Recenzii carti

Viața și aventurile lui Moș Crăciun, Frank Baum

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.9]

Cartea Viața și aventurile lui Moș Crăciun de Frank Baum nu ar trebui să lipsească din nicio listă de cărți de Crăciun. Acesta relatează una din cele mai vechi versiuni despre povestea Moșului, încă de actualitate și îndrăgită de mulți cititori.

Viața și aventurile lui Moș Crăciun – detalii carte

Titlu original: The Life and Adventure of Santa Claus
Publicare: Editura Vellant, 2018, 128 de pg
Prima apariție: 1902
Gen: fantasy, carte de Crăciun
Nota mea:⭐⭐⭐⭐⭐/5
Nota Goodreads: 3.9/5
Cumpără cartea de pe: libris.ro, carturesti.ro

bookzone.ro

Despre autor

Frank Baum (1856-1919) este un scriitor american de cărți pentru copii, cunoscut în special pentru cartea sa Vrăjitorul din Oz.


Viața și aventurile lui Moș Crăciun – rezumat

În pădurea Burzee trăiesc tot felul de creaturi magice: zâne, nimfe, druide, ryli, knooki, spiriduși, toate sub autoritatea supremă a lui Ak, Mai Marele Pădurilor.

libris.ro

Într-o zi acesta găsește un copil în pădure și-l salvează din ghearele unei leoaice. La auzul acestei întâmplări, o nimfă pe nume Necile încalcă regulile și ia copilul. În cele din urmă, Marele Ak îi permite să-l păstreze și pune asupra lui o protecție pentru a supraviețui în pădure. Necile decide să-l numească Claus, însemnând “cel mic” .

Însă în curând, cel mic avea să crească și să bucure creaturile pădurii cu prezența sa.

libris.ro

“Rylii iubeau sunetul râsului său, knokii îi iubeau curajul, iar zânele îi iubeau inocența.”

Devenit un tânăr în toată firea, Marele Ak decide să-i arate lumea din care provine, cea a oamenilor.

Claus, văzând suferința acestora, în special a copiilor, decide să trăiască alături de ei și să-i ajute.

nemira.ro

Astfel, cu ochii înlăcrimați părăsește pădurea și se stabilește în Valea Râsetelor, având în continuare parte de ajutorul creaturilor magice și de protecția Marelui Ak.

Aproape de Valea Râsetelor se afla un sat, iar Claus obișnuia să meargă acolo și să se joace cu copii, oferindu-le bucurie.

libris.ro
  Amantul Doamnei Chatterley - rece carte de D.H. Lawrence

La venirea iernii, așezat în fața focului, Claus sculptează prima jucărie ce o înfățișa pe pisică lui, Blinki.

“Claus se uita la pisicuță, apoi la bucata de lemn pe care o cioplea, până când aceasta începu să capete o formă, iar forma semăna cu un cap de pisică cu urechile ciulite. Claus se opri din fluierat și începu să râdă, apoi amândoi, și el, și pisica, se uitară uluiți la figurina din lemn. Ciopli apoi ochii și nasul și rotunji partea de jos a capului, ca să aibă și un gât pe care să stea.
Însuși stăpânul pisicii era mulțumit de meșteșugul lui, fără să știe exact de ce. Într‑adevăr, avea motive întemeiate să se felicite în acea seara, și toți copiii din lume ar fi trebuit să i se alăture ca să sărbătorească. Claus tocmai făcuse prima lui jucărie.”

Văzând bucuria pe care aceasta i-a adus-o unui copil pe care l-a salvat de la îngheț, decide să mai facă și altele. De data aceasta rylii îl ajută oferindu-i culori naturale, rezultând niște jucării și mai frumoase.

Și uite așa, Claus a început să distribuie jucării copiilor săraci.

Cu timpul, abilitățile lui de a sculpta s-au perfecționat. A început chiar să modeleze jucării din lut, iar zânele îi furnizau tot felul de materiale prețioase pentru a croi hăinuțe păpușilor.

Copii erau fericiți și ascultători, ceea ce nu-i mulțumea însă pe awgwasi, care până atunci reușeau să pătrundă în mintea lor și să-i facă să fie obraznici.

Astfel, văzând influența pozitivă a lui Claus asupra copiilor, awgwasii decid să scape de el.

După mai multe încercări eșuate, între awgwasi și creaturile magice ale pădurii se declară război, întrucât acestea din urmă îl protejau pe Claus. Victoria a fost de partea Binelui, iar awgwasii au fost alungați pentru totdeauna.

