După ce am citit si “Cartea Mironei”, Cella Serghi a devenit scriitoarea mea româncă preferată. Are un stil bogat, capabil să redea emoții autentice și reușești să vezi cu ochii mintii întocmai locurile și peisajele descrise.
Rating: ⭐⭐⭐⭐
Cartea Mironei poate fi achiziționată de pe elefant.ro, libris.ro și carturesti.ro.
Cella Serghi mi-a rămas în amintire după ce am citit “Pânză de păianjen”, acum mai bine de 10 ani. Atunci romanul în întrat în topul preferatelor mele, la fel și autoarea. Cu toate astea nu am mai citit nimic altceva scris de ea până când am găsit în bibliotecă o carte cu numele ei. De dragul amintirilor, m-am apucat imediat de citit.
Si ce dor mi-a fost. Chiar și după 10 ani, îmi amintesc stilul ei inconfundabil. Emoțiile transcrise de ea parca vin din ființa mea. Am reușit să retrăiesc emoții pe care le știam pierdute și pe care am încercat sa le retrăiesc ajunsă pe meleaguri românești, dar nu a fost la fel. Aici, pe hârtie, noaptea avea emoția din amintirea copilăriei, apusul era cel privit de la ușa podului, marea, ca prima dată când am văzut-o.
“Cartea Mironei” este un roman de dragoste, însă nu are o poveste care să te țină cu sufletul la gură. Îmbinarea cu fondul celui de-al doilea război mondial face romanul cursiv și lin, urmărind două fire, de fapt.
Ce-i drept, nu am știut că este un roman ce descrie atât de bine și în detaliu viața românilor și nu numai, din perioada interbelică cât și din timpul celui de-al doilea război mondial.
Unele secvențe sunt cu adevărat tragice și nu poți să îți ascunzi frustrarea și furia. Acest roman mi-a oferit o imagine amplă a degradării omenești și a tot ce a însemnat războiul.
Povestea de dragoste nu pot sa spun ca e uimitoare, dar m-am îndrăgostit de Mirona, personajul principal. O fată autentică, cu tărie de caracter, inteligentă și cu simțul umorului. Mult mi-a plăcut și descrierea familiei Mironei și a ițelor încurcate în jurul ei.
M-a captivat, ce-i drept, povestea Fanei, bunica Mironei care a fugit cu un grec, în ziua nunții fiicei sale și despre care toată lumea vorbea în șoaptă. Despre Mirona se spunea că i-ar semăna leit și că vorbește ca și dânsa “ca din cărți”.
Romanul prezintă și atmosfera Parisului interbelic și pe alocuri sunt fraze în franceză. Parte ce m-a încântat.
Per total, recomand “Cartea Mironei”dar si celelalte romane scrise de Cella Serghi. Mi-a plăcut felul in care autoarea a împletit dragostea și războiul. A fost un roman pe care abia așteptam să îl continui. Mi-a oferit imagini vizuale și emoții foarte reale și intense.
Spor la citit!
Vezi și:
Si mie mi-a placut foarte mult acest roman.