Rezumate

Împăratul muștelor – rezumat carte de William Golding

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 4]

Împăratul muștelor este o carte (al cărei rezumat integral îl găsești mai jos) a scriitorului britanic William Golding laureat al Premiului Nobel.

Imparatul mustelor rezumat carte

Imparatul muștelor – detalii carte

Publicare: Humanitas, 2017, 240 pg
Titlu original: Lord of the Flies
Prima apariție: 1954
Gen: alegorie
Ecranizări: 1963, 1975, 1990,
Nota Goodreads: 3.69/5

Disponibilitate carte
Dacă locuiești în afara țării, găsești cartea Împăratul muștelor în diferite limbi pe Amazon.com

libris.ro
Împăratul muștelor – rezumat carte

Un avion se prăbușește pe o insulă din mijlocul Oceanului Pacific cu un grup de elevi englezi la bord. Nici unul dintre adulți nu supraviețuiește accidentului, iar copiii sunt nevoiți să se descurce singuri.

Cartea începe cu copiii care se adună pe insulă în jurul personajului principal al poveștii, Ralph, pe care îl aleg imediat ca lider al lor.

Cu personalitățile lor foarte diferite, copiii formează împreună o reflecție a societății. Ralph este liderul, reprezentând anumite idealuri ale societății – ordine, securitate, democrație, egalitate – și încearcă să insufle grupului un sentiment de responsabilitate și disciplină, deși în zadar.

libris.ro

Acesta îi adună pe copii suflând într-o scoică pe care o găsește. Scoica devine un simbol al micii lor democrații, fiind folosită pentru a ține “ședințe” și a oferi cuvântul. Spre deosebire de ceilalți copii, Ralph face toate eforturile pentru a obține ajutor și a scăpa de pe insulă.

Un al doilea personaj notabil este un băiat poreclit Piggy. Numele său real nu este menționat niciodată în carte. El este băiatul de care se râde mereu. Ralph încearcă adesea să destindă atmosfera atunci când izbucnește un conflict.

Piggy este un băiat deștept și practic, dar care nu reușește niciodată să se facă înțeles din cauza obezității, a astmului și a miopiei. Cu toate acestea, el reușește să ajungă aproape de putere împrietenindu-se cu Ralph.

Datorită acestor doi băieți, pe insulă există la început o atmosferă bună. Toată lumea își face treaba în liniște, cu excepția celor mici, care își petrec zilele mâncând fructe și jucându-se pe plajă.

  Fram, ursul polar - rezumat după Cezar Petrescu

Viața pe insulă are mai multe avantaje, cum ar fi absența adulților, ceea ce le oferă copiilor o libertate totală de acțiune, singura autoritate fiind cea a lui Ralph.

nemira.ro

Armonia din grup nu durează însă prea mult deoarece încep să izbucnească conflicte între Ralph și Jack Merridew.

Jack este un băiat slăbuț, destul de urât, autoritar, dominator și agresiv. Este un pesimist care se concentrează doar pe plăceri și nu crede că vor reuși vreodată să scape de pe insulă.

El este gelos pe statutul de lider al lui Ralph și încearcă în mod constant să-l provoace. De asemenea, el este liderul propriei sale bande, pe care o numește “vânătorii” și care este cea mai mare de pe insulă.

La început Ralph le-a dat două sarcini zilnice: să țină un foc aprins în pădure pentru ca o barcă să-i poată vedea, iar în al doilea rând, să hrănească clanul cu carne prin vânarea porcilor sălbatici de pe insulă.

Din nefericire, această din urmă sarcină devine curând o pasiune pentru Jack, iar focul este treptat abandonat și uitat. Într-o zi însă când Jack reușește în sfârșit să ucidă un porc și ajunge la apogeul influenței sale, o barcă trece pe lângă insulă fără să vadă niciun fum.

cartepedia.ro

Evenimentul marchează prima despărțire a grupului, deși Jack își cere scuze. În aceeași seară, Jack invită tot tribul să mănânce porcul ucis și le povestește copiilor despre isprăvile sale de vânătoare.

Într-o noapte un avion care zbura deasupra insulei este doborât de un altul. Pilotul moare în explozie, iar trupul său, purtat de parașută, aterizează nu departe de casa copiilor.

