Rezumate

Ciuleandra, rezumat după Liviu Rebreanu

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Am citit prima dată Ciuleandra de Liviu Rebreanu pe când aveam vreo 15 ani și se numără printre primele romane serioase citite și care m-au impresionat de-a dreptul. Găsești mai jos rezumatul acestui roman.

Ciuleandra rezumat

Cartea Ciuleandra, în diferite ediții este disponibilă pe:

bookzone.ro

Ciuleandra – rezumat

Într-o seară, pe când se pregăteau să meargă la un bal la Palat, Puiu Faranga își sugrumă soția când a observat tăcerea și privirea ei goală la mărturisirea lui că o iubește.

Îngrozit, își anunță tatăl, care era ministrul justiției despre fapta ce o săvârșite. Acesta, având relații, decide să-l interneze pe Puiu într-un sanatoriu de nebuni pentru a scăpa de condamnare.

libris.ro

Aici descoperă, însă, că prietenul său, doctorul care trebuia să se ocupe de Puiu și să declare ca săvârșise fapta într-un moment de nebunie este plecat pentru trei luni. Astfel, de Puiu urmează să se ocupe asistentul acestuia, Ion Ursu.

Între timp, Puiu s-a hotărât să-i mărturisească medicului că el de fapt nu este nebun și îi povestește cum a cunoscut-o pe soția sa.

libris.ro

Într-un sătuc din Argeș, pe când se aflau la un han, sătenii au început să joace în bătătură Ciuleandra, hora lor tradițională. Puiu intră și el în hora alături de o fată brună, cu ochi albaștri și binefăcută pe care află că o cheamă Mădălina și are 14 ani.

  Bubico, rezumat după Ion Luca Caragiale

Întrucât tatăl său încerca să-i caute o soție, îi spune că o vrea pe Mădălina. Prin urmare, Policrat Faranga se interesează de familia fetei și descoperă că mai are patru frați, iar tatăl le murise în război. Se înțelege cu mama acesteia ca mătușa lui Puiu să o înfieze pe Mădălina și să îi plătească și o zestrese 50000 fiicei sale mai mici.

nemira.ro

Prin urmare, Mădălina este luată la București, i se dă numele de Madeleine și este trimisă la un pensionat în Elveția, apoi în Paris și Londra unde primește o educație aleasă.

La întoarcere, pe când ea avea 18 ani, iar Puiu 27, Policrat hotărăște să facă nunta.

libris.ro

Închis în sanatoriu, Puiu devine obsedat de Ciuleandră în încercarea de a a-și aminti cântecul dar și pașii horei.

După ce Policrat Faranga descoperă că medicul Ion Ursu este dușman declarat al cicoilor, decide să-l mute pe Puiu în alt sanatoriu, însă acesta refuză.

În timpul unei întâlniri cu medicul, Puiul află că acesta e din Vărzari, din același sat cu Mădălina și că aceștia plănuiau să se căsătorească după ce avea el să-și termine studiile, vorbise chiar și cu mama acesteia pe care o ajutase în repetate rânduri. Însă planurile au fost date peste cap de familia Faranga.

  Pupăza din tei - rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Puiu devine din ce în ce mai obsedat de Ciuleandra. După ce medicul îl informează pe Policrat Faranga că fiul său a înnebunit cu adevărat, acesta se îndreaptă spre camera fiului său unde-l găsește asudat, dansând și cântând Ciuleandra. Puiu îi spune în franceză tatălui său să nu se supere, dar el i-a permis să joace Ciuleandra.

Resemnat, Policrat Faranga începe să plângă. Într-un târziu îl întreabă pe doctor dacă nu se mai poate face nimic, iar acesta îi că minuni face numai Dumnezeu.

De alături se auzeau pașii lui Puiu, neosteniți, într-un ritm săltăreț, stimulați de o melodie gâfâită, ca respirația unui bolnav de moarte.

One thought on “Ciuleandra, rezumat după Liviu Rebreanu

Lasă un răspuns