Rezumate

Cartea nunții – rezumat

Click to rate this post!
[Total: 31 Average: 4.5]

Atenție! Acest articol cuprinde rezumatul întregii cărții Cartea nunții de George Călinescu. Dacă vrei să citești doar o prezentare a cărții, vezi articolul Cartea nunții – recenzie

Cartea nuntii rezumat George Călinescu

Cartea nunții-rezumat

Ion Marinescu, zis și Jim, în vârstă de 25 de ani, doctor în litere tocmai se întorcea cu trenul de la Paris. Se îndrepta spre București, la casa preistorică a familiei sale din strada Udricani.

bookzone.ro

Aici locuiește mama acestuia, tanti Magdalina, alături de unchii și mătușile lui: Silvestru Capitanovici, domnul Popescu, soțul lui tanti Caterina, tanti Mali, tanti Ghenca, tanti Agepsina, tanti Fira, tanti Lisandrina, Iaca și Chiva, bătrâna servitoare.

libris.ro

În tren, alături de el călătorește și o tânără fată ce îi atrage atenția. Profitând de întunericul ce s-a ivit la trecerea trenului printr-un tunel, Jim o sărută.

După acest moment se lasă tăcerea, iar după coborârea din tren aceștia nu se mai văd.

libris.ro

Silvestru, unchiul lui Jim este profesor de istorie, iar în timpul unui examen îi confiscă unuia dintre elevii săi care copia, un oracol.

Acest elev, Bobby o trimite pe sora sa mai mare, Vera Policrat (18ani), acasă la profesorul Capitanovici să recupereze oracolul. Mare este surprinderea lui Jim când o vede în curtea lui și o recunoaște ca fiind fata din tren.

nemira.ro
  Fântâna dintre plopi, rezumat din Hanul Ancuței de Mihail Sadoveanu

Se oferă să o conducă acasă și de atunci se văd aproape zilnic. În timp ce Vera se îndrăgostește de el, acesta își caută dragostea în altă parte. Întâlnirile cu Vera pentru el erau superficiale și un prilej de a analiza psihologic o fată inocentă.

Fiind plecat timp de doi ani de zile, se duce să-și întâlnească prietenele: Lora, Dora și Medy. Statutul de prietenie avea să se schimbe în relația cu una dintre fete întrucât Jim își pusese în cap să se însoare fie cu Dora, fie cu Lora.

libris.ro

După ce rând pe rând realizează că niciuna dintre fete nu reprezintă o opțiune pentru căsătorie, constată că în urma întâlnirilor cu Vera s-a îndrăgostit de ea. Așadar, nu pierde timpul și o cere de soție.

Până la celebrarea căsătoriei propriu zise cei doi îndrăgostiți își fac diverse promisiuni eterne și se îmbată unul cu iubirea celuilalt. Se descoperă din ce în ce mai mult și visează la actul intim din noaptea nunții.

În paralel cu povestea de iubire a celor doi îndrăgostiți, asistăm și la povestea celorlalte personaje din “casa cu molii”, în special a lui Silvestru.

Mătușile lui Jim, fete bătrâne, sunt foarte superstițoase și ies rar din casă. Ori de câte ori Silvestru a avut intenția de a se căsători, i-au găsit viitoarei soții tot felul de scrupule.

  Repausul dominical - rezumat după Ion Luca Caragiale

Astfel, ajuns la o vârstă matură, Silvestru începe să-și analizeze întreaga viață, încercând să-i descopere sensul. În acest scop apelează la tot felul de metode, unele chiar oculte.

După ce este abordat pe stradă de o tânără fată gata să-și vândă trupul, Silvestru descoperă că este steril. La aflarea acestui fapt, depresia lui se adâncește și ajunge în cele din urmă să-și ia viața.

Toata averea le-o lasă lui Jim și Vera și lasă scris ca toate fetele bătrâne să fie mutate în una din casele din fundul curții, spre disperarea acestora. Între timp, tanti Lisandrina fuge de acasă cu un bărbat.

Cartea se încheie într-o notă optimistă cu Jim și Vera la fel de îndrăgostiții, instalați în “casa cu molii” (renovată acum după bunul lor plac) și primind vestea că vor avea un copil


Dacă ți-a plăcut articolul “Cartea nunții” – rezumat, vezi și celelalte rezumate.


Credit Photo: pinterest.com

4 thoughts on “Cartea nunții – rezumat

Lasă un răspuns