Așadar, Claus se bucura liniștit de confecționarea jucăriilor și decide să le distribuie nu doar în satul de lângă Valea Râsetelor, ci mult mai departe, bucurând astfel și alți copii.

  File din cartea naturii de Ion Agârbiceanu - recenzie

La venirea iernii însă, cu o zăpadă mai mare ca niciodată, călătoriile lui devin imposibile.

Dar căprioarele Glossie şi Flossie îl vor ajuta trăgând sania plină cu jucării pe întreg parcursul nopții, având însă ordin de la knookul Will să revină înainte de răsărit.

Deoarece acestea au întârziat un minut, în pădure are loc o dezbatere în urma căreia se decide să nu fie pedepsite. Mai mult, lui Claus i se permite ca o singură dată pe an, în noaptea din Ajunul Crăciunului să fie ajutat de maxim zece căprioare, care se vor numi reni, iar creaturile pădurii vor interveni pentru a-i face cât mai rapizi și puternici, ușurându-i misiunea lui Claus.

Astfel, în primul Crăciun, acesta reușește să distribuie cadouri la și mai mulți copii, într-o singură noapte.

În continuare, aflăm povestea jucăriilor așezate în șosetele din fața șemineului și a primului brad de Crăciun. Mai mult, descoperim cum a primit Claus darul imortalității, cum a trecut peste ultima sa provocare în distribuirea jucăriilor și cum a reușit să-i implice pe părinți și câteva companii de jucării în misiunea sa din fiecare an, într-o lume care devenea din ce în ce mai mare.

Toate acestea le veți descoperi lecturând minunata carte, Viața și aventurile lui Moș Crăciun de Frank Baum.


Recenzie carte

Mi-a plăcut mult cartea și a devenit preferata mea în materie de cărți de Crăciun, surclasând cartea lui Matt Haig, “Un băiat numit Crăciun” cât și întreaga serie de cărți de Crăciun scrise de acesta (“Fetița care a salvat Crăciunul”, “Eu și Moș Crăciun”).

În comparație cu cărțile de Crăciun ale lui Matt Haig, Viața și aventurile lui Moș Crăciun mi se pare că are o magie diferită, divină, celestă, pe când trilogia mai sus menționată are un stil mai comercial.

Începutul cărții m-a dus cu gândul la Mowgli sau Tarzan, ambii, oameni crescuți în pădure de către animale. Diferența este că Moș Crăciun a fost crescut printre creaturile fantastice, nemuritoare.

  Cele mai frumoase cărți de Paști pentru copii

Povestirea în sine este un basm fermecător și nemuritor ce prezintă într-un mod original și plin de imaginație legenda lui Moș Crăciun, răspunzând la multe întrebări.

Cartea “Viața și aventurile lui Moș Crăciun” reprezintă una din cele mai frumoase recreații asupra vieții celui mai îndrăgit personaj din toată lumea.

Aceasta este scrisă într-o manieră fluidă și neforțată. Gingășia autorului dă dependență, iar siguranța cu care expune aventurile Moșului te face să crezi sau cel puțin să-ți dorești ca povestea să fie reală.

Am tras de timp în citirea acestei cărți, vrând să prelungesc această minunată lectură. Nu m-am grăbit deloc deși eram nerăbdătoare să descopăr cum evoluează lucrurile.


Concluzii – Viața și aventurile lui Moș Crăciun

Cartea este potrivită pentru o lectură în tihnă, în apropierea Crăciunului, la sclipirea plăpândă a luminițelor din bradul de Crăciun.


Citate – Viața și aventurile lui Moș Crăciun

În lumea întreagă, nu există ceva mai frumos decât un copil fericit, zise bunul și bătrânul Moș Crăciun, și, dacă ar fi după el, toți copii ar fi frumoși, căci toți ar fi fericiți.

“Fiecare om are o misiune și aceea constă în a lăsa lumea un loc mai bun decât cum a găsit-o.”

“Este posibil ca orice om, prin fapte bune, să se consacre ca Sfânt în inimile oamenilor.”

“Copilăria este cea mai frumoasă perioadă din viața oamenilor.”


Lectură plăcută!


S-ar putea să-ți placă și :

Cele mai frumoase cărți de Crăciun

Lista cărților cu povești de iarnă și povești de Crăciun citite

Top 10 cele mai frumoase poezii de iarnă și Crăciun

Top 5 cărți de Crăciun cu povești pentru copii