Recenzii carti · Rezumate

Pulbere de stele – rezumat carte de Neil Gaiman

Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 4.8]

Pulbere de stele este o carte fantasy, al cărei rezumat integral îl găsești la sfârșitul postării, prima pe care Neil Gaiman a scris-o, despre tânărul Tristran Thorn din satul Wall care pornește dincolo de zid, în Țara Zânelor pentru a găsi steaua căzătoare promisă fetei de care este îndrăgostit.

Pulbere de stele rezumat

Pulbere de stele – detalii carte

Publicare: Paladin, 2021, 216 pg
Prima apariție: 1999
Titlu original: Stardust
Gen: fantasy
Ecranizare: 2007
Nota mea: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐⭐ /5
Nota Goodreads: 4/5

Disponibilitate carte

Pulbere de stele – recenzie carte

N-am citit foarte multe cărți fantasy până acum, dar această mi-a trezit apetitul și interesul pentru cărțile scrie de Neil Gaiman.

bookzone.ro

Mi-a plăcut mult acțiunea romanului care m-a captivat până la sfârșit. Cel puțin a doua jumătate a cărții m-a ținut până târziu în noapte întrucât n-am putut să o las până nu aveam să aflu finalul. Iar finalul este pe măsură, multe lucruri se dezvăluie și se leagă în mod neașteptat si plăcut.

Aș asemuit cartea cu un basm în care se împletesc creaturi magice și asistăm la maturizarea tânărului Tristran Thorn în călătoria sa prin Țara Zânelor unde înfruntă tot felul de primejdii.

libris.ro

Una peste alta mi-a plăcut mult cartea și o recomand iubitorilor genului fantasy, dar si celor care nu au dat o șansă acestui gen până acum.

Dacă vrei să afli întreaga poveste, te invit să citești cartea Pulbere de stele sau poți citit un rezumat mai jos.

libris.ro
Despre autor

Neil Gaiman (n. 1960) este un scriitor britanic de cărți fantasy și science fiction, câștigător al multor premii și numit adesea un rockstar al literaturii.

Alte cărți scrise de Neil Gaiman:
  • Zei americani
  • Coraline
  • Cartea cimitirului
  • Anansi boys
  • Nicăieri
  • Semne bune
  • Oceanul de la capătul aleii
  • Preludii și nocturne
  • Casa păpușii
Pulbere de stele – rezumat carte

Satul Wall se află la o distanță destul de mare de Londra, iar odată la 9 ani se umple de vizitatori veniți special pentru bâlciul ce are loc de partea cealaltă a zidului ce înconjoară satul, numită Țara Zânelor.

nemira.ro

În acea zi, Dunstan Thorn, fiul unor fermieri întâlnește o femeie frumoasă, sclava unei vrăjitoare de la care primește un ghiocel de sticlă în schimbul unui sărut. Ca fermecat, acesta se întâlnește la miezul nopții cu ea și își petrec noaptea împreună.

  Privighetoarea, carte de Kristin Hannah - recenzie

După câteva luni, timp în care Dunstan Thorn s-a căsătorit cu Daisy Hempstock, la zid este lăsat un bebeluș cu un bilețel pe care scria Tristran Thorn. Dunstan și soția lui au avut grijă de băiat dar nu i-au spus niciodată de unde vine.

libris.ro

Peste alti 9 ani când au loc din nou pregătiri pentru bâlci, în timp ce se plimba cu Victoria Forester, fata de care e îndrăgostit, Tristran îi făgăduieștee acesteia că-i va aduce steaua care tocmai cazuse din cer. Aceasta îi promite în schimb tot ce-și va dori.

Chiar în acea noapte Tristran pornește cu binecuvântarea tatăl său dincolo de zid, în Țara Zânelor, unde căzuse steaua căzătoare.

Acesta are parte de numeroase aventuri, se întâlnește cu un pitic păros, se ceartă cu zânele mititele, apoi ghidat de o lumânare, după multe zile de mers găsește steaua. Aceasta era o fată blondă, cu o rochie albastră și strălucea. Tristran îi leagă un lanț de argint în jurul mijlocului, iar celălalt capăt în leagă de mijlocul său. Tristran observă că steaua avea legat la mijloc un lanț cu o piatră de topaz.

În cădere steaua și-a rupt piciorul și nu era deloc bucuroasă să fie luată cu forța de Tristran. Mergând prin pădure aceștia dau peste un inorog și un leu care se luptau pentru coroană. Când leul își înfinse colții în gâtul inorogului, iar acestea se lupta cu ultimele puteri, Tristan intervine și-l salvează oferindu-i coroana leului

Tristran ia și inorogul cu ei, iar după ce rănile i se cicatrizeaza o ia pe stea în spate, iar mai apoi si pe Tristan. Rămași fără hrană, opresc la marginea unui sat, dar întrucât inorogul și steaua nu puteau înainta, Tristran o dezleagă și o lasă la marginea pădurii. Întors din sat, Tristran observă că aceștia au fugit.

În tot acest timp, în Stormhold cel de-al 81-lea senior murea și în loc să-l aleagă pe unul dintre fii săi drept urmaș și să-i ofere topazul care era Puterea Stormholdului și care urma să-l facă stăpân pe cel ce-o deținea și era din familia Stormholdului, o aruncă în înaltul cerului, spunându-le că va fi a aceluia dintre ei care o va găsi.

