Rezumate

Pupăza din tei – rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Click to rate this post!
[Total: 58 Average: 4.7]

Pupaza din tei rezumat Amintiri din copilărie

Pupăza din tei – rezumat

Într-o dimineață, mama îl trezește pe narator înainte de a începe pupăza a cânta, după cum îi era obiceiul, deoarece, zicea ea, nu era a bine.

Mama îl încarcă cu mâncare și-l trimite la câmp, la lingurarii care prășeau pământul.

bookzone.ro

Și cum drumul trecea fix pe lângă teiul unde se afla pupăza, naratorul face un popas pentru a o prinde. Prea îl trezea mama în fiecare dimineaţă cu noaptea în cap din pricina ei.

Pune mâna pe ea, dar se sperie de creasta ei roșie și o scapă. Văzând că nu mai izbutește a o prinde, pornește spre lingurari să le ducă mâncarea, căci deja întârziase.

libris.ro

La întoarcere, reușește să prindă pupăza, o leagă cu o sfoară de un picior și o ascunde în pod.

Într-o zi, însă, la poartă apare mătușa Mărioara supărată foc că, după ani buni în care pupăza trezise satul în fiecare dimineaţă, a aflat de la oameni că Nică, naratorul, a furat pupăza din tei.

libris.ro

Auzind acestea, Nică care se afla taman în pod, ia pupăza și fuge la târg pentru a o vinde. Însă este păcălit de un moșneag care o dezleagă și-i dă drumul. Pupăza zboară direct spre Humulești.

  Făt-Frumos din lacrimă, rezumat după Mihai Eminescu

Naratorul se ia la ceartă cu moșneagul, dar când aude că tatăl său se află în târg și că va fi dat pe mâna lui, o zbughește spre casă.

nemira.ro

Aici află de la frații săi că s-a iscat mare scandal în sat pe seama pupăzii dispărute. Dar în timp ce vorbeau, iaca, aud pupăza cântând.

Pentru a lăsa vrajba deoparte, mama pregătește bucate alese și o invită pe mătușa Mărioara la masă, convinse fiind că după gura lumii nu trebuie să te iei niciodată.

libris.ro

Dacă ți-a plăcut Pupăza din tei – rezumat, vezi și La cireșe, rezumat, din volumul Amintiri din copilărie de Ion Creangă.

Alte rezumate ale operelor lui Creangă:

Basme rezumate:

Alte povești rezumate:

Categorie: rezumate cărți

Imagine: libris.ro

9 thoughts on “Pupăza din tei – rezumat Amintiri din copilărie de Ion Creangă

Lasă un răspuns