Recenzii carti · Rezumate

Poveste de Crăciun, Charles Dickens: rezumat – recenzie

Click to rate this post!
[Total: 13 Average: 4.2]

Majoritatea listelor cu cărți de Crăciun cuprind și clasica Poveste de Crăciun scrisă de Charles Dickens.

Poveste de crăciun charles dickens

Poveste de Crăciun – detalii carte

Titlu original: A Christmas Carol
Prima publicare: 1843
Alte traduceri: Colind de Crăciun
Vânzări: 2 milioane de exemplare
Ecranizare: numeroase, 1901-2019
Gen: carte de Crăciun, fantasy,
Cuvinte cheie: Anglia, epoca victoriană, fantome
Nota mea: 5/5
Nota Goodreads: 4.05/5
Cumpără cartea: libris.ro, litera.ro, carturesti.ro

bookzone.ro

Poveste de Crăciun – rezumat

Acțiunea cărții Poveste de Crăciun are loc la Londra, în Ajunul Crăciunului.

Personajul principal este Ebenezer Scrooge, un bătrân neprietenos și zgârcit căruia nu-i place deloc Crăciunul.

libris.ro

În ziua dinaintea Crăciunului este vizitat de doi domni ce strâng donații pentru oamenii săraci, dar Scrooge îi dă afară din biroul său.

La fel de repede scapă și de nepotul său, Fred, fiul surorii sale decedate, când acesta îl invită la masa de Crăciun.

libris.ro

Angajatului său, insuficient plătit, Bob Cratchit, abia îi îngăduie să își ia liber în ziua de Crăciun.

Seara, ajuns acasă, lui Scrooge îi apare fantoma fostului său partener de afaceri, Jacob Marley. În acea zi împlinindu-se 7 ani de la moartea sa.

nemira.ro

Jacob era legat în lanțuri și căra după el cutii grele cu bani. Îi destăinuie lui Scrooge că este blestemat să umble astfel pe pământ pentru faptele sale din timpul vieții.

La plecare îl avertizează pe Scrooge că va fi vizitat de trei fantome: fantoma Crăciunului trecut, fantoma Crăciunului prezent și fantoma Crăciunului viitor și că ar face bine să le asculte, altfel, îl paște aceeași soartă ca a sa.

libris.ro
  Viața și aventurile lui Moș Crăciun, Frank Baum

La scurt timp, fantoma Crăciunului trecut își face apariția și îl transportă pe Scrooge în perioada în care era copil. Scenele de la școală cât și cele cu sora lui, Fan, îl înduioșează. Fantoma îl duce apoi la cina de Crăciun dată de primul său șef unde logodnica lui, Belle decide să pună capăt relației. Aceasta nu credea că Scrooge va fi capabil vreodată să o iubească mai mult decât iubește banii.

Fantoma îl duce apoi la cina de Crăciun dată de primul său șef unde logodnica lui, Belle decide să pună capăt relației. Aceasta nu credea că Scrooge va fi capabil vreodată să o iubească mai mult decât iubește banii.

La plecare, fantoma îl duce în mijlocul familiei numeroase a lui Belle în Ajunul în care Marley a decedat. Când Belle începe să descrie omul care Scrooge a devenit, acesta își dorește cât mai repede să plece de acolo, cuvintele ei provocându-i suferință.

Poveste de crăciun rezumat Charles Dickens

A doua fantomă își face apariția și îl duce pe Scrooge în casa nepotului său Fred, unde fusese invitat. Însă o mare parte o petrece în casa angajatului său, Bob care trăiește în condiții sărăcăcioase. Aici îl descoperă pe micul Tim, băiețelul bolnav al lui Bob care pare că nu mai are mult de trăit.

Cea din urmă fantomă, a Crăciunului viitor îi prezintă lui Scrooge propria înmormântare la care nimeni nu era îndurerat, ba din contră, cei prezenți încercau să fure tot ce se putea. Prin comparație, fantoma îl duce și la înmormântarea micuțului Tim, arătându-i suferința familiei și îndurerarea.

  Prințul Fericit - rezumat după Oscar Wilde

În urma acestei vizite, Scrooge strigă că se va schimba și va deveni un om mai bun.

Astfel, în dimineața Crăciunului, Scrooge se trezește un alt om. Îi trimite familiei lui Bob cel mai mare curcan pe care l-a găsit, face o donație oamenilor pe care îi refuzase în urmă cu o zi și își petrece Crăciunul cu familia nepotului său.

De asemena, devine protectorul micului Tim și își petrece restul vieții fiind bun, generos și plin de compasiune, dar și de spiritul Crăciunului.

Sfârșit rezumat.


Charles Dickens (1812-1870) este considerat un geniu al literaturii și este cel mai renumit scriitor al Epocii Victoriene. Multe dintre scrierile sale sunt și astăzi foarte populare.

Opere notabile:

  • Oliver Twist, (1837-1839)
  • Nicolas Nickeleby, (1838-1839)
  • Barnaby Rudge, (1841)
  • Poveste de Crăciun, (1843)
  • David Copperfield, (1849-1850)
  • Vremuri grele 1854)
  • Micul Dorrit, (1857)
  • A Tale of Two Cities, (1859)
  • Marile speranțe, (1860-1861)

Poveste de Crăciun – recenzie

Mi-a plăcut cartea Poveste de Crăciun și nu am citit-o doar o dată. Sărbătoarea Crăciunului este cu adevărată importantă și ne reamintește să fim mai buni și mai toleranți cu cei din jur.

În general îmi plac cărțile lui Charles Dickens și atmosfera descrisă, chiar dacă uneori este tristă și crunt de reală. Am citit cartea Fetița care a salvat Crăciunului de Matt Haig care are ceva din atmosfera cărților lui Dickens. Ba mai mult, scriitorul este și personaj secundar în carte.

  O mie nouă sute optzeci și patru (1984) - carte de George Orwell (recenzie)

Am citit cartea Fetița care a salvat Crăciunului de Matt Haig care are ceva din atmosfera cărților lui Dickens. Ba mai mult, scriitorul este și personaj secundar în carte.

Poveste de Crăciun de Charles Dickens este o carte ce n-ar trebui să lipsească din lista cărților de citit de Crăciun.

În această cărticică fantomatică, m-am străduit să aduc Fantoma unei idei care să nu-i întoarcă pe cititori împotriva lor înșiși, unii împotriva altora, împotriva acestei sărbători sau împotriva mea. Fie ca Fantoma să le bântuie cu bucurie casele și nimeni să nu dorească să o îndepărteze.” Charles Dickens

De Crăciun te poți delecta și cu una din numeroasele adaptări cinematografice ale cărții, întrucât Poveste de Crăciun, alături de Cum a furat Grinch Crăciunul de Dr. Seuss este una din cele mai adaptate cărți de Crăciun.


Lectură plăcută și un decembrie minunat!

Dacă ți-a plăcut Poveste de Crăciun de Charles Dickens, vezi și: