Recenzii carti

Cronicile din Narnia 1-Nepotul magicianului de C. S. Lewis (recenzie)

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

“Nepotul magicianului” este prima carte din seria de cărți fantastice pentru copii, “Cronicile din Narnia”, ce cuprinde în total 7 volume:

  1. Nepotul magicianului
  2. Leul, vrăjitoarea și dulapul
  3. Calul și băiatul
  4. Prințul Caspian
  5. Călătorie cu Zori de zi
  6. Jilțul de argint
  7. Ultima bătălie

Acest prim volum face referire la creația unui tărâm nou, Narnia, de către leul Aslan prin cântec.
Rating: ⭐⭐⭐⭐

elefant.ro


C. S. Lewis (1898-1963) este un scriitor englez cunoscut pentru seria de cărți “Cronicile din Narnia”. Autorul a fost prieten cu R. R. Tolkien (autorul cărții “Stăpânul inelelor”) și a murit în aceeași zi cu asasinarea lui John F. Kennedy.
Cartea are 182 de pagini și a apărut la Editura Arthur în 2015.
Sub titlul original “The Magician’s Nephew”, cartea a fost publicata pentru prima data în 1955 la Londra.


Romanul își începe acțiunea în 1900, la Londra cu întâlnirea dintre Polly Plummer și Digory Kirke. Acesta, împreună cu mama sa bolnavă se mutase de curând în casa domnului și domnișoarei Ketterley, frate și sora, care locuiau lângă Polly.

Cărțile din seria „Cronicile din Narnia” pot fi achiziționate de aici, aici, sau aici.

Deși reticenți la început, cei doi ajung sa se împrietenească și să petreacă o bună parte din timp împreună.
Într-o zi, dorind să exploreze o casa părăsită din vecini, mergând prin tunelul din acoperiș, aceștia nimeresc în camera secreta a domnului Ketterley, unchiul lui Digory.

libris.ro

“Unchiul Andrew era înalt și foarte slab. Avea nasul ascuțit, ochii extrem de strălucitori și un smoc mare de păr cărunt ciufulit.”

Lucrurile devin însă ciudate când unchiul Andrew le mărturisește că este magician. Acesta o ademenește pe Polly sa atingă niște inele, făcând-o sa dispară.
Digory atinge și el un inel pentru a pleca după Polly și a o aduce înapoi. Asta era ceea ce urmărise încă de la început unchiul Andrew pentru a verifica utilitatea inelelor.

“… pentru o clipa totul deveni tulbure. Digory zări o lumină slabă, verzuie, care venea de undeva de deasupra lui; totul era ascuns în bezna. Nu stătea și nici nu pășea pe nimic. Nu se atingea de nimic”

Digory ajunge în Pădurea de la hotarul dintre tărâmuri, o găsește pe Polly, apoi descoperă că pot călători în diferite universuri prin intermediul ochiurilor de apa ce se aflau acolo, dar și a inelelor.
Înainte de a se întoarce acasă, hotărăsc să verifice acest lucru sărind într-un ochi de apa. Astfel, ajung în Charn, o lume în care nu exista niciun om. Dar, cumva, Digory reușește să trezească o vrăjitoare, Jadis, Regina acestui loc care omorâse toți locuitorii.

“Înălțimea era nimic pe lângă frumusețea, sălbăticia și cruzimea Reginei.”

Printr-o eroare, Polly și Digory ajung să se întoarcă în lumea lor tot cu vrăjitoare după ei. De aici începe un adevărat tărăboi. O serie de evenimente se succed, până când Digory, Polly, unchiul Andrew, un birjar și calul său ajung să asiste la formarea unei lumi noi, Narnia.
Iar Digory pare să aibă un rol foarte important în punerea bazelor acestei lumi. Vom vedea doua tabere clar definite, binele și raul.

litera.ro
  The Witcher - cărți de Andrzej Sapkowski

Cartea este magica, iar peisajele descrise sunt superbe.

“Primele raze ale soarelui se strecurau printre copacii din pădure; iarba era acoperită de rouă, iar pânzele de păianjen păreau din argint.”

“La picioare li se așternuse un covor de iarbă verde, cu mănunchiuri de margarete și piciorul-cocosului.”

Imaginația autorului pare să nu aibă limite. Pe alocuri mi s-a părut că seamănă cu basmele românești, unde “eroul”, reprezentantul binelui trebuie să înfrunte răul, iar în scopul ăsta are de făcut și o călătorie.
Cartea a fost destul de scurtă, iar evenimentele s-au desfășurat cu repeziciune. Din acest motiv se citește foarte ușor.
Deși te introduce într-o atmosfera frumoasa prin descrierile făcute, cărții pare să îi lipsească totuși o fundație solida. Părea pe alocuri o poveste imaginară și atât. Asta pana am citit și alte recenzii care spun ca primul volum poate părea incomplet, întrucât nu este primul volum scris cronologic, ci al șaselea, fiind un răspuns la întrebarea unui prieten despre formarea tărâmului Narnia. Astfel, “Nepotul magicianului” pare sa completeze anumite goluri din primele volume și sa vina cu explicații si .
Prima carte din punct de vedere cronologic din seria “Cronicile din Narnia” este “Leul, vrăjitoarea și dulapul”. Pe care mă gândesc să o citesc pentru a vedea cum se conturează povestea.
“Nepotul magicianului” este totuși un roman echilibrat și sa nu uitam, pentru copii.
Cartea este și autobiografica, întrucât se regăsesc elemente comune între autor și personajul principal, Digory. Ambii și-au pierdut mamele la vârste fragede și au crescut departe de tații lor. De asemena, ambii urmează cariera de profesor.
Regăsim în acest roman și elemente creștine precum Creația, păcatul originar, ispitele, etc
Recomand cartea “Nepotul magicianului” pentru descoperi povestea fantastica a ținutului Narnia.
Lectura plăcută!

librex.ro