Rezumate

Quo Vadis – rezumat

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4.4]

Quo vadis rezumat

Quo Vadis-Rezumat

Atenție! Acest articol cuprinde întreaga acțiune a romanului Quo Vadis. Dacă vrei să citești doar o prezentare a acestui roman, vezi articolul “Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz – recenzie.

bookzone.ro

Acțiunea începe în anul 64, în timpul domniei împăratului Nero, când Vinicius, un ofițer roman se îndrăgostește de Lygia, fiica regelui ligian ce era ostatică de război, dar care fusese crescută cu dragoste de către Aulus și Pomponia.

libris.ro

Petronius, sfătuitor de bază al lui Nero și unchi al lui Vinicius, își folosește influența pentru ca fata să fie dusă în casa lui Vinicius.

Aceasta, însă, se împotrivește și, ajutată fiind de creștini reușește să fugă. Furios, Vinicius îl angajează pe Chilon, un șarlatan pentru a o găsi.

libris.ro

Când, după multe căutări ajunge la ea este aproape ucis de garda de corp a Ligyei, Ursus, dar apostolul Petru fiind de față, cere îndurare pentru el.

Fiind grav rănit, rămâne în casa acestora unde Lygia îl îngrijește și realizează că și ea îl iubește.

nemira.ro

Întrucât Vinicius nu era creștin ca și ea și considerând că dragostea ei pentru acesta este împotriva voinței lui Dumnezeu, fuge din nou.

Vinicius are s-o reîntâlnească, dar de acestă dată, fiind pătruns de aceeași credință în Cristos, primesc binecuvântarea apostolului Petru, iar Vinicius este botezat.

libris.ro
  Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz (recenzie)

După ce Nero dă foc Romei pentru a-și găsi inspirația și a compune o epopee, pentru a spulbera acuzațiile la adresa lui, îi blameaza pe creștini pentru incendierea orașului. Prin urmare, toți creștini sunt arestați și supuși la chinuri îngrozitoare: sunt aruncați în arenă în fața animalelor sălbăticie, sunt crucificați sau arși de vii, ca pe torțe.

Printre cei arestați se află și Lygia, iar în ciuda încercărilor, Vinicius nu izbutește să o salveze, astfel, este legată de un zimbru și pusă în arena în care se afla puternicul Ursus. Acesta, însă, reușește să omoare zimbrul și să o salveze pe Lygia.

Într-un exces de zel, Vinicius întră în arenă, deși știa că astfel îl va mânia pe împărat. Însă, mulțimea empatizeză cu povestea lor și sătulă de atâtea orori, îi apară împotriva lui Nero, astfel încât, acesta nu a mai avut încotro.

Cu timpul, oamenii au început să-și dea seama de acuzarea pe nedrept a creștinilor, dar apostolul Petru încă era cautat, astfel, este sfătuit să fugă din Roma. La ieșirea din oraș, i se arată Cristos, iar Petru il întreabă “Quo Vadis, Domine ?” ceea ce în latină înseamnă “Încotro, Doamne?”. Răspunsul acestuia fiind “Roma”, prinde curaj și se întoarce, iar în cele din urmă este arestat și crucificat, murind ca un martir.

  Cioc! cioc! cioc! - rezumat după Emil Gârleanu

Monstruozitațile lui Nero nu se opreau și și-a adus la moarte mare parte din suita imperială, printre care și pe propria soție, dar și pe Petronius. Prin urmare este părăsit și lăsat singur în palat.

Astfel, aflăm în epilog cum Nero și-a luat viața.


Dacă ți-a plăcut articolul Quo Vadis – rezumat. Vezi și celelalte rezumate.

Lasă un răspuns