Rezumate

Pe aripile vântului, rezumat carte

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Pe aripile vantului rezumat

Cartea Pe aripile vântului, al cărei rezumat îl găsești mai jos este disponibilă pe: carturesti.ro

Pe aripile vântului de Margaret Mitchell este unul din cele mai faimoase romane ale tuturor timpurilor. Cu toții am auzit de celebra frază cu care se încheie romanul “La urma-urmelor e și mâine o zi”.

bookzone.ro

Dacă vrei să descoperi sau să-ți reamintești povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler ai mai jos întreg rezumatul, pentru o prezentare generală a cărții vezi articolul Pe aripile vântului – recenzie.

Pe aripile vântului, rezumat

Acțiunea romanului începe în aprilie 1861, cu o zi înainte de anunțarea începerii Războiului Civil în America, când Scarlett află despre logodna lui Ashley, pe care îl iubea în secret, cu Melanie.

libris.ro

După mult cugetări, ajunge la concluzia că acest lucru se întâmplă fiindcă nu i-a mărturisit lui Ashley ce simte pentru el.

Scarlett O’Hara nu era o fată neapărat frumoasă, dar era fermecătoare, prin urmare, era curtată de numeroși bărbați pe care, la cei doar 16 ani ai săi, îi manevra pe degete.

libris.ro

Mama ei, Ellen, o aristocrată de origine franceză a educat-o cu mult tact, dar caracterul moștenit de la tatăl său irlandez o făcea de multe ori să încalce principiile pe care aceasta i le insufla cu atâta înțelepciune.

Astfel, la picnicului de a doua zi, Scarlett atrage toți bărbații în jurul său pentru a stârni gelozia lui Ashley, iar la momentului potrivit îi mărturisește ce simte pentru el.

nemira.ro

Scarlett, care la sfârșitul zile se vedea deja măritată cu Ashley, are un acces de furie și îl plesnește când acesta nu-i răspunde cum se aștepta, vorbindu-i de onoare.

Rămasă singură, descoperă cu stupoare că la întreaga scenă, fără să vrea, asistate Rhett Butler care îi râde în față.

libris.ro
  Expresul Polar, rezumat carte

Rhett Butler era renegat de propria familie, iar tinerele fete erau sfătuite să se ferească de el, neavând o reputație care să-i facă cinste.

Culminând cu o discuție între fete pe care o aude despre ea, Scarlett decide să le de-a tuturor o lovitură de grație și se căsătorește cu Charles, fratele Melaniei chiar cu o zi înainte de nunta acesteia cu Ashley.

La două luni de la nuntă Scarlet rămâne văduvă și apoi dă naștere băiatului lui Charles, Wade.

Melanie, rămasă singură cu mătușa Pittypat, întrucât toți bărbații erau la război o invită pe Scarlett la Atlanta să locuiască cu ele.

Aici este fascinată de oraș, dar rigorile văduvei simte că o sufocă. Îl reîntâlnește pe Rhett Butler care o face să renunțe la rochiile negre și să se bucure de viață, spre marea stupoare a întregului oraș.

Când, în cele din urmă și Atlanta este cucerită, Scarlett vrea să fugă la Tara, dar îi promisese lui Ashley că va avea grijă de Melanie care trebuia să nască de pe o zi pe alta.

La câteva ore după ce Melanie a născut, orașul este incendiat, dar Rhett Butler le ajută să fugă. La un moment dat, acesta le spune că pleacă să lupte și el și le lasă singure în miezul nopții cu doica și cei doi copii să continue drumul până la Tara, nu însă, înainte de a o sărută pe Scarlett și a-i spune că o dorește cum nu a dorit o altă femeie.

Ajunsă la Tara, Scarlett află că mama ei a murit, tatăl ei și-a pierdut mințile, iar cele două surori sunt bolnave. Astfel, se vede nevoită să preia frâiele Tarei. Însă yankeii au lăsat plantația în ruină, iar majoritatea negrilor au fugit, încât Scarlet e nevoită să treacă la munca de jos.

