Rezumate

Cănuță, om sucit – rezumat după Ion Luca Caragiale

Click to rate this post!
[Total: 8 Average: 4.5]

Cănuță, om sucit este o poveste scrisă de Ion Luca Caragiale, al cărei rezumat îl găsești mai jos.

Canuta om sucit

Cănuță, om sucit – rezumat

A fost odată un om tare sucit. Acesta s-a născut în postul mare de lăsata secului. La botez, când popa l-a scăpat în cristelniță, a primit numele Radu. De la Radu a trecut la Răducanu, apoi toată lumea îi spunea Cănuță.

Dar înainte de a începe să meargă la școală, Cănuță a rămas orfan și bunica din partea tatălui l-a luat în grijă.

bookzone.ro

Aceasta l-a trimis la școală, dar a ajuns doar până în clasa a patra, când învățătorul i-a spus că mai bine îl retrage pentru că este prea sucit, una îl întrebi și alta răspunde.

Astfel, Cănuță a fost trimis la stăpân, la un băcăn. După ce a mâncat destulă bătaie pentru pagubele aduse stăpânului încât făcea lucrurile pe dos, în ziua în care împlinea treisprezece ani fuge la bunică-sa.

libris.ro

Cănuță încearcă de toate la viața sa, chiar și politică, dar duce mereu o viață chinuită.

La un moment dat, întrucât îi venise timpul, Cănuță se însoară. Este păcălit de soarcă în legătură cu zestrea și înșelat de nevastă, nu doar odată, dar nu zice nimic.

libris.ro
  La săniuș, rezumat după Ion Agârbiceanu

Însă într-o zi, când din puținul pe care îl are cumpără un crap gras, iar femeile îl uită în cuptor, Cănuță hotărăște să divorțeze.

Nici rugămințile soacrei, nici lamentările nevestei care era însărcinată nu-l înduplecă. Iar de necaz aceasta pierde sarcina.

nemira.ro

După un timp însă, se reîntâlnesc și se împacă. Au trăit o bună vreme împreună, până când Cănuță a murit.

Într-o zi, după ce un prieten a refuzat să-l împrumute, s-a supărat atât de tare încât i-a venit un fel de înecăciune, iar până seara a murit. A doua zi a și fost îngropat.

libris.ro

După șapte când, după obicei, au deschis sicriul, au descoperit că oasele lui Cănuță erau sucite. Atunci popa s-a gândit că acesta nu era mort de-a binelea când l-au îngropat. Însă, soția lui Cănuță care era prezentă nu s-a mirat deloc și l-a lămurit pe popă că așa a fost Cănuță, un om sucit.


Dacă ți-a plăcut Cănuță, om sucit – rezumat, vezi și alte rezumate după Ion Luca Caragiale:

Categorie:
Imagine: targulcartii.ro

Lasă un răspuns