După ce-am devorat primele două volume din seria de cărți de Crăciun scrisă de Matt Haig, Un băiat numit Crăciun și Fetița care a salvat Crăciunul, a venit și rândul celui de-al treilea volum și ultimul, Eu și Moș Crăciun pe care am așteptat cu nerăbdare să-l citesc.
Eu și Moș Crăciun, Matt Haig – detalii carte
Titlu original: Father Christmas and Me
Publicare: Nemira, 2018, 304 pg
Prima publicare: 2017
Gen: fantasy, cărți pentru copii, cărți de Crăciun, aventură
Nota mea: 5/5
Nota Goodreads: 4.2/5
Cumpără cartea: libris.ro, nemira.ro, elefant.ro
Eu și Moș Crăciun – rezumat
Cel de-al treilea volum din seria de cărți de Crăciun a lui Matt Haig, Eu și Moș Crăciun este scris din perspectiva Ameliei Wishart. În urma peripețiilor petrecute la Londra în volumul anterior, Fetița care a salvat Crăciunul, Amelia a ajuns să trăiască liniștită în Elfhelm, satul elfilor, alături de Moș Crăciun și Mary Ethel Winters, îngrijitoarea de la azilul în care fusese închisă Amelia.
În urma peripețiilor petrecute la Londra în volumul anterior, Fetița care a salvat Crăciunul, Amelia a ajuns să trăiască liniștită în Elfhelm, satul elfilor, alături de Moș Crăciun și Mary Ethel Winters, îngrijitoarea de la azilul în care fusese închisă Amelia.
“Elfhelm este un loc magic, iar ca să poți vedea locurile magice trebuie să crezi în magie.”
La sugestia Ameliei, Moș Crăciun și Mary se căsătoresc. Însă în timpul nunții, Amelia este avertizată de Moș Vodol să nu se amestece în treburile lui.
Moș Vodol este elful cel rău care aproape a distrus Crăciunul trecut dar și satul elfilor. Însă Moș Crăciun a decis ca în Elfhelm nimeni să nu mai fie închis.
El însuși fusese trimis la închisoare de către Moș Vodol pe vremea când era doar un băiat și toți îi spuneau Nickolas. Întreaga poveste o aflați în primul volum, Un băiat numit Crăciun.
Având 11 ani, Amelia trebuie să meargă la școală, dar nu pare să-și găsească locul. Se simțea o ciudată. Este mult mai mare decât elfii și abia încape în bancă.
Materiile pe care le studiază sunt destul de nostime, iar matematica nu seamănă deloc cu cea din lumea oamenilor.
„Erau Scrierea, Cântatul (vocea mea nu era destul de veselă), Râsul Chiar și Atunci Când Sunt Vremuri Grele (o materia foarte dificilă), Făcutul de Glume, Studiul Crăciunului, Dansatul de Spickle (un dezastru), Drimwickeria Practică (evident, un dezastru și mai și), Turta-Dulce, fericirea Generală și Geografia.”
În plus, timp de mai multe luni, până să intervină Moș Crăciun nu i s-a dat voie să participe la lecțiile de condus sania.
La prima ei lecție, unde îl primește ca ren pe Blitzen, preferatul Moșului, dar și cea mai nouă și scumpă sanie pe care Micul Kip a construit-o, Blizzard 360, pare să se descurce de minune.
Asta până când prezența Căpitanului Funingine, pisica Ameliei transformă totul într-un dezastru.
În zbor pisica sare pe Blitzen înfingându-și ghearele în spatele lui. Neștiind ce se întâmplă, renul încearcă să scape de ea. Astfel, Amelia pierde controlul saniei și se îndepărtează cu repeziciune de grupul de colegi. În cele din urmă aterizează într-o pădure întunecată și fermecată unde pe lângă copacii care voiau să o mănânce și florile care o stropeau, descoperă o groapă mare și ciudată. Iar o zână îi spune o poveste despre păsări de hârtie care au ieșit din ea.
În cele din urmă aterizează într-o pădure întunecată și fermecată unde pe lângă copacii care voiau să o mănânce și florile care o stropeau, descoperă o groapă mare și ciudată. Iar o zână îi spune o poveste despre păsări de hârtie care au ieșit din ea.
Aici se întâlnește și cu Zâna Adevărului care îi arată drumul pentru a ajunge acasă.
Pentru a-i plăti lui Kim stricăciunile făcute, Amelia se hotărăște să lucreze la Atelierul de jucării, însă își dau rapid cu toții seama că nu este locul ei acolo.
Realizând că singurul lucru care-i face plăcere și la care se pricepe este scrisul, ajunge la Noosh, cea care se ocupă de ziarul elfilor, însă nu găsește niciun subiect interesant despre care să scrie.
În același timp, Moș Vodol lucrează în secret la un nou ziar. Primul număr pe care îl publică o are în centru pe Amelia și povestea cu distrugerea saniei. Povestea însă este plină de minciuni, iar elfii sunt sfătuiți să se ferească de ea.
Astfel, în fața casei Moșului se adună o ceată mare de elfi care protestau împotriva ei. Toate aceste lucruri o întristează enorm pe Amelia și o fac să simtă că Elfhelm nu este locul ei. În timpul nopii se strecoară din casa Moșului cu gândul de a părăsi satul și de a se întoarce în lumea oamenilor.
În timpul nopii se strecoară din casa Moșului cu gândul de a părăsi satul și de a se întoarce în lumea oamenilor.
Însă la Marele Munte se întâlnește cu Pippin, spiridușul care adună scrisorile copiilor adresate lui Moș Crăciun.