Descoperirea pilotului mort pe un deal, cu parașuta deschisă, pune capăt definitiv uniunii grupului. Gemenii sunt primii care îl descoperă pe pilot, în toiul nopții, dar îl confundă cu un monstru și fug înapoi în tabără.

bookzone.ro
  Pupăza din tei - rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

În timp ce copiii sunt speriați de veste, Jack decide că el și vânătorii săi vor merge să ucidă monstrul, dar în cele din urmă Ralph și alți băieți merg și ei pe deal.

Când ajung acolo, se sperie și fug. Întors pe plajă, Jack profită de teroarea copiilor pentru a-l numi pe Ralph laș și cere un vot pentru a-l demite din funcția de șef.

litera.ro

Nu reușește însă și pleacă umilit pentru a-și înființa propriul clan.

În curând, rămân doar Ralph, Piggy, cei doi gemeni, “cei mici” și Simon, un băiat cu un aspect ciudat care nu vorbește aproape niciodată, dar care se dovedește a fi foarte sensibil, sincer și curajos.

Simon decide să meargă singur în pădure pentru a verifica dacă monstrul există cu adevărat.

Între timp, Jack și gașca sa continuă să vâneze porci sălbatici. Reușesc să captureze o scroafă, pe care Jack o taie, o spintecă și o jupoaie în fața copiilor. Îi înfige capul într-un băț ca ofrandă pentru monstrul din munți și se îndreaptă spre plajă, unde Ralph continuă să facă focul pentru ca o barcă să vină să-i ia. Jack îl invită pe el și grupul său să vină la ospăț, iar aceștia acceptă în cele din urmă.

Simon se afla în luminiș când Jack și vânătorii săi omoară scroafa. Stă ascuns, ca să nu fie văzut. După ce aceștia au plecat, lăsând capul porcului pe o țepușă și măruntaiele împrăștiate pe jos, Simon are o “criză”, probabil din cauza căldurii sufocante din luminiș.

Crede că vorbește cu “împăratul muștelor” întrucât se adunase un roi de muște în jurul scroafei ucise.

Simon crede că acesta este adevăratul monstru. El sfârșește prin a delira leșinând în sângele porcului. Când se trezește, are fața plină de sânge. El decide să plece să se alăture celorlalți, dar pe drum descoperă ceea ce gemenii confundaseră cu monstrul: aviatorul mort.

  Fata babei și fata moșneagului, rezumat după Ion Creangă

Când ajunge pe plajă și la ospăț, ceilalți copii sunt într-un fel de transă în care mimează scena vânătorii. Ajunge în mijlocul grupului epuizat, târându-se, explicând că nu există niciun monstru, dar este ucis de ceilalți.

Această moarte sporește și mai mult animozitatea dintre cele două grupuri, grupul lui Ralph mărturisind că și-a ucis prietenul, iar grupul lui Jack susținând că monstrul s-a transformat în Simon.

Aceștia decid să facă un raid în celălalt grup pentru a fura ochelarii lui Piggy, singura modalitate de a aprinde un foc. Ei reușesc să-i ia distrugând cele câteva colibe rămase.

A doua zi, Ralph și grupul său lansează o expediție pentru a recupera ochelarii, deoarece Piggy este orb fără ei. Ajung la Fortăreața Stâncilor, tabăra lui Jack, și îi văd pe ceilalți copii îmbrăcați ca niște sălbatici, cu fețele mânjite cu vopsea.

Roger, cel mai rău și mai crud băiat de pe insulă îl ucide pe Piggy, iar ceilalți sunt capturați, cu excepția lui Ralph, care reușește să scape.

Urmează o lungă urmărire între Ralph și foștii săi camarazi, unde este vânat fără milă. Vânătorii decid să aprindă un foc pentru a-l scoate din ascunzătoare, dar întreaga pădure ia foc.

Intrat în panică, Ralph se întoarce pe plajă unde dă peste un ofițer de marină care a văzut fumul și și-a oprit barca. Însă acesta este șocat să vadă cât de mult s-au sălbăticit niște copii englezi.


Dacă ți-a plăcut Împăratul muștelor – rezumat, vezi și alte rezumate:


Lectură plăcută! 📖Lasă un răspuns