Sapiens, carte scrisă de Yuval Noah Harari prezintă o Scurtă istorie a omenirii.
Sapiens. O scurtă istorie a omenirii – detalii carte
Publicare: Polirom, 2017, 384 pag
Prima apariție: 2011
Traduceri: +40 de limbi
Gen: non-ficțiune
Cuvinte cheie: istorie, evoluționism, știință, filosofie
Nota mea: ⭐⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 4.43/5
Disponibilitate carte
Despre autor
Yuval Noah Harari (n. 1976) este un istoric israelian devenit cunoscut pentru cărțile sale Sapiens: Scurtă istorie a omenirii și Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului.
În anul 2018 a fost publicată și cea de-a treia carte scrisă de Yuval Noah Harari, “21 de lectii pentru secolul XXI”.
Sapiens: Scurtă istorie a omenirii – prezentare carte
Sapiens nu este o carte de istorie obișnuită. Popularitatea ei vine din teoriile autorului cu privire la întreaga umanitate. Pe scurt, autorul demontează cam tot ce știm despre omenire.
Cartea începe ușor, cu apariția materiei și a energiei, a moleculelor și atomilor și a organismelor.
Firul istoriei este ușor de urmărit datorită stilului simplu al autorului.
Deși nu e un roman, parcursul până la “homo sapiens” m-a captivat. E prima carte în care înțeleg clar cum a evoluat specia noastră. Și cum dintre toate speciile de primate a rămas doar “homo sapiens”.
Urmărim în continuare formarea primelor regate și imperii, dar și revoluția agricolă, științifică, până la revoluția industrială.
Unele din teoriile autorului par plauzibile și m-au făcut să spun un mare “aha…”, însă, multe mi se par simple păreri personale.
Tocmai din acest motiv i-am dat cărții nota 4 din 5.
Sapiens – recenzie carte
Mi-am îndreptat atenția asupra cărții Sapiens: Scurtă istorie a omenirii întrucât mi-am dorit mereu să citesc o carte cu întreaga istorie a omenirii, dar într-o formă ușor de digerat. Iar aceasta părea potrivită.
Însă, deși m-a captivat la început, cu derularea paginilor, din ce în ce mai multe și diverse teorii se aglomerau și am realizat că această carte nu e tocmai ce am sperat.
A fost, însă, o lectură interesantă.
O teorie care m-a uimit este aceea că acum mult timp gestația la femei dura până la doi ani și că, astfel, bebelușul venea mai pregătit pentru lume având unele deprinderi deja formate.
Autorul face în acest sens o comparație cu animalele, ai căror pui la doar câteva ore de la naștere se pot ridica în picioare, merge și hrăni singuri.
Din punctul meu de vedere, e perfect logic ca lucrurile să fie așa. Noi deținem ceva foarte important, ce ne diferențiază enorm de animale. Gândirea și capacitatea de a avea grijă de alții.
E absolut normal ca vițelul, de exemplu, imediat după naștere să se poată ridica și merge spre ugerul vacii. Nu-mi imaginez cum vaca ar putea să-l hrănească singură.
În schimb, o mamă își poate lua puiul în brațe, se poate îngriji de el până când acesta capătă aptitudinile necesare pentru a fi independent.
Sunt multe astfel de teorii care îți dau de gândit. Tocmai faptul că e o carte controversată, face din Sapiens: Scurtă istorie a omenirii, o carte atât de citită.
Recomandări
Per total, recomand cartea Sapiens de Yuval Noah Harari. Firul istoriei este expus simplu și pe înțelesul tuturor. A se citi totuși cu prudență datorită teoriilor noi expuse.
Am înțeles că mulți oameni și-au schimbat percepția asupra vieții după ce au lecturat această carte. Nu e, însă, cazul meu, dar a fost o lectură plăcută.
Spor la citit!