Dintre cei șapte frați care fuseseră, mai trăiau doar trei, restul fiind uciși chiar de frați lor în lupta pentru puterea Stormholdului. În scurt timp însă rămân doar doi, iar Primus, cel care l-a ucis pe cel de-al treilea frate care mai trăia, fuge în lume fiind urmărit de Septimus, singurul său frate în viață.

  Ursul păcălit de vulpe, rezumat după Ion Creangă

Tot în același timp trei vrăjitoare foarte bătrâne află despre steaua ce a căzut. Inima acesteia era capabilă să le redea tinerețea și să le sporească puterile. Așadar una din ele pornește în căutarea ei.

Revenind la Tristran, acesta întâlnește un copac care îi oferă ajutorul pentru a o găsi pe stea, plus o frunză pe care-l sfătuiește când va considera de cuviință întrucât îi va oferi informațiile de care va avea nevoie. Tristran îi urmează instrucțiunile și se întâlnește cu Primus care se îndrepta cu caleasca spre stea. Tristran simțea direcția în care era steaua și știa în ce direcție se aflau diferite locuri de care nu auzise niciodată.

Primus acceptă să-l ia pe Tristran, iar după un drum lung si anevoios ajung la un han. Acesta fusese transformat de vrăjitoare dintr-o căruță, iar pe țapii săi îi transformase în oameni întrucât simțea că steaua se apropie, iar ploaia violentă pe care vrăjitoarea o stârnise sigur o va face să oprească la han. Și chiar așa se întâmplă. Vrăjitoarea, deghizată într-o frumoasă femeie câștigă încrederea Stelei. În timp ce-și pregătea cuțitele, aude gălăgie afară și-l vede pe Primus și Tristran care doreau să rămână la han. Vrăjitoarea nu are încotro.

Alfat în grajd, Tristran primește o bautură caldă de la vrăjitoare și numaidecât calul alb aflat în grajd se ridică și detectează otrava. Atunci Tristran observă că acesta era inorogul. Folosește rapid frunza și fuge în han. Pe loc vrăjitoarea îl ucide pe Primus, iar Tristran o ia pe stea de mână și ghidați de lumânare reușesc să ajungă în alt loc până se opresc pe nori.

Aici sunt găsiți de o corabie iar căpitanul ei îi primește cu drag. Aceștia călătoresc spre Wall unde se pregătește balciul.

Spre bâlci mergea și vrăjitoarea a cărei slujnică îi oferise tatălui lui Tristran ghiocelul de sticlă și cu care acesta se întâlnise în pădure la miezul nopții. Acum aceasta era transformată într-o pasăre. În schimbul ghiocelului de sticlă, baba se învoiește să-i ducă la bâlci cu trăsura ei. Dar nu reușește să vadă steaua din cauza unui blestem făcut de cealaltă vrăjitoare, aflată pe urmele stelei.

Între timp Septimus îl găsește pe fratele său mort și fiindcă așa era legea o caută pe vrăjitoare pentru a răzbuna moartea acestuia. Când în sfârșit o găsește încearcă să dea foc cocioabei în care se afla, însă acesta îi vine de hac cu o mușcătură de șarpe, iar Septimus moare.

  Budulea Taichii - rezumat după Ioan Slavici

Tristran și steaua la ajung la Wall și nerăbdător acesta merge în sat, lăsând-o pe stea să-l aștepte după zid. Află că Victoria Forester glumise în legătură cu steaua și că este îndrăgostită de un bărbat mai în vârstă ca ea. Tristran nu e supărat ba chiar îi spune că dorința lui întrucât a găsit steaua căzătoare este ca cei doi să se căsătorească cât mai repede.

Tristran e bucuros să-și revadă întreaga familie și își ia din nou rămas bun de la ei, știind că de această dată e definitiv. La plecare, tatăl său îi spune și despre originea sa și atunci Tristran realizează de ce se simte atât de bine după zid.

În tot acest timp vraja cu care baba o ținea slugă pe femeia transformată în pasăre se rupe și aflăm că este doamna Una, prima născută a celui de-al 81-lea conducător al Stormholdului.

Tristran se întoarce la stea și se sărută realizând că s-au îndrăgostit. Tristran se întâlnește cu mama sa care îi spune că este moștenitorul de drept al Stormholdului întrucât toți unchii săi sunt morți. Atunci află că topazul de la mijlocul stelei Puterea Stormholdului, cea care lovise steaua și o dăduse jos din cer. Tristran primește piatra și o pune la gât însă îi spune mamei sale că dorește să mai călătorească o perioadă prin lume apoi va reveni la regat.

Steaua se întâlnește cu vrăjitoarea și îi spune că inima ei îi aparține lui Tristran. Știind că astfel inima stelei nu-i mai este de folos, vrăjitoarea o lasă în pace.

Timp de cinci doamna Una a condus regatul în calitate de regent până când Tristran și steaua s-au întors și au domnit împreună până la sfârșitul vieții.

Sfârșit!

Vezi cartea pe:


Dacă ți-a plăcut cartea Pulbere de stele de Neil Gaiman, dar și acest rezumat, vezi și:


Lectură plăcută! 📖



Lasă un răspuns