertate, băieții descoperă că oamenii din oraș îi cred morți.

bookzone.ro

Într-o noapte Tom se furișează înapoi acasă pentru a observa agitația. După un scurt moment de remușcare față de suferința celor dragi, lui Tom îi vine ideea de a apărea la propria înmormântare și de a-i surprinde pe toți.

Îi convinge pe Joe și Huck să facă același lucru, iar întoarcerea lor este întâmpinată cu mare bucurie.

Întors la școală, Tom reintră în grațiile lui Becky după ce ia asupra lui vina pentru o carte pe care ea a rupt-o.

nemira.ro

Curând începe procesul lui Muff Potter, iar Tom, copleșit de vinovăție, depune mărturie împotriva lui Injun Joe. Potter este achitat, dar Injun Joe dispare.

Vine vara, iar Tom și Huck pleacă la vânătoare de comori într-o casă bântuită. Însă la scurt timp apare Injun Joe deghizat într-un spaniol surdo-mut.

El și însoțitorul său plănuiesc să îngroape o comoară furată. Din ascunzătoarea lor, Tom și Huck se bucură la gândul că o vor dezgropa.

  Ulița copilăriei, rezumat după Ionel Teodoreanu

Însă Injun Joe și partenerul său descoperă uneltele lui Tom și Huck. Devin, astfel, suspicioși că cineva le cunoaște ascunzătoarea, iau aurul și pleacă.

Huck începe să-l urmărească pe Injun Joe în fiecare noapte, pentru a prinde o oportunitate de a pune mâna pe aur.

Între timp, Tom merge la un picnic la peștera McDougal cu Becky și colegii lor de clasă.

În aceeași noapte, Huck îl vede pe Injun Joe și pe partenerul său plecând cu o cutie. Îi urmărește și aude planurile lor de a o ataca pe văduva Douglas, o locuitoare amabilă din St. Petersburg.

nemira.ro

Huck dă în vileag planuri celor doi și devine un erou.

Tom și Becky se pierd în peșteră, iar absența lor este descoperită abia în dimineața următoare. Oamenii din oraș încep să-i caute, dar fără succes.

Tom și Becky rămân fără mâncare și lumânări și încep să slăbească. Situația se alarmează atunci când Tom, căutând o ieșire din peșteră, îl vede pe Injun Joe.

În cele din urmă, în momentul în care căutătorii renunță, Tom găsește o cale de ieșire. Orașul sărbătorește, iar tatăl lui Becky, judecătorul Thatcher, închide peștera. Ulterior Tom le povesteşte că Injun Joe se afla în ea. Redeschid peșteră și îl găsesc pe acesta mort.

nemira.ro

O săptămână mai târziu, Tom îl duce pe Huck la peșteră și găsesc cutia cu aur. Văduva Douglas îl adoptă pe Huck, iar când acesta încearcă să scape de viața civilizată, Tom îi promite că dacă se întoarce la văduva Douglas îl va primi în banda sa de tâlhari. Cu reticență, Huck acceptă.

  Matilda - carte de Roald Dahl (recenzie)

Dacă ți-a plăcut Aventurile lui Tom Sawyer – rezumat, vezi și alte rezumate:

litera.ro
Lectură plăcută! 📖

One thought on “Aventurile lui Tom Sawyer – rezumat carte

Lasă un răspuns