Rezumate

Cititorul din peșteră, rezumat după Rui Zink

Click to rate this post!
[Total: 112 Average: 4.7]

Cartea Cititorul din peșteră de Rui Zink, al cărei rezumat l-am redat mai jos, aduce un elogiu cărților și e un instrument motivațional pentru lectură.

Cititorul din pestera rezumat

Publicare: Editura Humanitas, 2017, 120 pagini
Titlu original: O Anibaleitor
Prima apariție: 2006
Gen: aventură, fantasy, literatură pentru copii

bookzone.ro

Cuvinte cheie: lectură, cărți, mare, marinari, insulă
Nota mea: ⭐⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 3.8 /5
Disponibilitate: librăriadelfin.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro


libris.ro

Cititorul din peșteră, rezumat pe capitole

Călătoria

Naratorul, un băiat portughez de 15 ani ai cărui părinți divorțaseră ajunge într-o mică bandă de hoți. Iar în timp ce se afla într-o piață de la marginea estuarului, plină cu oameni, apar gărzile regale. Crezând că au venit după el, în încercarea de a scăpa, sare în mare, dar se prinde la timp de o frânghie și ajunge pe o ambarcațiune.

libris.ro

După un timp simte că ambarcațiunea a pornit din loc și este găsit de marinari.

Căpitanul vasului este îndurător cu el și îl lasă pe vas cu condiția să vegheze orizontul, de sus, de pe gabie.

nemira.ro

Într-una din zile, când este pus să aducă un sac de cartofi din cală, descoperă o mulțime de saci plini cu cărți. După ce pune întrebări în stânga și-n dreapta, descoperă că acestea sunt momeală pentru Anibalector, un animal căruia îi place să citească. Atunci a realizat și care este scopul hărții pe care căpitanul o ținea mereu în mână.

  Poveste de Crăciun, Charles Dickens: rezumat - recenzie

Însă, într-o zi căpitanul a alunecat, iar harta i-a zburat din mână direct în apă. Dar băiatul sare numaidecât după ea și o recuperează, stârnind admirația căpitanului. Atunci află că harta este făcută din piele de om scrijelită cu o piatră ascuțită.

libris.ro

Invitat de căpitan la el în cabină, descoperă care este planul pentru a-l prinde pe animalul lector, și anume, folosind curara, o otravă inventată de indienii brazilieni, dar, pe care, masa mare a animalului o va absorbi și nu-l va omorî.

În acea după amiază, însă, are loc o furtună foarte puternică.

Insula
În urma furtunii, naratorul se trezește taman în peștera lui Anibalector. Speriat de moarte la început, cu timpul remarcă că doar înfățișarea acestuia este înfricoșătoare. Peșteră lui este plină de cranii și cărți. Iar, pentru a-l lăsa în viață, Anibalector îi spune să citească cărți pentru a avea cu cine discuta despre ele.

În lunile petrecute alături de Anibalector, dragostea pentru cărți a băiatului crește și învață numeroase lecții de la el.

Dar, într-o zi peștera începe să se cutremure la mișcările pline de entuziasm ale lui Anibalector. Simțea miros de cărți proaspete în aer. Iar, până ca băiatul să apuce să-l avertizeze, acesta ajunge în port și cade în capcana marinarilor.

Întoarcerea

După capturarea lui Anibalector, întreaga ambarcațiune este așteptată cu mare entuziasm pentru a-l vedea pe monstrul care citește și pentru a-i felicita pe cei care l-au capturat.

  Kir Ianulea - rezumat după Ion Luca Caragiale

Anibalector este închis la gradina zoologică și, ca urmare, devine foarte trist. Nici măcar cărțile nu-l mai binedispun. Astfel că, într-o noapte naratorul îl eliberează și pentru gestul său este condamnat să fie scriitor toată viața, făcând adesea vizite în școli pentru a le citi sau povesti elevilor diverse lucruri.

Naratorul face și o referire la popularitatea poveștii sale care a fost adaptată în cinema, el fiind înlocuit cu o blondă. Fiind astfel evidentă referirea la filmul King Kong.


O altă carte frumoasă care are ca subiect lectura este Fetița căreia nu-i plăcea numele său.

Dacă ți-a plăcut rezumatul cărții Cititorul din peșteră, vezi întreaga categorie de rezumate.

7 thoughts on “Cititorul din peșteră, rezumat după Rui Zink

Lasă un răspuns

elefant.ro