Rezumate

Legenda lui Romulus și Remus, rezumat. Întemeierea Romei

Click to rate this post!
[Total: 996 Average: 4.8]

Legenda lui romulus si remus rezumat întemeierea romei

Legenda lui Romulus și Remus, rezumat realizat pe baza textului Legendele latinilor de Paul Popescu și Ion Bocioaca

Acum trei mii de ani, pe țărmul țării Latium, situată în centrul Italiei și condusă de regele Latinus, au debarcat mai mulți războinici.

Aceștia, în frunte cu Aeneas au fost bine primiți căci erau iscusiți și aveau arme. Astfel, regele le-a propus să rămână, iar lui Aeneas i-a dat-o pe fiica lui Lavinia și i-a permis să construiască un nou oraș, Lavinium.

bookzone.ro

Însă, Lavinia îi fusese promisă lui Tornus, regele rutulilor. Astfel, s-a iscat un război soldat cu moartea lui Latinus, apoi cu cea a lui Aeneas când tocmai ieșise învingător, urmată de cea a rivalului său, Tornus.

La putere vine fiul lui Aeneas, Ascanius care întemeiază un nou oraș, Alba Longa, lăsând-o pe mama sa vitregă să conducă peste Latium și Lavinium.

libris.ro

Alba Longa devine o cetate puternică, iar după moartea lui Ascanius și a urmașilor săi, actualul rege, Proca, cel de-al treisprezecelea urmaș trebuie să-l aleagă pe unul dintre cei doi fii ai săi, Amulius și Numitor ca viitor conducător. Neputând face asta, decide ca fiecare să conducă câte un an.

  Repausul dominical - rezumat după Ion Luca Caragiale

După ce se împlinește un an, Amulius care începuse primul domnia, nu a mai vrut să respecte decizia tatălui și îi bagă la închisoare pe Numitor și pe fiica acestuia, Rhea Silvia.

libris.ro

În închisoare, Rhea Silvia naște doi băieți gemeni, Romulus și Remus. Auzind acestea, Amulius pune să fie uciși. Însă, cel încredințat să facă asta nu poate duce treaba la bun sfârșit. Îi lasă așadar să plutească pe apele Tibrului sperând că se vor îneca.

Copii însă ajung la mal și sunt alăptați de o lupoaică căreia vânătorii i-au omorât puii. Apoi, Romulus și Remus au fost găsiți și crescuți de către un păstor, Faustulus care, auzind ce se petrecea la palat și-a dat seama imediat cine sunt.

nemira.ro

Băieții au crescut și ieșeau în evidență prin vitejie și putere. Astfel, le-au dat de mai multe ori lectii hoților care-i necăjeau pe păstori.

Într-o zi însă, Remus este prins de aceștia și dus în fața lui Amulius, fiindu-i puse în cârcă toate jafurile lor.

libris.ro

Faustulus, dându-și seama că regele îl va recunoaște pe Remus, îi spune imediat lui Romulus povestea lor și cine sunt ei cu adevărat.

Astfel, Romulus, alături de prietenii săi se îndreaptă spre palat și ajung fix când Remus și bunicul său au fost scăpați din închisoare de oamenii care încă îi erau credincioși.

  Greuceanu, rezumat după Petre Ispirescu

În urma luptei ce are loc, Amulius este ucis, iar Numitor devine rege.

În continuare, Romulus și Remus hotărâsc să construiască un nou oraș în locul unde au fost hrăniți de lupoaică, unde au fost găsiți și crescuți.

Când orașul a început să fie ridicat Remus a dori să știe cine va conduce. Decizia a fost lăsată în mână augurilor. Aceștia decid ca băieții să se ducă fiecare pe un deal și cel care va vedea mai mulți vulturi în zbor va conduce.

Remus vede primul șase vulturi, dar imediat lui Romulus i se arată în zare douăsprezece vulturi, astfel acesta este ales conducătorul noului oraș care primește numele Roma. Romulus jură că va face din Roma o cetate măreață și că oricine îi va trece zidurile fără voia lui sau a urmașilor săi, va fi omorât.

Atunci Remus, invidios pe fratele său îl provoacă sărind zidul care era abia de o palmă și întreabă dacă chiar oricine.

Fiindcă jurăse, Romulus îl omoară de îndată pe fratele său.

Așa s-a întemeiat Roma, în anul 753 I. H.


Dacă ți-a plăcut Legenda lui Romulus și Remus, rezumat, vezi întreaga categorie de rezumate.

Lasă un răspuns