Recenzii carti · Rezumate

Patinele de argint – rezumat carte de Mary Mapes Dodge

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4.6]

Cartea Patinele de argint de Mary Elizabeth Mapes Dodge (al cărei rezumat îl găsești la sfârșit articolului), a fost publicată prima dată în 1865 și are acțiunea plasată în Olanda, unde vei descoperi patinajul de viteză, dar și povestea a doi frați sărmani, Hans și Gretel.

Patinele de argint rezumat

Patinele de argint – detalii carte

Titlu original: Hans Brinker, or The Silver Skates
Publicare: Andreas, 2016, 144 pg
Gen: cărți pentru copii
Teme: sărăcie, familie, bunătate
Nota Goodreads: 3.89/5
Nota mea: 4 /5
Disponibilitate: librariadelfin.ro

Despre autoare

Mary Mapes Dodge (1831 – 1905) a fost o scriitoare americană de succes. A scris cartea Patinele de argint la vârsta de 34 de ani. Chiar dacă nu vizitase Olanda, cartea a cunoscut rapid succesul și a devenit o carte clasică pentru copii și continuă încă să fie citită în întreaga lume.

bookzone.ro

Prezentare carte

Patinele de argint prezintă povestea a doi frați sărmani care după accidentarea tatălui său sunt nevoiți să muncească și să o ajute pe mama lor.

Copii sunt pasionați de patinaj, dar nu au decât niște patine improvizate de lemn. Și în timp ce unii copii îi privesc de sus întrucât sunt săraci, alții îi tratează cu bunătate și respect.

libris.ro

Povestea te poartă prin tărâmul înzăpezit al Olandei în preajma sărbătorilor de iarnă când toată lumea circulă patinând pe canalul înghețat.

Intriga este determinată de organizarea unui concurs de patinaj viteză la care și cei doi copii vor să participe.

libris.ro

Recenzie

Patinele de argint este o carte înduioșătoare, cu o poveste clasică și fermecătoare. Am savurat fiecare pagină.

  Marele Gatsby - rezumat carte de F. Scott Fitzgerald

M-a impresionat povestea celor doi frați, care în ciuda faptului că erau săraci, erau foarte uniți și o ajutau pe mama lor la toate.

nemira.ro

Șirul de coincidențe ce au loc face povestea magică și îi dă o notă optimistă.

Recomandări

Recomand Patinele de argint ca o lectură savuroasă și înduioșătoare în același timp, potrivită pentru sezonul de iarnă.

libris.ro

Lectură plăcută!

Așa cum ți-am promis, ai mai jos rezumatul întregii cărți

PATINELE DE ARGINT – REZUMAT

Patinele de argint – rezumat

Hans și Gretel sunt doi frați în vârstă de 15, respectiv 12 ani care locuiesc în Broek, Olanda.

În urmă cu mai bine de zece ani tatăl lor care lucra la diguri a avut un accident și și-a pierdut judecata, fiind numit de cei din jur “idiot”. Însă înainte i-a înmânat soției sale un ceas pe care l-a primit de la un străin.

Familia o ducea foarte rău cu banii și abia supraviețuiau de la o zi la alta. Aveau niște economii puse deoparte, dar înainte de accident, domnul Brinker le-a mutat, iar acum nimeni nu se poate înțelege cu el pentru afla unde sunt.

Pe timpul iernii, în Olanda oamenii se deplasau patinand pe canalele înghețate. Însă cei doi frați, nu-ți permiteau patine adevărate, așa că aveau unele din lemn.

Într-o zi însă când se anunță o cursă pe patine ce oferă câștigătorilor o pereche de patine de argint. Hilda, o fetița înstărită, dar bună la suflet îi oferă bani lui Gretel pentru a-și cumpără patine și a putea participa astfel la cursă.

Întrucât Hans nu voia să ia banii pe degeaba, aceasta cere colierul de lemn sculptat însăși de Hans. Apoi Pierre, prieten cu Hilda cumpără și el un colier de la Hans pentru ca și acesta să-si cumpere patine.

  Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson - recenzie carte

Într-o zi însă Hans s-a întâlnit cu doctorul Boekman, un renumit chirurg și a vrut să-i ofere banii pentru a-l vindeca pe tatăl său. Chirurgul nu vrea să ia banii, dar promite că-l va consulta pe tatăl său.

Însă la scurt timp starea domnului Brinker se înrăutățește, iar Hans pornește spre orașul Leyde pentru a-l găsi pe doctor.

Pe drum însă se întâlnește cu Pierre și cu ceata de copii care plănuiseră să facă o expediție până la Leyde, dar Pierre a pierdut portofelul cu bani și au fost nevoiți să se întoarcă.

Întâmplarea face ca Hans să găsească portofelul și i-l înmânează lui Piere. Astfel, băieții decid să continue expediția și-i promit lui Hans că-l vor găsi ei pe doctor pentru ca el să rămână acasă și să o ajute pe mama sa.

Doctorul ajunge și îl operează pe domnul Brinker, iar acesta își revine în mod miraculos. Apoi își amintește unde a ascuns banii. Astfel, copii au haine noi și mâncare bună pe masă.

Într-una din zile domnul Brinker relatează povestea ceasului ce i-a fost încredințat de un străin înainte de a se accidenta, însă nu-și mai amintea numele acestuia. Pe ceas erau doar niște inițiale.

Acesta tocmai fugea din țară spunând că a omorât pe cineva și l-a rugat pe domnul Brinker să-i găsească tatăl, să-i înmâneze ceasul și adresa sa și să-i spună că se va întoarce dacă-l va ierta.

  Kama Sutra - carte de sir Richard Francis Burton

Auzind povestea și văzând inițialele, doctorul își dă seama că este vorba despre fiul său dispărut în urmă cu 12 ani. Se pare că totuși acesta nu omorâse pe nimeni. Doctorul Boekman a împiedicat bolnavul să ia doza letală de medicament pe care fiul său o prescrise din greșeală.

În ziua marii curse, Gretel și Pierre sunt marii câștigători și fericiții posesori a câte o pereche de patine de argint.

Când Gretel a primit cutia patinelor realizată din marochin roșu, tatăl ei vede numele producătorului scris pe ea, Thomas Higgs și își amintește că acesta este numele străinului.

Pe cutie era scris și orașul de proveniență, Birmingham, iar unul din băieți de origine din Anglia, mărturisește că-l cunoaște pe proprietar.

Fix în acel moment pe ușă intră doctorul Boekman și îl anunță cu bucurie că i-au găsit fiul.

În cele din urmă, după reîntâlnirea cu tatăl, Thomas Higgs decide să-și mute firma în Olanda, iar doctorul Boekman îi propune lui Hans să-l trimită la școală să studieze medicina, să devină asistentul său, iar atunci când va veni vremea, să-i preia locul.

Hans face întocmai și ajunge un mare chirurg, iar Gretel devine cea mai bună cântăreață din Amsterdam.

Sfârșit rezumat carte Patinele de argint de Mary Elizabeth Mapes Dodge

Lasă un răspuns