Rezumate

Povestea porcului, rezumat după Ion Creangă

Click to rate this post!
[Total: 29 Average: 4.8]

Povestea porcului – rezumat

Era odată o babă și un moșneag care nu aveau copii. Dar dorindu-și foarte mult unul, baba visează într-o noapte că trebuie să-l trimită pe moșneag în lume și că prima vietate ce-i va apărea în cale va fi crescută precum copilul lor.

Moșneagul face întocmai și se întoarce la babă acasă cu un purceluș mic de care aceasta s-a ocupat cu mare grijă.

bookzone.ro

Într-una din zile, întors de la piață, moșneagul îi spune babei ce vești a auzit. Împăratul vrea să-și însoare fata cu acela care va reuși să construiască peste noapte un pod de aur cu tot felul de pasări nemaivăzute.

Acestuia îi va da și jumătate din împărăție. Însă acela ce se încumetă, dar nu reușește să construiască podul, va fi omorât. Ceea ce s-a și întâmplat deja cu numeroși fii de împărat.

libris.ro

În timp ce discutau, porcul spune deodată că va construi el podul. Deși, șocați la început, baba și moșneagul hotărăsc să-i facă voia.

Inițial, împăratul a crezut că este luat în râs, dar când a doua zi a văzut podul construit, iar în locul cocioabei bătrânești, un palat mult mai frumos decât al său, pe îndată a trimis-o pe fiica sa.

libris.ro
  Legenda lui Romulus și Remus, rezumat. Întemeierea Romei

Fata împăratului când și-a văzut soțul s-a speriat, dar observând că noaptea leapădă pielea de porc și că este de fapt un frumos fecior de împărat, s-a obișnuit cu el.

Însă, într-o zi, la îndemnul mamei sale aruncă pielea de porc în foc. Pe îndată, bărbatul dispare, dar nu înainte de a-i spune că este Făt-Frumos și dacă într-o zi va vrea să-l caute, îl găsește la Mănăstirea de Tămâie. Peste burta femeii apare un cerc de fier și îi spune că va putea naște doar când el îl va atinge. Atât podul, cât și palatul dispar.

nemira.ro

Tristă de cele întâmplate, fata împăratului pornește în lume să-și caute bărbatul. După un an de zile ajunge la Sfânta Miercuri care nu știe unde se află Mănăstirea de Tămâie, dar îi oferă o furcă de aur ce toarce singură.

După un alt an, ajunge la Sfânta Vineri care, de asemenea, nu auzise de Mănăstirea de Tămâie, dar îi oferă o vârtelniță care deapănă singură,

libris.ro

Abia după încă un an de zile de umblat prin lume, fata împăratului ajunge la Sfânta Duminică care îi oferă o tipsie și o cloșcă cu pui de aur. Aici întâlnește un ciocârlan care o conduce la Mănăstirea de Tămâie.

După încă un an de mers, ajunge la Mănăstirea de Tămâie unde recunoaște palatul și podul construit de împărat într-o noapte.

  La conac - rezumat după Ion Luca Caragiale

Urmează întocmai instrucțiunile ciocârlanului, se așează lângă o fântână și scoate furca de aur. O slujitoare care venise să ia apă o informează numaidecât pe stăpâna sa, o vrăjitoare bătrână ce locuia la curtea împăratului despre cele văzute.

Vrând să pună mâna pe furcă, îi oferă fetei de împărat ceea ce-și dorește. Să doarmă o noapte în camera împăratului. Însă, baba, vicleană, l-a adormit pe împarat, astfel încât acesta nu a auzit rugămințile fetei de împărat.

Dis de dimineață, înainte ca împăratul să se trezească, fata este scoasă din cameră.

Însă, de această dată, așezată la fântână scoate vârtelniță și are astfel parte de încă o noapte în camera împăratului. Dar acesta fusese din nou adormit de babă.

Între timp, slujitorul împăratului, care dormea în camera alăturată s-a prins de cele întâmplate și i-a istorisit împăratului.

Astfel, după ce a scos tipsia și cloșca cu puii de aur pe care baba a vrut numaidecât să-i aibă, fata a ajuns din nou în camera împăratului.

Acesta, conștient că baba îl adormea, nu a mai băut laptele oferit de ea. Așadar, când soția lui a început rugămințile, a pus mâna asupra burții sale, iar aceasta a născut pe loc.

Se pare că vrajitoarea era de fapt scroafa cu purcei pe care moșneagul îi găsise în ziua în care baba îl trimisese în lume. Aceasta îl transformase pe împărat în porc sperând că astfel o va lua de soție pe una din fetele sale care erau și ale transformate în purcei.

  Viața la țară - rezumat după Duiliu Zamfirescu

Împăratul a pedepsit-o pe babă legând-o de coada unei iepe sterpe. Iar când au făcut nunta și botezul, i-au chemat pe părinții săi și pe cei ai fetei de împărat.

Și s-a adunat lumea de pe lume la această mare și bogată nuntă, și a ținut veselia trei zile și trei nopți, și mai ține și astăzi, dacă nu cumva s-a sfârșit.


Cărțile cu povești scrise de Ion Creangă sunt disponibile pe elefant.ro, carturesti.ro și libris.ro

Vezi și alte rezumate.

7 thoughts on “Povestea porcului, rezumat după Ion Creangă

Lasă un răspuns