Rezumate

Jane Eyre, rezumat după Charlotte Bronte

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.3]

Acest articol reprezintă un rezumat al întregului roman Jane Eyre de Charlotte Bronte. Dacă vrei să citești doar o prezentare vezi Jane Eyre – recenzie.

Jane Eyre rezumat

Cartea este disponibilă pe elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro

Jane Eyre – rezumat

Vezi lista cu personajele.

Jane Eyre este o fetiță de 10 ani, crescută de mătușa ei, doamna Reed care locuiește la Gateshead Hall alături de cei trei copii ai săi, Eliza, Georgiana și John.

bookzone.ro

Când era foarte mică, părinții lui Jane au murit, iar fratele mamei sale, domnul Reed a luat-o în grijă.

Mama ei făcea parte dintr-o familie nobilă și bogată, dar s-a îndrăgostit de un pastor și s-a căsătorit cu el. Astfel, familia ei a renegat-o.

libris.ro

La moartea unicului ei, acesta a pus-o pe soția sa să jure că va avea grijă de copilă. Doamna Reed a ținut-o în casă pe Jane, dar nu o putea suporta. În plus, Jane era tratată urât și de verii săi, în special de John, cu patru ani mai mare, care era violent cu ea.

Așa s-a întâmplat și într-una din zile, când i-a spart capul. Îndrăznind să se apere, Jane a fost aspru pedepsită de mătușa ei care a închis-o în camera roșie, unde murise unchiu ei și nimeni nu intra. Aici Jane are impresia că vede fantoma acestuia. Strigatele ei nu o înduplecă pe doamna Reed care o încuie din nou în cameră. Astfel, Jane își pierde cunoștința.

libris.ro

După acest eveniment, Jane este trimisă la școală, la așezământul pentru orfani Lowood. Înainte de asta îi spune mătușii cât de mult o urăște și speră că nu o va mai vedea niciodată.

Deși îi este greu la început, Jane se acomodează la Lowood și reușește să supraviețuiască molimei care atinsese și răpuse mult fete.

nemira.ro

Jane petrece 8 ani la Lowood, dintre care, ultimii doi ca profesoară. Când directoarea, domnișoara Temple, de care Jane era foarte atașată, se căsătorește și părăsește Lowood-ul, Jane hotărăște că nu mai are pentru ce rămâne.

Depune un anunț la ziar și găsește un post de guvernată pentru o fetiță, Adele, la mile distanță de Lowood.

libris.ro

Ajunsă aici, descoperă castelul Thornfield și este întâmpinată de intendentă, o femeie bătrână, dar blândă.

Află că stăpânul casei, domnul Rochester călătorește foarte mult și vine rar la Thornfield.

Într-una din zilele, când se ducea să lase o scrisoare, Jane se întâlnește cu un călăreț și câinele acestuia. Călărețul cade la câțiva pași de ea, iar aceasta îl ajută.

Într-un târziu, întoarsă acasă, descoperă că cel pe care-l întâlnise era însuși stăpânul ei care revenise la Thornfield.

Zilele treceau, iar domnul Rochester părea că nu are de gând să mai plece. Deprinse obiceiul de a o chema pe Jane în fiecare seară pentru a discuta diverse. Astfel, Jane află că Adele nu este fiica sa, ci a fostei sale amante, o franțuzoaică pe care o prinsese înșelându-l.

  Expresul Polar, carte de Chris Van Allsburg - recenzie

Astfel, Jane a ajuns să-l cunoască pe domnului Rochester și să-i înțeleagă capriciile și firea lui aprigă.

Într-o noapte, însă, Jane a auzit zgomote și ieșind să vadă despre ce este vorba, descoperă că din camera domnului Rochester iese fum și-l găsește pe acesta leșinat. După ce focul este stins și domnul Rochester își revine, acesta se îndreaptă spre mansarda casei unde locuia Grace Poole, o servitoare care lui Jane i se părea ciudată și despre care nu știa prea multe.

În tot acest timp îi poruncește lui Jane să nu trezească pe nimeni și să nu spună nimic despre ce s-a întâmplat.

