Recenzii carti · Rezumate

Numără stelele – rezumat carte de Lois Lowry

Click to rate this post!
[Total: 12 Average: 4.4]

Numără stelele de Lois Lowry este o carte pentru copii pe tema celui de-al doilea război mondial. Mai jos, după recenzie găsești un rezumat integral al cărții.

Numără stelele rezumat carte lois lowry

Numără stelele – detalii carte

Publicare: Arthur, 2021, 168 pg
Prima apariție: 1989
Gen: carte pentru copii și tineri 🧒
Teme: al doilea război mondial, holocaust
Nota mea: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ /5
Nota Goodreads: 4.15/5

Disponibilitate carte

Numără stelele – recenzie carte

Am citit până acum câteva cărți despre al doilea război mondial și de fiecare dată îmi spuneam că e ultima. Dar o carte pe această temă pentru copii nu citisem până acum, așa că am trecut peste ce-mi spusesem și am început să citesc NUMĂRĂ STELELE.

bookzone.ro

Acțiunea se desfășoară în Danemarca, ocupată deja de 3 ani de naziști. Protagonistele sunt două fetițe, Annemarie și Ellen, foarte bune prietene  în vârstă de 10 ani.

Povestea începe ușor și descrie viața grea a oamenilor în timpul războiului. Lucrurile se precipită când germanii încep persecutarea evreilor, iar Ellen este una dintre ei. Ea și familia ei sunt în mare pericol. Pentru a o ajuta, Annemarie trebuie să pună la bătaie tot curajul de care poate da dovadă.

libris.ro

Cartea mi-a smuls câteva lacrimi (motiv pentru care nu doresc să mai citesc și alte cărți pe tema asta, sper că asta e ultima 😄) și e plină de evenimente reale, chiar și unele personaje sunt inspirate din realitate. Mi-a plăcut mult partea de sfârșit unde autoarea clarifică toate aceste lucruri.

Dacă vrei să afli întreaga poveste, te invit să citești cartea Numără stelele sau poți citit un rezumat mai jos.

libris.ro
  Dumbrava minunată- rezumat carte de Mihail Sadoveanu
Despre autoare

Lois Ann Lowry (n. 1937) este o scriitoare americană de cărți pentru copii și tineri, renumită pentru subiectele “grele” abordate în cărțile ei.

Numără stelele – rezumat carte

Este anul 1943, iar de trei ani de zile Danemarca este invadată de germani. La sfârșit de toamnă, în Copenhaga, două fetițe, Annemarie Johansen și Ellen Rosen sunt oprite pe stradă de niște soldați înfricoșându-le.

nemira.ro

Însă acest eveniment se dovedește a fi unul minor în comparație cu ce avea să urmeze. Lucrurile încep să se precipite când peste câteva zile evreii află că germanii vor începe să-i persecute. Așadar mulți încearcă să fugă. Ellen este și ea evreică. Pentru a scăpa, aceasta pretinde că este sora lui Annemarie, Lise care murise la începutul războiului.

Scapă ca prin urechile acului, iar a doua zi mama lui Annemarie pornește cu cele două prietene și fiica cea mică Kristi la fratele ei care locuia la o fermă pe malul mării.

libris.ro

Se pune la cale un plan prin care Ellen și familia ei să fugă în Suedia, dar lui Annemarie nu i se spun prea multe detalii pentru a o proteja.

Într-o seară este adus în casă un sicriu a unei presupuse mătuși de care Annemarie nu auzise niciodată. Atunci unchiul ei Henri îi mărturisește că este o acoperire pentru soldați. Se adună tot felul de oameni la presupusul priveghi printre care și părinții lui Ellen pe care aceasta nu-i văzuse de câteva zile, întrucât fugiseră de soldați.

Apare și Peter Neilsen, fostul logodnic al lui Lise. Acesta urma să-i ajute pe oamenii adunați să fugă în Suedia. Unchiul Henri care era pescar urma să-i transporte cu barca sa, așezați într-un loc ascuns.

  Ocolul Pământului în 80 de zile - rezumat carte de Jules Verne

Soldații își fac apariția, iar faptul că sicriul este încuiat îi face suspicioși. Li se spune că mătușa a murit de tifos și microbii încă se pot împânzit. Așadar, aceștia părăsesc casa.

La plecare Peter îi înmânează un pachet domnului Rosen și îi spune să i-l dea numaidecât lui Henri, întrucât de asta depinde reușită planului lor.

Cele două prietene își iau rămas bun cu speranța că se vor revedea. Mama lui Annemarie care cunoștea foarte bine drumul conduce grupul prin pădure la barca lui Henri. În acest timp Annemarie rămâne acasă împreună cu sora ei mai mică Kristi care dormea.

După câteva ore, timp în care ațipise, observă că mama ei încă nu s-a întors. Pornește în căutarea ei și o găsește în iarbă rănită la gleznă. Ajutând-o să meargă spre casă descoperă pachetul lui Peter pe jos.

Mama îi spune numaidecât să alerge și să-i dea pachetul lui Henri.

Lui Annemarie îi era frică, dar cu gândul la prietena sa și la toți cei din barcă începe să alerge prin pădure întrucât barca avea să plece în curând.

Pachetul era ascund într-un coș acoperit cu un prosop peste care a pus mâncare pentru eventualitatea în care se va întâlni cu soldați. Le va spune că-i duce de mâncare unchiului său pescar.

Pentru a-și domoli frica Annemarie își spune în gând povestea scufiței roșii cu care i se părea că semăna atât de mult în acel moment. Spera doar să nu se întâlnească cu lupul.

Dar iată că la un moment dat, niște soldați își fac apariția alături de doi câini mari. Aceștia o interoghează, iar Annemarie decide să adopte atitudinea surorii ei mai mici Kristi, o fetiță de cinci ani foarte îndrăzneață și vorbăreță. Știa că astfel nu se va da de gol. Dar soldații găsesc pachetul în care Annemarie nu știa ce se afla. Aceștia îl desfac și râd văzând că era o batistă. Apoi îi permit să plece.

  Pupăza din tei - rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Ajunge într-un suflu la barcă și îi înmânează unchiului său pachetul.

Spre seară, întors acasă, unchiul Henri spune că totul a decurs bine și asta datorită lui Annemarie care a dus pachetul la timp înfruntându-și frica. Îi spune că batista era impregnată cu o soluție care atunci când era mirosită de câinii soldaților care veneau și făceau razii în bărci, nu mai puteau detecta miros de oameni.

După încă doi ani de zile războiul se sfârșește, iar oamenii ies pe străzi și se bucură. Annemarie află că Peter care a murit între timp, lucra pentru rezistență, mișcarea împotriva germanilor. De asemena, află și adevărata poveste a morții surorii sale la doar optsprezece ani, cu două săptămâni înainte de nuntă. Aceasta lucra și ea pentru rezistență, iar când grupul a fost descoperit de soldați, i-au atacat, iar pe Lise au călcat-o cu mașina.

Sfârșit!

Vezi cartea pe:


Dacă ți-a plăcut cartea Numără stelele se Lois Lowry, dar și acest rezumat, vezi și:


Lectură plăcută! 📖One thought on “Numără stelele – rezumat carte de Lois Lowry

Lasă un răspuns