Acestea erau purtate în aer de dorință dar și de magia de la Polul Nord. Însă ceva se întâmpla. În ultimele ore scrisorile nu mai ajungeau atât de sus și veneau doar cele din țări mai apropiate, precum Suedia și Norvegia.
În plus, aureola boreală și-a pierdut din intensitate, indicând un nivel scăzut al magiei.
Realizând că toate astea au de-a face cu hotărârea Ameliei de a părăsi Elfhelmul, Pippin o convinge să rămână și să lupte împotriva lui Moș Vodol.
“Speranța este un fel de magie.”
Amelia consideră că cel mai interesant lucru despre care ar putea scrie și trezi interesul elfilor este groapa pe care a descoperit-o în pădure.
Ajutată de zână Adevărului pornește într-o călătorie printre tunelurile strâmte de care a dat coborând în groapă. Mare i-a fost mirarea când a descoperit că păsările de hârtie erau de fapt ziarele lui Moș Vodol încărcate de magie care ieșeau din groapă și se împrăștiau printre elfi.
Însă și mai mare a fost șocul când au zărit o armată întreagă de iepuri uriași, în frunte cu conducătorul lor, Iepurașul de Paște, alături de Moș Vodol.
Între elfi și iepuri avuseseră loc un război în urma căruia aceștia din urmă fuseseră alungați din Elfhem. Dar iată-i acum împreună complotând împotriva oamenilor, în special a lui Moș Crăciun.
Moș Vodol dorea cu ardoare să-l înlăture pe Moș Crăciun și să-i ia locul, anulând astfel Crăciunul. I-a atras pe iepuri de partea lui cu tot felul de promisiuni.
Amelia și Zână Adevărului sunt descoperite și capturate. Planul lui Moș Vodol de-al închide pe Moș Crăciun îi reușește. Așadar, îi avem pe toți patru: Amelia, Zâna Adevărului, Moș Crăciun și Mary, în ziua de Ajun închiși în cuști sub pământ urmând să fie acoperiți de ciocolată.
Dar oare aici să se termine totul? Crăciunul va fi anulat lăsând milioane de copii din întreaga lume triști chiar în ziua de Crăciun?
Eu și Moș Crăciun – recenzie
Mi-a plăcut enorm de mult această carte. Autorul are într-adevăr o imaginație debordantă, iar felul de a scrie este cald, simplu și plin de umor, dar și incitant. Ți se lipește de suflet.
Partea de final prezintă nașterea obiceiului ouălor de ciocolată și a Iepurașului de Paște, care mi s-a părut foarte interesantă.
Cartea este încântătoare și plină de magia Crăciunului, de aventuri ce te țin în suspans și de multe momente înduioșătoare.
În special partea de final, cu epilogul Ameliei este superbă. Aceasta prezintă situația fiecărui personaj principal și traiectoria lui de-a lungul anilor. Aflăm mai multe despre deciziile pe care ea le-a luat și cum a ales să-și trăiască viața până la adânci bătrâneți.
Acest final m-a lăsat într-o stare magică și optimistă. Dar faptul că s-a terminat toată povestea a fost înduioșător și trist.
Vreme de trei volume, citite la mică distanță unul de altul am simțit că fac parte dintr-o lume minunată, cu Moș Crăciun, elfi, reni, magie, dar și cu multe întâmplări captivante.
Iar acum simt nostalgia unei etape minunate încheindu-se.
Tare mult mi-aș dori ca Matt Haig să mai scrie și alte cărți de Crăciun.
Matt Haig (n. 1975) este un jurnalist și scriitor britanic. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără:
- Umani – 2013
- Băiatul Echo – 2014
- Un băiat numit Crăciun – 2015
- Câteva motive să iubești viața – 2015
- Fetița care a salvat Crăciunul – 2016
- Cum să oprești timpul – 2017
- Eu și Moș Crăciun – 2017
- Gânduri de pe o planetă nervoasă – 2018
Concluzii
Eu mă declar îndrăgostită de cărțile lui Matt Haig și nu pot decât să vă recomand din suflet, nu doar cartea Eu și Moș Crăciun ci întreaga trilogie a cărților de Crăciun, alături de celelalte cărți ale autorului.
Eu și Moș Crăciun – citate
“Acasă nu este un loc, ea vine cu tine oriunde te-ai duce.”
“Promisiunile sunt pentru mincinoși. Dacă ai spune adevărul mereu, nu ai avea nevoie de promisiuni.”
“Scrisul e doar cititul unei povești pe care o ai în minte și o așterni pe hârtie.“
“Atunci când viața este lipsită de magie, aceasta poate deveni cu adevărat mizerabilă. Iar viețile mizerabile îi pot determina pe oameni să facă lucruri mizerabile.”
“Cărțile sunt doar niște copaci care visează.”
“Dacă alegi să vezi partea bună din cineva o s-o vezi reflectându-se înapoi.”
“Zâmbetul este cea mai bună formă de magie din lume.“
“Deoarece și cuvintele sunt magice, ele pot conține totul.”
“O imposibilitate este doar o posibilitate pe care n-o înțelegi încă.”
“Cărțile, a spus Moș Crăciun, sunt cele mai grozave daruri dintre toate. Nimic altceva nu se compară cu ele.”
“Asta e problema când te simți vinovat. Îți fură toate sentimentele. Chiar și bucuria unei plăcinte cu mure.”
Lectură plăcută!
Dacă ți-a plăcut cartea Eu și Moș Crăciun de Matt Haig, vezi și alte cărți de Crăciun.
S-ar putea să-ți placă și :