  Când stăpânul nu-i acasă - rezumat după Emil Gârleanu

Într-o zi însă, un yankeu apare în casa lor și Scarlett il ucide. Melanie o ajută să ascundă corpul și găsesc asupra lui bani și obiecte de valoare.

Scarlett se recăsătorește

Întrucât impozitele pentru plantația Tara au crescute semnificativ și neavând cu ce să plătească, hotărăște să-l convingă pe Rhett că-l iubește și să o ia de nevastă. Era singurul bărbat înstărit pe care-l mai cunoștea.

Însă, după ce acesta o ia peste picior descoperindu-i planul, se întâlnește cu Frank Kennedy, pretendentul surorii sale și află despre afacerile lui. Astfel, îi întinde o cursa spre a o lua de soție.

Reușește, astfel, să păstreze Tara, dar întră și în afaceri. Cu bani împrumutați de la Rhett cumpăra un gater. Astfel, recurge la orice mijloace pentru a se îmbogăți, spre indignarea întregului oraș care considera afacerile doar pentru bărbați. Nici maternitatea nu avea s-o oprească cum spera Frank.

Asasinarea lui Frank

Cum Scarlett deprinse obiceiul de a se deplasa singură cu trăsura într-o perioadă în care atacurile negrilor erau la ordinea zilei, nu trece mult până este atacă.

Pentru a-i pedepsi pe răufăcători, soțul acesteia care făcea parte din Klu Klux Klan ce își făcea singur dreptate împotriva negrilor, îi ucide pe atacatori, iar în încăierare este și el omorât.

După acest eveniment, Rhett nu ezită să-i ceară mâna lui Scarlet, scandalizand tot orașul când aceasta acceptă.

La scurt timp, aceasta rămâne însărcinată și naște o fetiță, Bonnie pe care Rhett o adoră.

Scarlett decide că nu mai vrea copii și încep să doarmă în camere separate, însă atunci când Reth află că a fost văzută cu Ashley, o ia cu forța în camera lui și își petrec noaptea împreună.

Relația lor devine rece, iar în timpul unei cerți Rhett o îmbrâncește și cade pe scări. Aceasta pierde copilul cu care era însărcinată și zace mult timp la pat.

  Charlie și fabrica de ciocolată - rezumat carte de Roald Dahl

Apoi hotărăște să se retragă la Tara. Aici își revine și este hotărâtă să se pună pe treabă. Însă, Rhett îi întinde o cursă și o determină să-i vândă gaterele lui Ashley.

Între timp, pentru a-i asigura un viitor fiicei sale, Bonnie, Rhett face tot posibilul pentru a intra în grațiile locuitorilor din Atlanta. Acest lucru îi reușește rapid, ajutând la alungarea republicanilor.

Însă, într-o zi un tragic eveniment are loc. Bonnie cade de pe ponei și moare.

Scarlett îl acuză de moartea copilei, iar Rhett pare că nu are să-și mai revină niciodată.

Aflată pe patul de moarte, Melanie îi cere lui Scarlet să aibă grijă de Ashley și de băiatul ei. Îi spune de asemenea să fie bună cu Rhett Butler căci o iubește foarte mult.

După acest eveniment are o discuție cu Ashley în care realizează că nu îl iubește și că nu l-a iubit niciodată și singurul bărbat de care e îndrăgostită e Rhett.

Însuflețită de cele spuse și de Melanie, aleargă pentru a-i mărturisi lui Rhett că-l iubește. Însă se lovește de un zid din partea lui, acesta mărturisindu-i în cele din urmă că într-adevăr a iubit-o, dar că i-a trecut.

Descumpănită, Scarlett plănuiește să se întoarcă din nou la Tara și să revină cu forțe proaspete pentru a-l recuceri pe Rhett.

“La urma-urmelor, e şi mâine o zi”.


Dacă ți-a plăcut articolul Pe aripile vântului, rezumat, vezi întreaga categorie de rezumate cărți.

2 thoughts on “Pe aripile vântului, rezumat carte

Lasă un răspuns