La întoarcere, îi mulțumește lui Jane că i-a salvat viața. O ia de mâini, iar aceasta observă că “glasul lui avea o energie ciudată şi o flacără stranie îi strălucea în ochi.” Apropierea aceasta o făcut pe Jane să aștepte cu nerăbdare dimineața și să-l întâlnească pe domnul Rochester.

Însă, află că acesta plecase la Millcote. Acesta revine abia după două săptămâni, cu un întreg alai.

La sosire, domnul Rochester nu-i adresează nici un cuvânt, ba mai mult, Jane observă clar apropierea dintre el și domnișoara Ingram. Auzise de la doamna Fairfax, intendenta, de legătura dintre cei doi.

Aceste lucruri o făceau pe Jane să sufere, cu atât mai mult cu cât domnul Rochester o obligase să fie prezentă în salon, alături de musafirii săi.

Cu timpul, Jane s-a resemnat cu gândul la nunta pe care o intuia toată lumea și și-a văzut de ale ei.

Cu mare surprindere, într-o zi află că cineva o caută. Vizitiul doamnei Reed. Aceasta cerea numai decât să o vadă, aflându-se pe moarte. Se pare că vărul ei John a risipit averea familiei și s-a sinucis. Toate astea aducându-o pe mătușa ei în starea actuală.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Jane cere învoire de la domnul Rochester să plece. Acesta e de acord, cu condiția să nu stea mult.

Ajunsă la Gateshead Hall, rămâne surprinsă de cât de vie este ura mătușii față de ea, chiar și în starea în care se află. Jane îi spune că o iartă pentru tot, dar doamna Reed nu are niciun cuvânt bun pentru ea. Îi spune doar că i-a făcut o nedreptate.

Se pare că în urmă cu trei ani a primit o scrisoare de la unchiul lui Jane din partea mamei, de a cărui existență Jane nici nu știa. Se pare că acesta se îmbogățise și voia să o înfieze pe Jane, apoi să-i lase toată averea. Însă doamna Reed i-a scris ca Jane a murit în timpul molimei ce a cuprins Lowood-ul.

Jane i-a scris unchiului său și a rămas o lună întreagă la Gateshead Hall, întrucât după moartea mătușii verișoare au rugat-o să rămână cu ea.

  În pat cu regele, carte de Eleanor Herman - recenzie

La întoarcerea la Thornfield simte o nespusă bucurie, ca și cum s-ar întoarce acasă.

Într-una din seri se refugiază în grădină și se întâlnește cu domnul Rochester. Acesta îi mărturisește că într-adevăr are de gând să se însoare într-o lună. Jane își dă seama că Adele va fi trimisă la pension și că ea va trebui să-și caute alt loc de muncă.

Durerea ce o simțea în suflet o face să-i dea lacrimile și-i mărturisește domnului Rochester că cel mai greu va fi să se despartă de el.

În acel moment, domnul Rochester hotărăște să dea totul pe față și-i mărturisește că ea este cea cu care are de gând să se însoare și o cere de soție. Ingram fusese doar un pretext pentru a o face geloasă. Jane este în al nouălea cer și nu-i vine a crede. Își mărturisec dragostea și se sărută.

Jane trăia zile fericite, dar, iată, că într-o noapte, aproape de ziua nunții vede în camera ei o arătare hidoasă care îi ia voalul de mireasă și-l rupe în două. Se apropie apoi de ea și stinge în fața ei luminarea. Jane își pierde cunoștința.

Veni și ziua nunții, iar Jane și domnul Rochester se îndreaptă spre biserică, dar slujba le este oprită de doi bărbați, unul avocat, iar celalalt, un prieten de-al domnului Rochester pe care Jane îl cunoaște. Într-una din seri, pe când se afla la castel, acesta a fost înjunghiat în timpul nopții în mansarda casei. Jane era convinsă că autoarea era nimeni alta decât Grace Poole. Ea îl ajutase atunci pe domnul Rochester ca nimeni să nu afle cele întâmplate.

