Rezumate

Greuceanu, rezumat după Petre Ispirescu

Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 4.8]

Basmul popular Greuceanu, al cărui rezumat îl găsiți mai jos, a fost cules de Petre Ispirescu și publicat prima dată în anul 1876.

Greuceanu rezumat

Cartea Greuceanu este disponibilă pe:

bookzone.ro

Greuceanu, rezumat

Odată, împăratul Roșu a dat de știre că cel ce va recupera soarele și luna din mâinile zmeilor care le-au furat, va primi jumătate din împărăție, dar și pe fiica sa de soție. Însă, celui ce se va încumeta, dar va nu izbuti, i se va tăia capul.

După ce au încercat mulți voinici, dar fără succes, se încumetă și Greuceanu. La drum îl ia și pe fratele său și poposesc la Faurul pământului, cu care se sfătuiește.

libris.ro

Apoi, după ce-au mers ei cale lungă, Greuceanu se desparte de fratele său și continuă drumul singur.

După un timp ajunge la casa zmeilor și se transformă în porumbel. Dar zmeoaicele îl recunosc și fug în casă. Greuceanu se dă din nou peste cap și se transformă într-o muscă. Pătrunde în casă și ascultă discuția lor, astfel, află când se vor întoarce cei trei zmeii acasă.

libris.ro

Îi așteaptă la pod, apoi se luptă cu fiecare. Cu unul seara, cu unul la miezul nopții, iar cu al treilea spre dimineață, reușind să-i omoare pe toți. De la zmeul cel mare află unde sunt soarele și luna și le pune la loc pe cer.

  Soacra cu trei nurori - rezumat după Ion Creangă

Bucuros, se reîntâlnește cu fratele său și pornesc spre împărăția împăratului Roșu. Pe drum, însă, fiicele zmeului îi întind o capcană transformându-se într-un păr cu fructe coapte, respectiv într-o grădină cu flori și apă rece. Știind însă de planul lor, Greuceanu le omoară.

nemira.ro

După ce-au pornit din nou la drum, o văd pe zmeoaica cea mare în urma lor. Dar ajung la timp la Faurul pământului și se ascund. Când aceasta îl roagă pe Greuceanu să facă o gaură în perete doar pentru al vedea, Faurul pământului pune în dreptul ei statuia din fier încins cu chipul lui Greuceanu. Zmeoaica pe îndată îl înghite crezând că este adevăratul Greuceanu și moare pe loc, transformându-se într-un munte de fier.

După ce-au porni din nou la drum, Greuceanu îl trimite pe fratele său înainte pentru a-i anunța împăratului venirea sa. Apoi Greuceanu este păcălit de un drac care-i fură paloșul. Dracul înmânează paloșul unui slujitor cu care se înțelesese întocmai. Cu paloșul în mână, acesta se prezintă în fața împăratului și declară că el a găsit luna și soarele.

libris.ro

Astfel, când fratele lui Greuceanu ajunge la palat este închis fiind considerat un impostor.

Când ajunge și Greuceanu la împărat și descoperă cele petrecute se întoarce numaidecât la locul unde se întâlnise cu dracul și dându-se peste cap se transformă într-un buzdugan mare și începe a lovi statuia în care se prefăcuse dracul. Astfel, își găsește paloșul.

  Rezumat A murit Luchi... Cum am cunoscut eu lumea, Otilia Cazimir

Împăratul văzând toate acestea, se convinge de adevărul vorbelor lui Greucenu și i-o dă pe fiica sa.

Aceștia au făcut nuntă mare și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Sfârșit.


Dacă ți-a plăcut Greuceanu – rezumat, vezi și:

Zâna Munților – rezumat

Zâna Zorilor – rezumat

Prâslea cel voinic și merele de aur – rezumat

Povestea lui Harap-Alb – rezumat

Zâna Plăpumioară – recenzie

Fata babei și fata mosneagului – rezumat

Povestea porcului – rezumat

Dumbrava minunată – rezumat


Categoria: rezumate

Lectură plăcută!

5 thoughts on “Greuceanu, rezumat după Petre Ispirescu

Lasă un răspuns