Rezumate

Pupăza din tei – rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Click to rate this post!
[Total: 22 Average: 4.9]

Pupaza din tei rezumat Amintiri din copilărie

Pupăza din tei – rezumat

Într-o dimineață, mama îl trezește pe narator înainte de a începe pupăza a cânta, după cum îi era obiceiul, deoarece, zicea ea, nu era a bine.

Mama îl încarcă cu mâncare și-l trimite la câmp, la lingurarii care prășeau pământul.

Și cum drumul trecea fix pe lângă teiul unde se afla pupăza, naratorul face un popas pentru a o prinde. Prea îl trezea mama în fiecare dimineaţă cu noaptea în cap din pricina ei.

elefant.ro

Pune mâna pe ea, dar se sperie de creasta ei roșie și o scapă. Văzând că nu mai izbutește a o prinde, pornește spre lingurari să le ducă mâncarea, căci deja întârziase.

La întoarcere, reușește să prindă pupăza, o leagă cu o sfoară de un picior și o ascunde în pod.

Într-o zi, însă, la poartă apare mătușa Mărioara supărată foc că, după ani buni în care pupăza trezise satul în fiecare dimineaţă, a aflat de la oameni că Nică, naratorul, a furat pupăza din tei.

Auzind acestea, Nică care se afla taman în pod, ia pupăza și fuge la târg pentru a o vinde. Însă este păcălit de un moșneag care o dezleagă și-i dă drumul. Pupăza zboară direct spre Humulești.

Naratorul se ia la ceartă cu moșneagul, dar când aude că tatăl său se află în târg și că va fi dat pe mâna lui, o zbughește spre casă.

  Fetița căreia nu-i plăcea numele său - Elif Shafak (recenzie)

Aici află de la frații săi că s-a iscat mare scandal în sat pe seama pupăzii dispărute. Dar în timp ce vorbeau, iaca, aud pupăza cântând.

Pentru a lăsa vrajba deoparte, mama pregătește bucate alese și o invită pe mătușa Mărioara la masă, convinse fiind că după gura lumii nu trebuie să te iei niciodată.


Dacă ți-a plăcut Pupăza din tei – rezumat, vezi și La cireșe, rezumat, din volumul Amintiri din copilărie de Ion Creangă.

Alte rezumate ale operelor lui Creangă:

libris.ro

Basme rezumate:

Alte povești rezumate:

Categorie: rezumate cărți

Imagine: libris.ro

bookzone.ro
anticexlibris.ro/
noriel.ro
evomag.ro
edituradph.ro

9 thoughts on “Pupăza din tei – rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Lasă un răspuns

librariadelfin.ro
edituradiana.ro
elefant.ro