Rezumate

Punguța cu doi bani, rezumat după Ion Creangă

Click to rate this post!
[Total: 18 Average: 4.3]

Ion Creangă este un reprezentant de seamă al literaturii române pentru copii. Iar Punguța cu doi bani este una din cele mai cunoscute povești ale sale. Mai jos găsești un rezumat al acestei povești care a fost publicată prima dată în anul 1875.

Punguța cu doi bani este disponibilă pe:

bookzone.ro

Punguța cu doi bani, rezumat

Era odată o babă și un moșneag. Baba avea o găină ce se oua de două ori pe zi, iar moșneagul, un cocoș.

Într-o zi moșneagul îi cere niște ouă babei căci tare îi era poftă. Însă baba îi spune să-și pună pofta în cui, iar dacă vrea ouă să-și dată cocoșul, precum a făcut ea cu găină.

libris.ro

Moșneagul face întocmai, fără rezultat însă. Când scapă din mâinile lui, cocoșul fuge de acasă.

Pe drum găsește o punguță cu doi bani, dar când se îndrepta bucuros spre casa mosneagului se întâlnește cu un boier care îi ia punguța.

libris.ro

Cocoșul pornește pe urma lui și strigă: “Cucurigu! boieri mari. Dați punguța cu doi bani.” Supărat, boierul îl aruncă într-o fântâna, dar cocoșul scapă înghițind toată apa și începe din nou a strigă după boier.

  Recenzie "Zen și arta fericirii"-Chris Prentiss

Nervos, acesta îl închide într-un cuptor încins, dar cocoșul se salvează din nou, revărsând toată apa pe care o înghițise.

nemira.ro

Apoi, îl aruncă în cireadă, dar cocoșul o înghite pe toată. În cele din urmă este aruncat în cămara cu bani, iar cocoșul golește toate lăzile.

Văzând că nu mai scapă de el, boierul îi dă înapoi punguța cu doi bani. Dar la plecare, toate păsările din curte îl urmează pe cocoș.

libris.ro

Așa a ajuns acasă la moșneag, spre surprinderea acestuia căci era cât un munte de mare. Și începe a umple curtea de părăsi, de boi și vaci și de galbeni.

Văzând asta, de ciudă, baba își bate și ea găina, dar aceasta îi aduce doar o mărgea. Supărată, baba o omoară în bătaie și rămâne săracă lipită pământului.

Moșneagul, devenit bogat, de milă, o face găinăreață.

Sfârșit.


Dacă ți-a plăcut Punguța cu doi bani, rezumat, vezi și:

Alte povești și povestiri de Ion Creangă:

Fragmente rezumate din Amintiri din copilărie:

Basme rezumate:

  Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă - rezumat

Alte povestiri rezumate:

Categorie: rezumate cărți

Imagine: libris.ro

2 thoughts on “Punguța cu doi bani, rezumat după Ion Creangă

Lasă un răspuns