Și iată că, azi acest domn spune că are o piedică împotriva căsătoriei lor. Se pare că domnul Rochester este deja căsătorit, iar soția lui, nebună este închisă la mansardă și păzită de Grace Poole.

Jane abia atunci face legătura cu incendierea camerei domnului Rochester, cu injunghietea prietenului acestuia care se pare că e fratele nebunei și cu apariția aceea hidoasă din timpul nopții care a făcut-o pe Jane să-și piardă cunoștința.

Și, iată cum, toată fericirea pe care Jane o trăise, se transformă în coșmar.

Domnul Rochester a încercat neîncetat să o înduplece pe Jane expunându-i toate detaliiile mariajului său pus la cale de familia sa și în care i s-a ascuns starea de sănătate a soției, dar în zadar.

A doua zi, Jane a fugit de la Thornfield. A suferi de frig și de foame multe zile, până când puterile au răpus-o în fața unei case.

Aceștia au luat-o și au îngrijit-o. Era vorba despre două fete guvernate, Diana și Mary Rivers și fratele lor, St. John, păstor. Tatăl lor tocmai decedase.

Jane și-a ascuns numele adevărat față de ei.

La Marsh End, Jane a început să se simtă foarte bine. Într-o zi, însă cei trei frați primesc vestea că unchiul lor John, fratele mamei lor a murit, iar averea a fost lăsată unei rude îndepărtate întrucât cu mult timp în urmă avusese o neînțelegere cu tatăl lor peste care, se pare, că nu a trecut.

  Recenzie „Pe aripile iubirii” -Barbara Cartland

În cele din urmă, Jane ajunge învățătoare în sat, iar într-o seară St. John vede scris pe o foaie numele ei adevărat și face anumite legături.

Următoarea zi, îi dezvăluie totul acesteia. Se pare că știa întreaga ei poveste, întrucât unchiul lor John, care tocmai a decedat este și unchiul ei, același care voia să o înfieze, iar întreaga moștenire i-a revenit lui Jane.

Jane e foarte bucuroasă că are și ea o familie și decide să împartă banii în mod egal cu verii ei.

Timpul trecea, iar John care se hotărâse să plece ca misionar în India o roagă pe Jane să meargă cu el, o cere în acest scop de soție. Jane refuză, iar acesta se înfurie. Insistă de mai multe ori, iar Jane îi spune că va merge cu el, dar nu în calitate de soție. Acesta insistă din nou.

Într-unul din aceste momente, când vorbea cu St. John, Jane are impresia că-l aude pe domnul Rochester strigând-o. Dar cumva, vocea venea din interiorul ei.

Întrucât trimisese mai multe scrisori la care nu a primit niciun răspuns și pentru că, deși trecuse un an, ea nu încetase să-l iubească pe domnul Rochester, hotărăște să plece la Thornfield pentru a afla ce s-a întâmplat cu acesta.

După o călătorie de câteva zile, ajunge și găsește castelul ars. Află apoi de la un hangiu că nebuna care locuia acolo i-a dat foc într-o noapte, iar apoi s-a aruncat în gol, murind pe loc. Iar domnul Rochester, încercând să-i scoată pe toți afară și să-i salveze de flăcări și-a pierdut vedere și a fost grav accidentat la un braț, iar în cele din urmă i-a fost amputat.

Află și că acum locuiește la Ferndean, o clădire străveche așezată în mijlocul pădurii.

Jane pornește numaidecât acolo și-l întâlnește pe acesta. Întâlnirea este emoționată și-i promite că va rămâne lângă el pentru tot restul vieții. După trei zile se căsătoresc.

Istorisirea are loc la 10 ani de la nuntă și naratoarea povestește cât de bine le este împreună, ba chiar, domnul Rochester și-a recăpătat vederea la un ochi, încât a putut observa că primul lor născut avea ochii lui.

Sfârșit!


Dacă ți-a plăcut Jane Eyre – rezumat, s-ar putea să-ți placă și:

Vezi întreaga selecție de rezumate.

6 thoughts on “Jane Eyre, rezumat după Charlotte Bronte

Lasă un răspuns