Rezumate

Fata babei și fata moșneagului, rezumat după Ion Creangă

Click to rate this post!
[Total: 31 Average: 4.7]

Fata babei si fata mosneagului rezumat

Fata babei și fata moșneagului – rezumat

Era odată un moșneag și o babă. Moșneagul avea o fată și baba la rândul ei, o fată. În timp ce fata moșneagului era frumoasă, blândă și harnică, fata babei era leneșă, urâtă și rea. Împreună cu mama ei o ocărau mereu pe fata moșneagului, până l-au convins pe acesta ca e o pagubă la casa lor.

Astfel, moșneagul a alungat-o pe fată de acasă, iar aceasta a pornit în lume.

bookzone.ro

Pe drum s-a întâlnit, pe rând, cu o cățelușă bolnavă și slabă, cu un păr uscat și plin de omizi, cu o fântână mâlită și cu un cuptor crăpat ce stătea să se prăbușească. La rugămințile lor i-a îngriji pe fiecare în parte cu promisiunea că la un moment dat îi vor veni în ajutor.

După ce a umblat și-a tot umblat a ajuns la casa Sfintei Duminici care i-a spus să-i îmbăieze copii și să-i pregătească de mâncare.

libris.ro

Mare a fost mirarea fetei atunci când i-a strigat pe copii și i-au apară în față balauri și tot felul de lighioane. Dar nu i-a fost frica și s-a îngrijit de fiecare întocmai cum ii spusese Sfânta Duminică.

  Cartea nunții - rezumat

Acesta, mulțumită și de mâncarea pe care i-o pregătise, îi spune să-și aleagă o ladă din pod.

libris.ro

Fata moșneagului, nefiind lacomă o alege pe cea mai veche și mai urâtă.

După ce Sfânta Duminică ii spune să o deschidă doar când ajunge acasă, își ia rămas bun și pornește la drum.

nemira.ro

La întoarcere găsește plăcinte rumene la cuptorul pe care l-a îngrijit. Mergând, ajunge și la fântâna care avea apă limpede și rece și două pahare de argint. Apoi, părul o răsplătește cu pere dulci și zemoase lăsându-și crengile în jos, iar cățelușa care acum arăta mult mai bine, îi oferă salba de aur pe care o avea la gât.

Ajunsă acasă la tatăl său, acesta desface lada și din ea ies herghelii de cai, citezi de vite și de oi.

libris.ro

Văzând toate acestea, fata babei pornește și ea în lume pentru a-i aduce și babei astfel de bogății.

Însă, ea nu îngrijește nici cățelușa, nici părul, nici fântâna și nici cuptorul atunci când acestea îi cer ajutorul.

Ajunsă la Sfânta Duminică, îi opărește copii și arde mâncarea. Cu toate astea Sfânta Duminică o pune să-și aleagă o ladă din pot. O ia pe cea mai nouă și mai frumoasă și pleacă fără să-și ia mai rămas bun de teamă că Sfânta Duminică să nu se răzgândească.

  Poveste de Crăciun, Charles Dickens: rezumat - recenzie

Pe drum vrea să-și astâmpere foamea cu plăcinte, dar cuptorul o arde. Vrea să-și potolească setea, dar fântâna seacă pe loc. Părul își ridică crengile aproape de nori pentru ca aceasta să nu ajungă la fructele sale, iar cățelușa o mușcă pentru a nu-i putea lua salba.

Ajunsă acasă la mama ei, deschide lada și din ea ies tot felul de balauri care le mănâncă de îndată, apoi dispar cu tot cu ladă.

Între timp, fata moșneagului s-a căsătorit cu un tânăr bun și gospodar, iar moșneagul a trait în bogăție și fără gura cicălitoare a babei


Cartea Fata babei și fata moșneagului de Ion Creangă este disponibilă pe libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro.


Vezi și alte rezumate.

4 thoughts on “Fata babei și fata moșneagului, rezumat după Ion Creangă

Lasă un răspuns